Toyota и Microsoft ще правят шофирането „по-човечно“!

2925
Toyota и Microsoft ще правят шофирането „по-човечно“!

Да сте чували някога по-голяма глупост? Знам, това може да го роди някакъв извратен японски мозък, който иска да помогне за „освобождаване на клиентите от тиранията на технологиите“. Всичко е в кавички, защото са цитати. Идващи от два от най-големите световни концерни, които обединяват усилия за разработване на автомобилен изкуствен интелект. Как тогава ще ни освободят от тиранията на технологиите?

Кога за последно изпитахте нужда някой да направи шофирането ви „по-човечно“? Вероятно никога, но бъдете сигурни, че посоката, в която се развиват автомобилите и темповете, с които става това, няма да е далеч времето, когато може да започнем да изпитваме подобни нужди. Защото технологиите ще изземат нашите функции.

Лек фейслифт за Toyota Corolla за 50-годишния юбилей

Освен козметичните промени, част от оборудването на най-продавания модел в света вече е системата Toyota Safety Sense. С продажби в пр...

Поне така мисли Toyota, която е на едно мнение с технологичния гигант Microsoft. Двата концерна работят съвместно от 2011 г., но японската марка инвестира допълнителни $5,5 млн., за да даде нов тласък на това сътрудничество. То идва под формата на нов джойнт венчър, наречен Toyota Connected, който ще е базиран в Плано, Тексас.

Докато технологиите стават все по-комплексни и сложни, Toyota смята, че е по-добре ако нейните продукти не се превърнат в бездушни машини, а вместо това развият по-силна връзка със своя собственик. Зак Хикс, човекът, който оглавява Toyota Connected, смята, че това ново подразделение „ще помогне да освободим нашите клиенти от тиранията на технологиите“.

Но не се подлъгвайте да мислите, че Toyota (а и Microsoft) се опитва да ни каже, че технологията е нещо лошо и трябва да се върнем към огъня и колелото. Посланието е напълно различно.

Bloomberg съобщава, че "Toyota планира да използва облачната услуга на Azure (американска компания, собственост на Microsoft), за да разработи технология, която да помогне в опита да се направи шофирането по-човечно.“ На практика това означава, че изкуственият интелект, който със сигурност в близко бъдеще ще обладае автомобилите, няма да използва изкуствените си синапси само за управление на автомобила, но ще действа като проактивен личен асистент. Той ще знае вашия график за деня, ще познава навиците ви и ще ги взима под внимание, когато използвате инфотейнмънт системата. Да речем, че е петък и поискате да отидете на ресторант. Автомобилът ви ще знае дали в този ден не предпочитате вегетарианска храна, като на тази база ще предложи вегетарианските блюда в дадения ресторант. Автомобилът предварително ще запази паркомясто, ще направи резервация за пушачи в хотел, знаейки, че предпочитате методично да скъсявате живота си… С други думи казано, Toyota и Microsoft работят по идеята да превърнат автомобила ви във вашия роботизиран приятел на колела. Автомобилите също ще могат да комуникират по между си, обменяйки огромно количество информация. Аз лично не съм привлечен от подобна идея.

Toyota C-HR впечатлява с много атрактивен дизайн

Моделът ще бъде официално представен утре, 1 март, когато е първият прес ден на автосалона в Женева. Как ще изглежда моделът ни бе пок...

Изкуствен интелект Toyota започна да развива в собствения си Toyota Research Institute, който стартира работа този януари. В следващите 5 години компанията ще инвестира в него $1 млрд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com