Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

211870
Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

Идва във версии лифтбек и комби; с две трансмисии – „ръчка“ и автоматик; предлага се с два двигателя – бензинов и дизелов, но по-важното: това са същите агрегати като в Golf GTI и GTD. И да не забравя – използва плотформата на последните два... само че не е „хот-хеч“. Това е един универсален автомобил, на който обаче се отдават и високите скорости. Все пак е най-бързата Skoda...

Леката атлетика, кралицата на спорта, има своята кралска дисциплина. Спринтът винаги е този, който привлича най-голям интерес. Всичко свършва за 9 секунди, а накрая публиката е в екстаз след поредната демонстрация на превъзходство от страна на Юсейн Болт. От друга страна, винаги съм се питал какъв е смисълът на десетобоя. В рамките на 2 дни десетобойците се подлагат на десет огромни спортни изпитания, за да определят кой е най-комплексният спортист. А би било по-логично да се концентрират само в една посока. Като Болт в спринта. Или като Golf GTI в Перник. Тук нещата са пределно ясни: всичко е подчинено на скоростта. Но как стои това мое сравнение между десетобоец и един универсален автомобил? Три думи: Skoda Octavia vRS.

 

„Най-бързата серийна Skoda до момента“. Предполагам това определение не вдига пулса ви до опасни стойности. „По-евтин GTI“ от друга страна звучи много по-впечатляващо. Именно това е Octavia vRS, но с една основна разлика: тя не е „хот-хеч“, разбирай спринтьор, тя е десетобоец, чиято най-силна дисциплина е спринта.

Victory Racing Sport не е бавен автомобил. Напротив, той е най-бързата серийна Skoda. Ако трябва отново да прибегна до сравненията, то тя се класира на 5-6 място на финала, където Болт е безапелационно първи. Но 5-6-то място на финала не е никак малко, тъй като Octavia vRS може много други неща, които конкурентите му не могат. Може да бъде поръчвана във версия лифтбек (груба казано седан, чийто багажник се отваря като на хечбек) и комби; може да се поръча с бензинов и дизелов двигател; може да се поръча с 6-степенни механична или автоматична DSG трансмисия! И ако тази универсалност не ви е достатъчна, то Octavia, но без обозначението vRS, може да се поръча още с 5-степенна ръчка или 7-степенна DSG трансмисия, както и със задвижване на четирите колела. Подобно многообразие предлагат малцина на пазара, да не говоря, че само най-луксизните марки предлагат модификация с дизелов двигател и автоматична трансмисия, която може да се избере с 4х4 задвижване. Отплеснах се малко, но това само показва колко впечатлен съм от всеобхватността в подхода на Skoda да предложат абсолютно всичко, което един клиент може да поиска.

 

Например комби с 1,8 TSI двигател, „скромните“ 180 к.с., ръчка или 7-степенна DSG трансмисия, а може и 4х4 (с 6-степенно DSG). Малко са моделите, които се предлагат с толкова възможности, при това само за една модификация. Изминах около 100-ина магистрални километра с подобна конфигурация, в която сетивата ми бяха насочени към ергономично оформеният интериор. Няма нещо, което да не е на мястото, на което очакваш да бъде. Материалите са качествени, позицията на седене удобна. Най-скъпата и голяма инфотейнмънт и навигационна система предлага изключително интуитивно меню, а сензорният екран реагира мигновено, а не със секунда-две закъснение като при супер скъпия Range Rover Sport. Купето е натъпкано с всевъзможни Simply Clever решения, както ги нарича Skoda, улесняващи ежедневието на борда. Такава например е системата на задните седалки, които се сгъват само чрез едно натискане на бутона, при това от багажника. Измислена е, ако случайно гигантските 590 литра (610 при комбито) не са достатъчни и решите да се възползвате от пълния му обем от 1580 л (1740 при комбито). Именно практичността е елементът, при който Skoda няма равна. Наред с различните ниши за съхранение на вещи, хитови са миниатюрното кошче за боклук в джоба на вратата, специалния държач за мобилен телефон в поставките за чаши или стъргалката за лед, която се намира от вътрешната страна на вратичката на резервоара. Много умно решение, което не знам да предлага друг модел извън VW Group, е специалната вградена антена, усилваща GSM-сигнала. Поставен вътре, апаратът по-лесно намира сигнал от клетките на GSM оператора и така батерията му се изтощава по-бавно.

 

Нахвърлям всичко това още сега, защото в vRS има и други, доста по-интересни неща. Макар че абсолютно всичко, казано дотук, важи в пълна сила и в спортната Octavia. Нещо повече, RS е без конкуренция, когато става дума за вътрешно пространство: няма друг компактен спортен автомобил, който да предлага повече вътрешна дължина (1782 мм), повече пространство за коленете (73 мм) и повече пространство над главата отзад (980 мм). С една дума: огромен е. Вътре.

Отвън, макар и нараснал значително спрямо предшественика си (88/86 мм по-голяма дължина на лифтбека и комбито, 45 мм по-голяма широчина и цели 102 мм по-дълго междуосие спрямо предшественика), Octavia vRS изглежда компактна на фона на останалите седани. Логиката сочи, че те са нейните реални конкуренти, но от Skoda държат на определението лифтбек (отваряща се като на хечбек задна врата). Това изправя vRS срещу Focus ST, който също може да бъде поръчан и във версия комби. И който, на пръв поглед, е по-атрактивен на външен вид. Аз обаче харесах вида на Octavia, още повече на vRS. Skoda продължава моделната си офанзива, залагайки на новита си дизайнерска философия. А тя разчита на много изчистените, премерени линии. Няма нищо крещящо, но пък от формите лъха някаква странна скандинавска елитарност, която е характерна за някои по-луксозни марки. Разбира се vRS има своите атрактивни дизайнерски елементи: спойлер и два правоъгълни ауспуха, следващи по форма стоповете. Отпред акцентът е големият въздухоотвор в бронята, матираната радиаторна решетка и капаци на светлините, докато в профил погледът са привлича от алуминиевите джанти, които стандартно са 17-цолови, но могат да се изберат 18 или 19 цола. Изборът на джанти също е голям, каквото може да се каже за абсолютно всичко. И това е един от основните акценти в Octavia vRS: изборът.

Малко цифри:

590-1580 л (610-1740) – обем на багажника (комби); 50 л – обем на резервоара; 10,4 м – диаметър на завой; 140 мм – клиренс; 0,29/0,30 – коефициент на челно въздушно съпротивление; 17% - с толкова по-икономичен е бензиновият двигател от предшественика си; 15 мм – с толкова по-ниско е окачването на vRS спрямо стандартната Skoda; 88/86 мм – с толкова лифтбекът/комбито са по-дълги от предшествениците си;  26 920 лв.с ДДС – стартовата цена на модела Octavia 1,2 TSI.

 

Сядам първо в комбито vRS, което се задвижва от 2,0 TSI и цели 220 к.с. Същият агрегат задвижва Golf GTI, а това е достатъчен атестат за качествата му. Ускорението на комбито е 7,1 секунди (6,8 при лифтбека), а максималната скорост е 248 км/ч. Интересно е да се спомене, че двигателят е с до 10% по-мощен и до 17% по-икономичен спрямо предишната Octavia RS, което значи 1,3 л/100 км по-малко. Но аз останах доста далеч от средния заводски параметър от 6,2 л/100 км. Да не кажа много далеч, защото отлично положения асфалт в дефилето преди Велинград не ми остави нищо друго, освен да натисна яко газта.

Спортното окачване е стандартно за Octavia RS. То е по-ниско с 15 мм спрямо стандартната Octavia. Предно окачване е тип McPharson с долни тръгълни носачи, докато отзад е новоразработено многораменно окачване. В стандартното оборудване влиза и XDS електронна блокировка на диференциала, която е част от ESC системата. Реално това е имитация на 4х4 задвижване, като XDS намалява риска от недозавиване в бърз завой. Новото кормилно управление с променливи характеристики предлага прецизно управление, но не толкова информативно като на най-добрите „горещи“.

Автомобилът е оборудван с 6-степенна DSG трансмисия с двоен съединител (има и 6-степенна ръчка), която предпочитам да карам в спортен режим. Най-важният бутон – VRS, се намира под скоростния лост. Натискам го и избирам режим Sport, който променя твърдостта на волана, реакцията на дросела и предавателните числа на DSG-то. Но най-важното: активира т. нар. импулсен генератор. Това е едно чисто акустично устройство, което се намира под челното стъкло. То генерира звук, който „блъска“ в стъклото, а при връщането си в купето се създава невероятен спортен саунд. Слуховите ми рецептори още си спомнят с умиление за тези честоти, най-атрактивнито от които са характерното „виу“ при сваляне на предавките надолу. Правя го сам със скоростния лост, тъй като липсват планки на волана, което си е пропуск. А и така предотвратявам неподчинението на DSG-то в определени случаи.

На връщане от Велинград взимам дизеловия лифтбек, който е по-атрактивен на вид, но и по-бавен. Дизеловият 2,0 TDI е с мощност 184 к.с. и 380 Нм. Ускорението трае 8,1 секунди, а максималната скорост достига 232 км/ч. Двигателят обаче има среден показател от 4,6 л/100 км, но това, което мен ме порази, е изключителното му еластичност. На два пъти спътникът ми ме питаше на коя предавка съм, тъй като междинното ускорение от 6-та е наистина впечатляващо, което неутрализира леката турбо дупка пи ниските обороти.

Octavia vRS не е „хот-хеч“. Това е голям, достатъчно комфортен автомобил, оборудван с мощни двигатели, способно шаси и огромен багажник. Т.е. с него можеш много бързо да превозиш семейството си в пълно бойно снаряжение до морето. А ако решите да заложите на комбито vRS – към всичко това ще добавя, че ще може да се предвижите до Банско по възможно най-бързия начин, без да ви се налага да теглите цяло ремарке зад вас, тъй като спокойно ще може да натоварите 2-3 комплекта ски и сноубордове, вървящите с тях ботуши, екипировка и всичко необходимо за ски-уикенд. Споменах ли, че ще стане по най-бързия начин? Държа да го отбележа, защото в случая е много важно. Ако пък се притеснявате от заснежения Предел, то препоръката ми е да заложите на дизел, 150 к.с. и 4х4. Ще ви струва 42 000 лв., но комплектът си заслужава.

Технически характеристики: Skoda Octavia vRS 2,0 TDI (лифтбек)

Размери

Дължина, мм: 4659

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1461

Колесна база, мм: 2680

Маса, кг: 1470

Range Rover Sport: Безкомпромисен (тест драйв)

Първото поколение на Sport бе изтъкано от компромиси. Сега всичко е коренно различно. Новият модел е абсолютно безкомпромисен по отноше...

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-3000

Динамика

Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

С изцяло нов дизайн, много добро пътно поведение, супер просторен интериор и огромен багажник, Skoda Rapid изпъква пред конкурентите. Д...

Макс. скорост, км/ч: 232

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,1

Среден разход, л/100 км: 4,6

Емисии СО2, г/км: 119

Базова цена, лв с ДДС: 45 960

Skoda Octavia cRS 2,0 TSI (комби)

Range Rover Sport: Безкомпромисен (тест драйв)

Първото поколение на Sport бе изтъкано от компромиси. Сега всичко е коренно различно. Новият модел е абсолютно безкомпромисен по отноше...

Размери

Дължина, мм: 4685

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1452

Колесна база, мм: 2680

Маса, кг: 1462

Заплашителна Skoda Rapid във Вьортерзее

В последно време чехите от Skoda безспорно стават все по-смели в своите предложения, а най-новото от тях е прототипът Rapid Sport, пока...

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1984

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 220 при 4500-6300

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1500-4400

Динамика

Skoda Rapid Spaceback официално се показа

  След като през последните няколко седмици станахме свидетели на редица шпионски снимки и тийзъри на новия модел на Skoda, сега ...

Макс. скорост, км/ч: 242

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,1

Среден разход, л/100 км: 6,4

Емисии СО2, г/км: 149

Базова цена, лв с ДДС: 50 820

Текст и снимки: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com