Peugeot 308 1,6 e-HDi: Големите надежди (тест драйв)

297754
Peugeot 308 1,6 e-HDi: Големите надежди (тест драйв)

Изчистен екстериор, още по-изчистен интериор и иновативно шофьорско място, допълнени с отлично пътно поведение: това са четирите основни стълба, върху които Peugeot възлага големите си надежди на този съдбовен модел, с който компанията трябва да преплува през продължаващата стагнация на европейския автомобилен пазар. Новият 308 е от типа автомобили, който вероятно ще предизвика полюсни мнения.

Не знам дали сте чели „Големите надежди“ на Дикенс, но това, което аз знам е, че под давлението на приятеля си, писателят Едуард Булуър Литън, в последния момент Дикенс променя финала, осигурявайки щастливия край, в който Пип е възнаграден за безкрайното си обожание на Естела. Любов в различните й форми, преминаване през различни стадии от развитието на един мъж – това са най-общите щрихи на романа. Не искам да се правя на интересен, но аналогиите между романа на Дикенс, 308 и моите възприятия към него имат нещо общо.

Със сигурност Peugeot възлага неимоверно големи надежди на 308 да ги превози през продължаващата стагнация на европейския автомобилен пазар, на който компанията претърпя сериозни пазарни трудности. Ръководството на официалния представител на марката у нас очевидно се представя на топ ниво, тъй като „София Франс Ауто“ се похвали с ръст от цели 31% на продажбите. И искат положителният темп да се запази и догодина, когато той ще трябва да се дърпа именно от 308.

Предполагам, че това ще им се отдаде, тъй като 308 има всичко необходимо да изпълни големите надежди, с които е натоварен. Но, естествено има и „но“, той ще трябва първо да се справи с рутината и навиците на шофьорите, за да им се хареса.

 

Тест на нормален семеен хечбек не е зареден с емоция. Не е някаква резачка, която да помпа адреналин в кръвта ти и заради което да си готов да й простиш всички недостатъци. Не, да оцениш един семеен хечбек от най-масовия и конкурентен клас – това е много по-трудна работа. Започвам с интериора, който безспорно е изключително иновативен. Влюбих се в него от пръв поглед. Наричат го i-Cockpit и е съставен от четири елемента: компактен волан, бордно табло на нивото на погледа, висока и супер изчистена централна конзола и голям сензорен 9,7-инчов екран. Бих определил тази конфигурация като много елитарна, луксозна, нещо, към което Peugeot открито заявява, че има претенции. Няма друга толкова изчистена централна конзола, която на мен ми допадна изключително много, но дали ще се хареса на всички – предстои да разберем. Бутоните буквално се броят на пръстите на едната ви ръка, като всички функции се контролират от 9,7-инчовия сензорен екран, който се предлага стандартно от ниво на оборудване Active. Базовата версия идва с аналогови контролни уреди, но спрете ли избора си на 308, то горещо препоръчвам именно дигиталната система. Седемте бутона за директен достъп до функциите (включително и климатика) улесняват работата със сензорния екран, а информацията е концентрирана на две, лесно достъпни страници.

 

Да свикнеш с разположеното на нивото на очите арматурно табло е друга работа. Тук не става въпрос за любов от пръв поглед, а за продължително ухажване. Проблемът е, че трябва да се преборите с навиците си. Изключително малкият на диаметър волан ще ви пасне идеално, създавайки усещане, че седите в спортен автомобил (208 GTi например), а не в хечбек от най-популярния сегмент. Тогава обаче ще дойде объркването, тъй като няма да може да гледате приборите в таблото през волана, а трябва да надничате над него. Това е проблемът с навиците, с които трябва да се преборите. Първоначално е трудно, тъй като настройвате седалката и волана както сте свикнали. Но това означава (в голяма част от случаите), че няма да виждате таблото, тъй като воланът ще минава точно по средата на контролните прибори и ще ви си налага буквално да надничате над него, а досега сте гледали през него. Но, ако свалите седалката в най-ниското й положение, след това свалите и волана в най-ниското му положение – тогава ще откриете идеалната позиция за седене в 308. Така, лека по лека, ще забравите досегашните си навици и ще започнете да се наслаждавате на новата конфигурация, която след два дни шофиране установих, че ми харесва. Всичко това не е направено самоцелно, напротив, изнесените на нивото на очите уреди държат погледа само напред, не се налага да сваляте очи към приборите, а така да се разсейвате от пътя.

Не можах да свикна обаче със стрелката на оборотомера, която се върти срещу тази на скоростомера. Французите твърдят, че това също е направено с цел стрелките да съвпаднат със зрителното поле на водача, но аз си мисля, че е по-скоро доза ексцентричност, без която можеше да се мине спокойно.

 

Изчистен. Така може да се определи дизайнът на екстериора. Така го харесвам доста повече от акулската паст на първото 308. Няма атракция, по-скоро е заложено на по-елегантните, омекотени форми. Няма крещящи решения, но голямата радиаторна решетка, многото хром, заедно с Full LED фаровете (серийно оборудване за ниво Allure), открояват предницата. Отзад обаче дизайнът е по-постен за моите вкусови предпочитания.

Цифрите:

31 – толкова са светодиодите във всеки един от фаровете; 140 кг – с толкова по-лек е моделът от предшественика си; 470 л – обем на багажника, рекорд в сегмента; 9,7 инча – размерът на централния екран, предлаган серийно от ниво Active; 2,5 млн. км – изминати тестови километро преди лансиране на модела; 20 мм – с толкова е снижен центърът на тежестта.

 

С коефициент Cx от 0,28 аеродинамиката на новия Peugeot 308 е сред най-добрите в сегмента. Контролираните отвори за въздух и защитните екрани под купето, образуващи изцяло равен под, допринасят за това постижение. Това е спомогнало за изключително обезшумения интериор, който факт дебело подчертавам сред едни от най-гоемите плюсове на автомобила. Аеродинамиката, както и масата, са ключови фактори за намаляването на влиянието върху околната среда. Т.е., за разхода на гориво и свързаните с това вредни емисии CO2. Ще премина към технологичната част, тъй като споменах масата на автомобила. Тя е със 140 кг по-ниска спрямо предишното поколение, с което новият 308 става рекордьор в сегмента по този показател. За да постигнат този резултат, конструкторите използват новата платформа EMP2. Тя позволява да се спечелят 70 кг по отношение, които се разпределят по следния начин: 27 кг благодарение на използваните иновативни стомани, композитни материали и алуминий; 10 кг от иновационни процеси на сглобяване; 33 кг благодарение на оптимизиран дизайн. Другите 70 кг са постигнати с оптимизиране на процеси и детайли. И благодарение на намалените размери на 308.

В действителност това е първият автомобил от много време насам, който е по-малък от предшественика си. С дължина от 4,25 м, новият 308 е най-компактният хечбек в своя сегмент. Интересното е, че въпреки това предлага рекорден обем на багажника от 470 литра, от които 35 литра под пода на багажника. Опитите да бъда убеден, че са запазени размерите и простора в интериора, не успяха. Отпред няма проблем с пространството за краката, но не така е на задните места. Откровено казано, седне ли по-висок (дебел) човек отпред, отзад ще се чувстваш доста попритиснат, в което се убедих в продължение на 100-ина километра, чудейки се как да си наместа краката.

 

Но моето място винаги е зад волана. А там шофьорът се чувства чудесно. Седалките са супер удобни, малкият волан създава усещане за спортен автомобил, а интуитивната ориентация в i-Cockpit-а дава възможност да се концентрираш изцяло върху шофирането. И тук идва най-голямата изненада. Въобще не очаквах, че псевдо McPherson отпред и деформируема задна греда ще осигурят подобна стабилност. Но над 2,5 млн. тестови километра са свършили перфектно предназначението си. Peugeot 308 блести с чудесна стабилност и поведение в безбройните завои около язовир „Въча“, посока Девин. Последните 30-40 км от маршрута обхващат може би най-живописният и хубав път в България (по който почти не минават коли, а цената му е над цената за километър магистрала, но да не задълбочавам в тази посока). За тази прецизност своето влияние имат и 20-те милиметра, с които е снижен центърът на тежестта.

При лансирането си Peugeot 308 се предлага с 1,2-литров, 3-цилиндров двигател; два 1,6-литрови THP двигателя със 125 и 156 к.с., както и два 1,6 e-HDi с 92 и 115 к.с. През 2014 г. двигателната гама ще бъде допълнена с още 6 агрегата, като всички те ще отговарят на Евро 6 стандартите.

Карам мощния 115 к.с. e-HDi, който е перфектен. Във всяко едно отношение: заводските 3,7 л/100 км няма как да постигна, но 5,2 л/100 км е повече от добре. Отличните 270 Нм осигуряват супер еластичност, като дори и в безбройните завои може да спестиш някои излишни смени на предавките. Нямаше как да не оползотворя напълно този невероятен път, затова направих една скоростна отсечка и със 156-те „коня“ от 1,6-литровия THP, с който умишлено играех с предавките. С този агрегат чудесно изпъква стабилността на автомобила, тъй като липсата на почти всякакви други автомобили ми позволи да отпусна десния си крак. Не бях подведен нито за миг.

 

Дикенс се е оставил да бъде „подведен“ и да даде на читателите си щастлив край. Любовта възтържествува. Но в случая с 308 може да се стигне и до неочакван финал. Причината е, че автомобилът вкарва в най-масовия сегмент някои нетрадиционни решения в интериора, които правят 308 от типа love it ot hate it. Е, аз харесах автомобила именно заради това, че е различен. А оформлението на интериора е толкова елитарно, че смелостта за такъв ход заслужава адмирации. Ще има затруднения от факта, че 308 не се предлага с N1, но от друга страна оперативният лизинг набира скорост у нас.

Технически характеристики: Peugeot 308 1,6 e-HDI

Размери

Дължина, мм: 4253

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1457

Колесна база, мм: 2620

Маса, кг: 1160

Двигател

Peugeot 2008 e-HDI: Семейна идилия (тест драйв)

Има нещо странно във възприятията за SUV и MPV автомобилите, чиито имидж е коренно противоположен на действителността. Всъдеходите излъ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 115 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 270 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 196

Peugeot 208 GTi: Емоцията отново е жива (тест драйв)

Стане ли въпрос за Peugeot и GTi, то няма абсолютно никакво съмнение, че първата асоциация ще е с великото 205 GTi. Съдбата на 208 GTi ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,2

Среден разход, л/100 км: 3,7

Вредни емисии СО2, г/км: 95

Базова цена, лв с ДДС: 35 401 (минимална цена за 1,2 Vti, 82 к.с. – 28 946)

КОНКУРЕНТ

VW Golf 1,6 TDI

Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

Идва във версии лифтбек и комби; с две трансмисии – „ръчка“ и автоматик; предлага се с два двигателя – бензинов...

Размери

Дължина, мм: 4255

Широчина, мм: 1799

Височина, мм: 1452

Колесна база, мм: 2637

Двигател

KIA cee’d GT: Висока температура (тест драйв)

Когато карах нормалната варсия на cee’d, погледът ми бе отправен към най-мощния и бърз модел на KIA. Ето го и него, а аз вече се ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 105 при 3000-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-2750

Динамка

Макс. скорост, км/ч: 192

KIA cee’d GT: Висока температура (тест драйв)

Когато карах нормалната варсия на cee’d, погледът ми бе отправен към най-мощния и бърз модел на KIA. Ето го и него, а аз вече се ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,7

Среден разпод на гориво, л/100 км: 3,8

Вредни емисии СО2, г/км: 99

Базова цена, лв. с ДДС: 36 140

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: авторът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com