MINI John Cooper Works Countryman: Gangsta’s Paradise (тест драйв)

39450

Шестият модел в гамата John Cooper Works е и първият, който е със задвижване на четирите колела, „бутани” от новия 1,6-литров турбо двигател с 218 к.с. Най-шокираща обаче е бруталната визия, а ексклузивната контрастираща Chili Red боя буквално събира погледите. След 13 години и тестове на стотици модели, не си спомням да съм карал друг автомобил, който да е оставял толкова драстичен отпечатък след себе си... Буквалното те пренася в света на Куката и Иво Андонов, и трябва да кажа, че чувството е прекрасно.

За мнозина Countryman бе отговор на молбите им с отправен към небето взор. За други – анатемосан автомобил, потъпкал всичко свято, което създателят сър Алекс Исигонис бе заложил в MINI. Истината е точно по средата: Countryman е много по-голям от класиката One, но продължава да бъде компактен и силно открояващ се, като неутрализира наследствените недостатъци от хронична липса на място и невъзможност за употреба от повече от двама възрастни.

 

MINI John Cooper Works Countyman е специална порода. Това е дяволско изчадие, което отприщи тъмната, гангстерска страна в мен. Нямам татусите, най-малкото приковаващото излъчване на Куката, но в JCW Countryman се почувствах именно като най-емблематичната фигура в българския ефир – лошо момче, което проповядва с Библия, а в моя конкретен случай – и с две димящи дула, пред които излиза боботещият рев на V-шестака.

Простете, обърках се, на 4-цилиндровия 1,6-литров мотор. Дори не може да си преставите как звучи този агрегат. А акустичното усилване на рева от обема на багажника (да, Countryman си има и багажник), те кара да настръхваш при всяко спадане на оборотите. Наистина ми е трудно да опиша този звук, но много лесно ми е да опиша пътното поведение на MINI JCW: дяволски директно.

Без значение дали говорим за One или Countryman. С една основна разлика. 4х4 задвижването на Countryman го прави много по-култивиран автомобил. Да, няма я режещата болка в кръста при преминаване през дори най-малката неравност, няма го ритника в бъбреците при смяна на 2-ра и 3-та предавка, които буквално взривяват всякакви по вид и големина камъни в отделителната система. Това го можеше оригиналното John Cooper Works. И аз ще продължа да съм влюбен в него до гроб точно заради тези му свойства. Като руса любовница – прави всичко така, както го искаш, веднага, без извинения, винаги готова да разпердушини наточени до неузнаваемост богати „дами”, вързали по няколко стотин „коня”, но разглезени от разточителството.

 

А ето я и новата ми любовница. Тя е брутално красива, всички се заглеждат след нея, но характерът й е много по-улегнал. Продължава да изпълнява всяко твое желание на часа, продължава да е толкова страстна, но не й крайна. Няма я брутално въртеливата задница, но за сметка на това ALL4 ми дава пълната сигурност и увереност на мократа „Хемус” да карам с... ами позволяната от закона скорост. По-сериозните размери и маса са отнели част от динамиката, като ускорението на Countryman JCW става за 7 секунди, но той продължава да е така хирургически прецизен на пътя. А това е винаги е било най-голямата гордост на всяко MINI.

Мисълта, че този материал може да бъде прочетен от жена ми, ме връща на земята. Всичко казано дотук е метафора, с която (любов моя) искам да опиша MINI Coutryman John Cooper Works. Няма да кажа и дума за дизайна на този автомобил. Защото е излишно, безсмислено. Той крещи сам за себе си.

ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНАТА ФОТОСЕСИЯ С COUNTRYMAN JCW

MINI John Cooper Works Countyman е автомобил, предлагащ истинска атракция за останалите участници в движението, а на мен - уникални изживявания и гангстерски полет на мисълта, гледайки как всички се обръщат (буквално) след теб.

По принцип винаги съм се водил от първичната реакция, каквата осигурява дизайнът. Няма да коментирам колко добре са се справили дизайнерите, но ще изтъкна отличната инженерна работа. А когато тези два отдела работят в хармония, резултатът е този: гарантирана за собствениците конска доза адреналин и забавление, а в този конкретен случай – подсилена и от по-добрата стабилност на 4х4 задвижването. При нормални условия ALL4 прехвърля до 50% от въртящия момент към задната ос, докато при екстремни условия (когато решиш да тестваш overboost функцията), този процент може да достигне и 100.

Countryman JCW е първият модел, който разчита на новия 1,6-литров двигател с twin-scroll турбокомпресор. Максималната му мощност от 218 к.с. идва при 6100 об/мин., докато 280-те нютон метра (300, когато сгазите педела на газта) са на разположение в целия диапазон от 1900 до 5000 об/мин. Именно това е една от най-впечатляващите характеристики на агрегата – еластичността му, позволяваща да се движиш на 6-та при 1200 об/мин, като, смъквайки една предавка, автомобилът подскача и дори можеш да си позволиш да изпревариш на 5-та. И аз го правех. Постоянно. Но от 6-та слизах до 3-та и оттам газ до дупка. Без жал. За да остана за пореден път изумен. Заводският показател за средния разход на гориво показва 7,9 л/100 км, а аз постигнах 8,6 л/100 км! С каране, каквото изисква и налага един John Cooper Works – наслаждавайки се на приятното изхрущяване на скоростния лост при всяка смяна на предавките в диапазона около 6000 об/мин. (о, колко съм щастлив, че тестовият автомобил бе със стандартната 6-степенна механична кутия, а не с опционната 6-степенна автоматична, каквато също за пръв път се появява в гамата на JCW). Тази кола се кара с натискането на газта. Иначе не виждам оправдание да се разделите с много хиляди левове.

 

BMW X6 M50d: Досиетата Х (тест драйв)

От „Досиетата Х“ на агент Мълдър, 9 сезона по-късно: Сряда, 23 януари, между 12:23-12:38 ч, някъде около Вакарел. Вече съм ...

Но, ако ги имате – не се замисляйте и за секунда. Защото освен бруталната визия и супер управление, получавате един изключително оригинален интериор, дори и багажник с обем 350 литра. Скоростомерът прилича на огромен джубокс, а песните сякаш пускате от старт/стоп бутона. Между другото – всички основни детайли в интериора са кръги. контактния ключ, който е кръгъл. Позицията на големия скоростомер, по средата на който е дисплея на всички основни системи в автомобила (ръководени с подобна на iDrive на BMW система, да не кажем нейна модификация), е над в средата на таблото. Пред вас е най-важният уред – оборотомера. Изненадващата новост е преместването на бутоните за стъклата на традиционното им място – на вратите, а не както до сега – с подобните на състезателните автомобили малки лостчета, позиционирани на централната конзола. Два са важните бутони, които ще изтъкна. Единият е препоръчително да го натискате – sport, но другият – DTC, може и да избегнете, тъй като тогава нещата могат да загрубеят.

Технически характеристики*:

MINI John Cooper Works Countryman

Размери

Дължина, мм: 4133

Nissаn Juke Nismo: Токио дрифт (тест драйв)

Преди близо 50 години на инженерите на Nissan им хрумва проста идея - да монтират мощен двигател в обикновен японски седан. Ражда се ле...

Широчина, мм: 1789

Височина, мм: 1549

Колесна база, мм: 2595

Маса, кг: 1505

Двигател

Renault Clio IV: Върхът на острието (тест драйв)

Трудности, криза, конкуренция, задънени улици... все причини да завъртиш волана в крайно дъсно (или ляво) положение, за да потърсиш изх...

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 218 при 6100

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 270 (300 с овърбуст) при 2000-5600

Макс. скорост, км/ч: 223

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,0

Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

С изцяло нов дизайн, много добро пътно поведение, супер просторен интериор и огромен багажник, Skoda Rapid изпъква пред конкурентите. Д...

Среден разход, л/100 км: 7,9

Вредни емисии СО2, г/км: 172

Базова цена, лв с ДДС: 71 200

*: В момента MINI John Cooper Works Countryman няма реален конкурент. Такъв ще му бъде Nissan Juke Nismo, когато бъде представена по-спортната му версия RC.

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com