Renault Clio R.S.: Дяволът носи Прада (тест драйв)

59900

Един от любимите ми хотхечове се завърна. Тотално променен, облечен в излъскан костюм на „Прада“, който маскира демоничния му характер. Не се и съмнявам, че най-заклетите фенове на този жанр ще изтъкнат само минусите на новото поколение, като посочат автоматичната трансмисия и не толкова бруталната возия на предшествениците му. Добре или лошо е това? Ще поразсъждавам върху този въпрос, но крайният отговор ви го давам още сега: всяка продажба в повече оправдава критиката, а аз определено не възнамерявам да критикувам точно този автомобил.

Макар и маскиран във всякакви форми, в костюм на Prada или впити по тялото сплитер, дифузьор и спойлер, рано или късно Дяволът показва рогата си. Важното е да имаш екзорсиските умения на Константин, за да съблечеш лъскавия костюм, в който е облечено четвъртото поколение на Renault Clio R.S. 200 EDC. А той е едновременно стилен и шикозен, далеч от досегашния имидж на лошото момче в гамата. Построен върху нова платформа, Clio R.S. идва с две врати и един съединител в повече, само автоматична трансмисия и 1,6 турбо двигател всесто атмосферния 2,0-литров мотор. Изречение, което никой от над 30-те хиляди собственици на предишната генерация Clio R.S. едва ли е мислил, че някога ще чуе.Тъй като не спадам към най-праволинейните фенове на „горещите“, лично аз очаквах именно това. Е, може би бих добавил като опция и възможност за 6-степенна ръчка, но иначе Renault следва общата тенденция в бранша, предлагайки два автомобила в едно. И лично аз съм убеден, че тази стратегия ще донесе поне два пъти повече продажби на този модел спрямо предшественика му, а подобна действителност ще затвори устата и на най-големите критици, тъжащи по безвъзвратно загубеното минало, когато двигателите се развъртаха до 7000-8000 об/мин., вратите бяха само две, седалките Recaro, трансмисията – механична, а окачването толкова твърдо, че возията граничеше с мазохизъм. Това бе чарът на Clio III R.S., което също съм имал възможността да карам, но уви, в днешно време място за такива автомобили вече няма.

Не не се заблуждавайте. Новата действителност не е никак лоша. Напротив, има си своите предимства, тъй като днес автомобилът трябва да предлага всичко, най-малкото защото е поне два пъти по-евтино от това да имаш две коли – една за забавление, една за всеки ден. Clio R.S. е квитесенцията от опита на Renault във Формула 1, но резредена за всекидневна употреба.

 

След като Карлос Гон пое Алианса, дългогодишната „радост от живота“ отстъпи място на фокусираното нарастване на продажбите. С това обаче фонът стана много сив, но всичко отново придоби цветните краски и haute couture оттенък с идването на холандеца Лоренс ван ден Акер. И новото Clio разполага с всичко необходимо, за да върне радостта от живота отново на дневен ред в Режията. Като добавим към това опита на Renault Sport Technologies - специфични брони и прагове, двойни ауспухови накрайници и големи колела, визията на Clio R.S. изпъква силно. Стилистичните дитайли на автомобилите Renault Sport играят и съществена техническа роля. Дифузьорът и задният спойлер са замислени като един пакет – така, какъвто е случаят при едноместните болиди – за максимална аеродинамична ефeктивност. И наистина, дифузьорът допринася за 80% допълнителна притискаща сила върху задницата на автомобила, докато останалите 20% се причисляват на монтирания спойлер върху вратата на багажника. Подобно на предното Ф1 острие, дифузьорът и спойлерът са отличителни черти в цялата R.S. гама и служат като подсещане за успеха, на който Renault се радва във Формула 1.

 

В радиаторната решетка, под логото на Renault, стои R.S. емблемата, докато дневните LED светлини в долната част на бронята оформят визуален подпис, разпознаваем и през деня, и през нощта. Ауспуховите накрайници са изцяло интегрирани в дифузьора и подчертани от правоъгълната си форма. Профилът, макар и красив, би бил още по-атрактивен в 3-врата конфигурация, както е при Fiesta ST, която се предлага с 3 и 5 врати. Но тъй като нея не съм карал, мога да правя сравнение само с Peugeot 208 GTi. И по отношение на дизайн – Clio-то за мен е много по-атрактивно. Оцени го с красноречив жест дори и собственик на свръх наточено Peugeot 106 GTi, което почти стържеше асфалта, но колегата ми показа палец нагоре при вида на ярко жълтото Liquid Yellow (ексклузивен цвят за модела) Renault. Бих отишъл дори по-далъч с констатацията, че Clio R.S. ми хареса много повече от 208 GTi във всяко едно отношение. Тук веднага ще се обадят най-големите разбирачи, които ще се опитат да ми обяснят как „ръчката“ е по-добра от автоматичната трансмисия. И в едно ще са прави – удоволствието ти да контролираш всичко с къс лост и къс ход на предавките е несравнимо. Тук си задавам въпроса защо не се предвижда възможност R.S. да се поръча с механична трансмисия, но вероятно инженерите си имат своите оправдания. Но в никой случай няма да приема обясненията на колеги, че новата EDC трансмисия с двоен съединител била бавна и това било голям проблем. Да, макар инженерите да изтъкват милисекундите за превкючване, наистина при нормално шофиране се усеща леко замисляне, но няма как да е иначе. Все пак това не е Ferrari, а достъпен мини спортен автомобил. Но веднага задавам въпроса на същите тези хора: кой автомобил от този клас предлага Launch Control? И кой автомобил, след като натиснеш бутона R.S., те оставя да натискаш на 2-ра и 3-та до светване на таблото и остър звуков сигнал, казващи ти да чукнете дясната планка на волана, за да минете една предавка нагоре? При това тук замисляне няма. Когато получа отговор на тези два въпроса, тогава бих приел експертното мнение, че заради автоматичната трансмисия новото Clio R.S. не било толкова добро.

 

Защото аз твърдя, че Clio R.S. е изключително забавен автомобил. Най-силните му качества изпъкват с натиснат бутон R.S. и в много и последователни завои. Автомобилът е предвидим, много точен, наличието на всички 240 Нм още от 1750 об/мин и свободата на дясната ръка да е постоянно върху волана прави влизането и излизането от поредица завои изключително изживяване.

ВИЖТЕ НОВОТО CLIO R.S. 200 ЕDC В ДЕЙСТВИЕ
Патентован от Renault Sport Technologies, електронният диференциал значително подобрява спринтьорските качества и сцеплението в завой. Също така той ограничава началото на недозавиване. За да постигне това, системата постоянно отчита разликата в скоростта на въртене между предните колела и сравнява информацията с разликата между двете задни колела. Последните винаги са видим барометър, тъй като задните колела са независими и всяко завива с иделната скорост на въртене спрямо другото.

Отпред инженерите са запазили псевдо-MacPherson конфигурацията с по-здрави елементи. По-голям амортисьор подобрява хидравличното представяне и предлага по-добър компромис по отношение на комфорт и накланяне на купето. По същия начин предните спирачки разчитат на доказаната технология със сериозни размери (320-милиметрови дискове като в Laguna V6). По-тънкият анти-рол бар отзад е 10% по-здрав спрямо този в Clio III R.S.... и 60% повече спрямо този в новото Clio. Спирачните дискове са с размер 260 мм.

Подобно на всички Renault Sport модели, новото Renault Clio R.S. 200 EDC се предлага с избор от две шасита. Опционната Cup версия е специално разработена за още по-спортно поведение: тя е с 3 мм по-ниска, 15% по-здрава на усукване и се възползва от по-бърза кормилна колона. Но се доплаща. Както и за R.S. Monitor 2.0, на който можеш да следиш телеметрията на автомобила. С доплащане е и R Sound ефектът, но лично мен това няма как да ме привлече, защото и така инженерите са извадили много приятен остър звук от двата аспуха отзад. Изваждам тези параметри в потвърждение на констатацията ми, че Clio R.S. е по-добър и забавен от 208 GTi, като и двата автомобила карах по една и съща отсечка, за да направя тази констатация.

 

Ситемата R-Link представлява мултимедиен таблет със 7-инчов сензорен дисплей, който е свързан с автомобила и с интернет, а стандартните му характеристики включват навигация TomTom и интуитивни гласови команди, които могат да се използват за телефона и навигационната система. Аудио системата Renault Bass Reflex може да възпроизвежда сила на звука и ниво на комфорт на слушане, еквивалентни на 30-литрови домашни тонколони. И с това технологичните предложения само започват. За пасивната и активна безопасност на пътниците в автомобила се грижат всевъзможна трибуквени системи, а в RS се радваш на дълбоки седалки с висока странична опора, както и различни червени апликации върхо валана, скоростния лост, вратите и мервениге шевове. Те само напомнят, че трябва да натиснеш RS бутона, за да видиш червения цвят и в оборотомера.

 

Може и да има известна доза носталгия по старото и безвъзвратно загубеното, но новото R.S. е бърза и забавна кола, която е най-доброто, на което е способен Renault Sport Technologies. А стане ли въпрос за двигатели, те могат много. Доказателство са безбройните успехи във Формула 1, които са пренесени директно на пътя с новия 1,6-литров турбо двигател. Той е с цели 2 литра по-икономичен от предишния 2,0-литров атмосферен мотор. Заводския параметър за средния разход е 6,3 л/100 км, но аз не ги видях. Върнах автомобила на 8,1 л/100, което смятам за много добре. Все пак говорим за 200 к.с. и 240 Нм при 1750 об/мин, които параметри осигуряват ускорение до 100 км/ч за 6,7 секунди, в които усилено се опитвах да са убедя.

При по-малко екстремни ситуации, новото Clio R.S. очарова с хримиси обноски и лесен контрол. По отношение на комфорт по време на движение не му липсва нищо, когато е сравняван с основните си конкуренти в класа. Окачването е твърдичко и трябва да се съобразяваш в ежедневието, но всичко друго от стандартното Clio е налице, но с много повече екстри, които правят скоростната почивка през уикенда цел през натоварената работна седмица.

Renault Clio R.S. 200 EDC

Размери

Дължина, мм: 4090

Широчина, мм: 1739

Височина, мм: 1432

Колесна база, мм: 2589

Маса, кг: 1204

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Peugeot 208 GTi: Емоцията отново е жива (тест драйв)

Стане ли въпрос за Peugeot и GTi, то няма абсолютно никакво съмнение, че първата асоциация ще е с великото 205 GTi. Съдбата на 208 GTi ...

Среден разход, л/100 км: 6,3

Вредни емисии СО2, г/км: 144

Базова цена, лв с ДДС: 47 990

КОНКУРЕНТЪТ

Peugeot 208 GTi

Размери

Renault Megane R.S., Clio R.S., Twingo R.S.: Супер подарък за деня на детето (тест драйв)

Големите успехи на Renault във Формула 1 в последното десетилетие окуражиха марката да стане единственият производител в света, предлаг...

Дължина, мм: 3962

Широчина, мм: 1829

Височина, мм: 1460

Колесна база, мм: 2538

Маса, кг: 1160

Двигател

Renault Captur 1,5 dCi: Изваяно във фитнеса тяло (тест драйв)

Никога не съм разбирал смисъла на това да висиш час-два във фитнеса, за да вдигаш железа. Опитвали са се да ме убедят, че било много як...

Тип: реводи, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 275 при 1700

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Toyota Corolla 1,6 Valvematic: По повече от всичко (тест драйв)

Няма абсолютно никакъв друг начин за начало на този материал от констатацията, че Corolla е най-продаваният автомобил за всички времена...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена, лв с ДДС: 43 999

Автор: Пламен Георгиев

Снимки и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com