Nissan Navara: For Fun&Work (тест-драйв)

19385
Снимки: Любомир Асенов

Ще бъде посочен с пръст и натирен от строителната площадка, ако започне да се задъхва, затънал до праговете в калта. Не се съмнявам, че със своя 80-годишен опит в конструирането на пикапи, Nissan знае много добре какви са предизвикателствата пред този тип автомобили. Успехите на компанията в последните години обаче са на фронта на кросоувърите, предназначени предимно за градско шофиране. За новия Nissan Navara се твърди, че е комбинация между тези две ноухау основи: здрав, с голяма товароносимост и сериозни офроуд способности, допълнени от прецизното пътно поведение, характерно за кросоувърите, оборудван с повечето системи и функции, които може да открием в X-Trail и Qashqai. Карах го на дъжд, сняг и кал, за да се уверя във всичко това. Останах повече от доволен. Nissan Navara вдига летвата изключително високо в сегмент, който предстои да се наводни с нови модели: Ford Ranger, Toyota Hilux, Mitsubishi L200, Renault Alaskan, дори Mercedes ще вземе участие в разпределянето на баницата.

 

Десет години е цяла вечност, когато се отнася за жизнен цикъл на даден модел. Колкото и добро да бе първото поколение, времето не прощава на никой човек (или 4х4 автомобил). С безупречен тайминг Nissan показа новото поколение на модела, първоначално носещ обозначението NP300, което сега отпада и моделът продължава живота си с добре познатото Navara. Безупречна точност, защото Ford обнови Ranger и го чакаме на нашия пазар, Mitsubishi пусна нов L200, а новата Toyota Hilux съвсем скоро също ще се появи в България. Нещо повече, Renault ще използва базата на Navara, за да пусне своя Alaskan, а дори Mercedes разбуни духовете с първия си пикап. Няма да закъснее много и новият Amarok, а Isuzu е доказал се биткаджия в този сегмент. Сегмент, в който зад океана годишно се продават над 3 млн. автомобила, но щатските truck-ове са доста по-различни от европейските пикапи. Другата разлика касае клиентите. В САЩ голяма част от тях са наричани презрително red necks, докато тенденцията в Европа е коренно различна. Разбира се основното предназначение остават товарните функции, но все по-често на пикапите се гледа като на lifestyle автомобил, такъв, който е верен помощник в бизнеса през седмицата, докато през почивните дни осигурява гарантирано забавление за цялото семейство.

ВИЖТЕ NISSAN NAVARA В ДЕЙСТВИЕ

Точно в това сe е целил екипът, разработил новото поколение на Navara: откроим дизайна, комфортен интериор, множество системи, характерни за класа на кросоувърите, голяма товароносимост, но също така – отлично пътно поведение. Това го оставих за накрая, на именно пътното поведение е характеристиката, която откроява Navara от конкурентите му. Защото моделът е първият, който предлага 5-звенно задно окачване (Double cab), спираловидни пружини и хидравлични амортисьори, заменящо листовите ресори.

 

Естествено, основното предназначение на такъв автомобил е превоз. Затова в товарния му леген се побира европалет, полезният му товар е малко над 1 тон, може да тегли ремарке с тегло до 3500 кг, а офроудът е приятно забавление, благодарение на ъгъла на заход 25,5 градуса. Не мога да пропусна и факта, че Navara бе избран за „Международен пикап на 2016 година“, най-отличимата черта на модела е споменатото вече задно окачване. За пръв път в този сегмент Navara въвежда 5-звенно задно окачване със спираловидни пружини и хидравлични амортисьори за модела Double Cab, което е гарант за съществено подобрение на пътния комфорт и управлението. Като допълнителна полза, това решение е с 20 кг по-леко от предишната конфигурация с листови ресори. На такива продължава да разчита версията King Cab, но те са съществено модифицирани спрямо предходното поколение. Сега листовите ресори тежат със 7 кг по-малко и осигуряват на King Cab с 3,1% по-висок ъгъл на заход на задните колела, като същевременно намалява шума от пътя по време на движение. Новото задно окачване за Double Cab играе съществена роля и за повишаване на маневреността на модела, като той вече е с 12,4 м диаметър на завой, за което е спомогнало и скъсяването на междуосието с 50 мм.

 

По принцип съм леко скептичен към този род автомобили, защото на асфалт задницата им подскача много сериозно, което не ми дава увереност да се движа с по-висока скорост. Тук ситуацията е по-различна благодарение на въпросното задно окачване. То наистина дава голямата разлика, като едновременно с това е способно да понесе над 1 тон натоварване в „легена“. Не го товарих, защото аз нямам среден бизнес (за нещастие), но пък не бих имал нищо против да го ползвам като lifestyle возило. В такова се превръща, след като развържете още повече кесията и му наслагате от богатия каталог с аксесоари. Броните, праговете и един хардтоп превръщат Navara в много близко копие на Pathfinder (който вече не се продава в Европа), каквито са и надеждите на Nissan: моделът да се хареса и на настоящите собственици на Pathfinder, които вече искат да заменят поостарялото си возило. Проблемът е, че готиният хардтоп струва 7400 лв., но пък е с отваряемо задно стъкло и вътрешна изолация, което неутрализира нуждата да взимате със себе си и палатка, ако решите да направите един двудневен риболовен излет например.

 

Другият плюс (но минус за разхода) е в допълнителното тегло, което е от полза за един пикап. Както за по-скоростно движение, така и за много бавно изкачване към Бъндеришка поляна, докато вали як сняг, а снегопочистващите машини още не са тръгнали. Карам версия без хардтоп и празен „леген“. Включил съм 4х4, но не помага. Малко повече газ и първо тръгва задницата да ме изпреварва, но по-страшното е жестокото недозавиване. Изпотявам се до горе, но на слизане всичко е отлично почистено. Слава Богу. Следва организиран офроуд тест. Долу в Банско вали як дъжд, но тук вече няма никакви ядове. Navara блести на офроуда. Изкачвания, спускания, кал, ловки, хлъзгави камъни – никакви проблеми. Огромният опит на Nissan е вложен идеално в Navara, която е с 22 см клиренс, но много голям ъгъл на атака и отход (съответно 30,4 и 25,5 градуса). Това не ми попречи да заора с теглича при най-стръмното изкачване, при 5,3 м дължина това е нормално. Използвам и бавните и блокажа на диференциала, Navara рине кал и ми пълни душата.

 

Не мога да кажа такова нещо за 7-степенния автоматик. Осъзнавам, че той трябва да може да се справя с или над 1 натоварване, или с офроуд задачи, или с лежерно шофиране. Но е факт, че е много муден и спъва по-мощната версия на 2,3-литровия двигател с две турбини. Всеобщото мнение (мое и на двамата ми колеги в кабината) е, че го няма усещането за 190 к.с. И обратно, маршрутът към София взимаме с по-маломощната версия с едно турбо, но вече с добрата стара „ръчка“. Navara просто е жива, въпреки че сме със 160 к.с. Много по-пъргава, много по-предвидима като поведение, не на последно място – по-икономична. Разходът бе около 9 л/100 км, но и автомобилът бе на под 500 км.

 

Не казах нищо за интериора, но това е умишлено. Оставям си го за десерт. Тук дизайнерите са се погрижили да не ти липсва нищо, което обикновено би намерил в един SUV. Конфигурацията на арматурното табло е изцяло променена, като целта е била да се отвори допълнително място в купето. Предните седалки с гръбначна опора предлагат подобрена ергономия и повишена бдителност, проектирани чрез използване на технология, вдъхновена от NASA, за да се намали умората. В сектор, който традиционно се забавя при възприемането на най-новите характеристики в сферата на комфорта и безопасността, моделът поставя нов еталон по отношение на достъпната технология на борда на автомобила. Around View Monitor (AVM) и Forward Emergency Braking (FEB) са уникални за сегмента на пикапите. Те осигуряват на клиента нова технология, каквато преди не сме виждали в пикап. Нов за Navara е и електронният диференциал с ограничено приплъзване (eLSD). Няма да забравя круиз контрол, Контрол на спускане по наклон (HDC) и Асистент за потегляне по наклон (HSA). Проблемът е, че добре „наточена“ Navara излиза над 70 000 лв., но пък далеч не е за подценяване фактът, че автомобилът ползва данъчно облекчение.

 

Сегментът на пикапите се трансформира с бързи темпове. Оптимизирайки пътното поведение, доближавайки външния и вътрешен дизайн изключително много до първенците X-Trail и Qashqai, добавяйки редица технологии, които дебютират за пръв път в класа, Nissan Navara е отлично позициониран, за да отговори на новите изисквания. Сега остава да изчакаме и конкурентите да извадят своите предложения.

Технически характеристики

Nissan Navara Double Cab

Размери

Дължина, мм: 5330

Широчина, мм: 1850

Височина, мм: 1805-1840

Междуосие, мм: 3150

Маса, кг: 1948

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2298

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 160 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 403 при 1500-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 172

Среден разход, л/100 км: 7,3

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Базова цена на моделa, лв. с ДДС: 58 300

Максимална цена на модела, лв. с ДДС: 79 500

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen Amarok DC TDI 4Motion

Размери

Дължина, мм: 5254

Широчина, мм: 1944

Височина, мм: 1834

Междуосие, мм: 3095

Тегло, кг: 1957

Двигател

BMW X1 xDrive25i: Перфектен баланс (тест-драйв)

Постига се трудно, но очевидно тук инженери и дизайнери са успели в това начинание. Макар дизайнът да е еволюционен, друго не съм и оча...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1600-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 162-167

Renault Megane: Емоционален (тест-драйв)

Ако има нещо, което винаги, абсолютно винаги искам и търся в един автомобил, то това е емоцията, която той ти дава, когато го гледаш, д...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 13,1 – 13,5

Среден разход, л/100 км: 7,3-7,8

Вредни емисии СО2, г/км: 192-205

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 63 440

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com