Renault Twingo R.S.: Разярен тийнейджър (тест драйв)

47780
Renault Twingo R.S.: Разярен тийнейджър (тест драйв)

Виждаш го, че е малък; знаеш, че е в трудна възраст; сигурен си, че е въздух под налягане, но седнете ли да си „говорите“ – осъзнаваш колко напред е с материала.

Винаги имам едно наум, когато трябва да имам контакт с тийнейджър. Опитвам се дори да избягвам такива, тъй като никога не знаеш какво може да му хрумне, как ще реагира и как ще те „закове“ с реплика, на която нямаш отговор. Но истината е, че подрастващото поколение днес е много по-напред с материала; изглеждат много по-развити за възрастта си, което важи и за интелигентните им способности. Единственият минус и разлика с моето поколение, когато бях на 15-ина година, е многото агресия, която таят в себе си.

Не знам защо, но именно на разярен тийнейджър ми прилича това Twingo R.S., което попадна в ръцете ми за цели шест дни. Все пак ти трябва известно време, за да намериш обща приказка с представител на тази трудна генерация. Първият поглед към него е с недоверие, примесено с леко пренебрежение. Много е малък, напомпан с въздух под налягане. Трудно ще намериме общ език, мисля си. Но, както ме убеждава и племенникът ми по-късно, първото впечатление е подвеждащо.

 

Още при първия ни „разговор“ Twingo R.S. тотално оборва предрасъдъците ми. А те са свързани най-вече с убеждението ми, че малък автомобил от сегмент А няма как да предложи нещо повече от мобилен градски транспорт. Затова и решавам да се навра в убийственото задръстване в София на 30 април, денят, в който започна голямото изтегляне от столицата. Съжалих веднага. С това Cup шаси, твърдо окачване и нископрофилни гуми, Twingo R.S. не е особено благосклонен към болките ми в кръста. Но големият минус е показателят 10 л/100 км в града. Всичко друго е ок. Паркирам на невъзможни неща, радвам се на голямо внимание от колегите зад волана, двама полицаи дойдоха да им разкажа каква е тази кола, след като преди това ми се заканваха за нарушение, направено в името на хубавите снимки пред „Александър Невски“.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ НА TWINGO R.S.

Renault се е доказал като отличник в създаването на хот хечове. Изпъкващ е потентния Megane, а представеният наскоро Clio R.S. събира суперлативите на всички световни медии (през юни ще дойде и в България и няма да пропусна златната възможност да седна зад волана му). Големите успехи на Renault във Формула 1 обаче накараха компанията да възложи на Renault Sport още една задача, с която Renault се превърна в единствената фирма, която предлага три „горещи“ в три различни сегмента.

Twingo R.S. предлага спортно тълкуване на новата дизайнерска идентичност на Режията. То се откроява в дизайна на радиаторната решетка с четири светлини и предна броня с подобен на Ф1 сплитер. Отзад акцентите, които приковават вниманието, са монтирания върху задната врата спойлер, специална броня и вградени в нея дифузьор. Най-много ме радват силно издутите калници, под които изпъкват новите 16-инчови Emotion лети джанти, в централната част на които е щамповано логото R.S. Нископрофилните Continental гуми и големите за такъв автомобил спирачки - предни и задни дискове с диаметър съответно 280 и 240 мм, ме влекат извън София. А и фактът, че Twingo R.S. тежи само 1050 кг, е предпоставка за гарантирана забава.

 

Под миниатюрния преден капак е монтиран атмосферен 1,6-литров мотор, който без проблем вдига стрелката на оборотомера до 6000 об/мин (максималното му развъртане е 6750). Няма нищо впечатляващо в динамичните параметри: ускорението до 100 км/ч трае 8,7 секунди, докато максималната скорост е 200 км/ч. Но това, което прави Twingo R.S. специален, е пътното му поведение.

Магистрала „Хемус“ не е най-удачната отсечка за този автомобил, тъй като е прекалено лоша за твърдото му окачване, но все пак имам само 50-ина километра, за да тествам R.S. и на такъв път. Вероятно голяма част от другите автомобилисти са останали така изненадани, както бях и аз при първото ми шофиране в Италия, която държава е единственото място, в което можеш да бъдаш изпреварен от Toyota Yaris с 200 км/ч. Вероятно същата след няколко години е акостирала в Горубляне кано „нов внос, 20 000 км, перфектно състояние“.

Но няма нищо по-добро за Twingo R.S. от завоите. Ако може да са много и последователни – най-добре. Автомобилът е изключително предвидим, много точен, а поддържането на високи обороти прави влизането и излизането от поредица завои изключително изживяване. Системите за сигурност реагират малко по-късно и не се намесват още преди да се хлъзнеш, като дори и признак за недозавиване се контрира много лесно. Предните гуми осигуряват отлично сцепление, благодарение на което можеш да изцедиш и последната капка мощност от тези 133 к.с. Петстепенната трансмисия е с много точно преценени предавателни числа, а ходът на самия скоростен лост къс. Тук Renault не са се презастраховали да сложат 6 скорости и двоен съединител. Още по-интересното е, че двигателят и трансмисията са толкова добре калибрирани, че на 5-а можеш да караш и с 1100 об/мин, а при ускорение без никакви проблеми оборотомерът скача и над 6000 об/мин. Използването на целия му ресурс генерира изключително приятният за ушите ми механичен звук, лишен от всякаква изкуствена намеса на ECU-блока на мотора, какъвто е случаят при други горещи хечбеци.

 

Хечбек от сегмент А не е най-доброто решение за 500-600-километров маршрут. Причината се крие в малкия багажник (предполага се, че ще имаш и багаж за дългите Великденски празници), но този проблем се решава кардинално: натъпкваш, затръшваш задната врата и после внимаваш, когато я отваряш. Най-големият проблем обаче се оказва това, че трябва да мина през Враца. А това е една от най-лошите градски отсечки в цяла България. Тестовото Twingo R.S. е с опционното Cup шаси, което е по-твърдо и снижено с 4 мм спрямо стандартното Sport. В комплект с нископрофилните гуми всяка дупка в тази отсечка ме кара да псувам всички политически сили поред, без да ме интересува от коя партия е кметът на Враца. Това обаче си има и хубава страна: ще изхвърлите всякакви песъчинки от бъбреците си, ако имате такива (не го пожелавам на никого). Няма сила обаче, която да ме накара да съжалявам и за миг, тъй като всеки кеф си има своята цена. А, както вече казах, кефът и истинският си потенциал Twingo R.S. разклива в завоите.

Това, което разграничава Renault Twingo R.S. от останалите хот хечове, е фактът, че те оставя да извлечеш пълната полза от неговата мощност и управление, но без да те тласка към крайно високи скорости. Вероятно вече сте предположили, че станах голям фен на тази малка кола. И не сте сгрешили. Да, купето е опростено, но не ми трябва нищо друго повече от отличните дълбоки седалки и красивия оборотомер зад много големия волан. В града харчи доста, но след 600 км го връщам на среден разход 6,9 л/100 км. Но най-вече – R.S. е изключително забавен и привличащ вниманието автомобил, който е създаден да носи удоволстие от шофирането.

Технически характеристики

Renault Twingo R.S.

Размери

Дължина, мм: 3687

Широчина, мм: 1654

Височина, мм: 1470

Колесна база, мм: 2368

Маса, кг: 1049

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 133 при 6750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 160 при 4400

Макс. скорост, км/ч: 201

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, л/100 км: 6,5

Вредни емисии СО2, г/км: 150

Базова цена, лв с ДДС: 29 990

КОНКУРЕНТ

BMW 3 Series 335i: Бързо, по-бързо, много бързо (тест драйв)

Всеки успех се кове в продължение на много години упорита работа. Няма нищо случайно в това да спечелиш златен медал на Олимпиада или д...

FIAT 500 Abarth

Размери

Дължина, мм: 3667

Широчина, мм: 1627

Височина, мм: 1490

Колесна база, мм: 2300

Renault Clio IV: Върхът на острието (тест драйв)

Трудности, криза, конкуренция, задънени улици... все причини да завъртиш волана в крайно дъсно (или ляво) положение, за да потърсиш изх...

Маса, кг: 1142

Двигател

Работен обем, куб. см: 1368

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 160 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 230 при 2500-4000

Макс. скорост, км/ч: 205

Renault Fluеnce: по-модерен и технологичен (тест драйв)

Словосъчетанието класически триобемен седан доскоро можеше да се тълкува като: голям автомобил с просторен интериор и багажник, подсиле...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: n/a

Вредни емисии СО2, г/км: n/a

Базова цена, лв с ДДС: n/a (не се предлага в БГ)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com