Легендарните Топ 10 зад Желязната завеса

24546
Легендарните Топ 10 зад Желязната завеса

През 1922 г. се подписва Договор за създаване на СССР. Близо 70 години по-късно, през 1991 г. съветското чудовище се разпада. Надпреварата между двете велики сили води до редица научни и медицински открития, познатата на всички ни надпревара във въоръжаването, надпревара за покоряване на космоса. Откритията на съветските учени са безбройни, но има едно нещо, което никога не се удаде на СССР: това са колите. Ето един носталгичен поглед назад във времето, когато съветската (но не само) автомобилна индустрия властваше по родните пътища.

По време на първата петилетка на Компартията, обхващащ периода между 1928 и 1932 г., един другар, носещ името Йосиф Сталин, поставя задачата на своите партийци да създадат конкурентна автомобилна индустрия. Индустриалната работна сила на Съветска Русия през 1928 г. наброява 3,12 млн. човека. В края на първата петилетка тази цифра скача над 6 млн. Така се създава цяла нова класа – работническата класа. В края на десетилетието тази класа започва да произвежда по 2,3 млн. коли годишно, които обаче са привилегия за малцина в огромната държава. Още по-зле е за живеещите в сателитите, сред които е и България. Какво можеше да се купи по време на СОЦЕАЛИЗЪМА у нас? Ето го списъка, за който мнозина ще четат с носталгия. А други ще се запознаят за пръв път с някои от возилата.

 

Lada

Това е класика за родните пътища. Години чакане в „Мототехника“, които, ако извадиш късмет да получиш и бяла, след това се отплащат неимоверно много, дори и само заради завистливите погледи на съгражданите ти. Но реално това е тухла на четири колела. На това е най-популярният автомобил в комунистическия режим. Започва живота си като Fiat 124 – малък семеен седан с просторен интериор, листови пружини и барабанни спирачки, който руснаците правят още по-лош. Произвежда се между 1970 (VAZ 2101) и 2012 г., като през този период са направени десетки милиони. Интересното е, че комбито (VAZ 2104) все още се произвежда в Кайро, Египет.

 

Lada Niva

Този руски звяр си е извоювал имиджа на един от най-високо проходимите автомобили, колкото и нелепо да изглежда в момента. Моделът все още е популярен у нас, а и не само. Niva (VAZ 2121) е първият офроудър с независимо предно окачване зад Завесата. Със сигурност този модел заслужава много похвали, той е един от предшествениците на модерните всъдеходи, той е вдъхновени за Suzuki  да направи Vitara. Днес дилърство на Lada има дори в Германия, като модерната Niva там може да се купи за 11 990 евро. За около 4000 евро повече там може да се купи офроуд биткаджията Suzuki Jimny или шикозния Renault Captur, автомобили, които нямаше да ги има днес, ако през 1977 г. не се бе родила Lada Niva.

 

Trabant

Направен е от… кашони, най-грубо казано. Като малки му се присмивахме, че трябва да го прибират на сухо по време на дъжд, за да не се разпадне. Задвижва се от 2-цилиндров, 2-тактов мотор с характерно пърпорене и задушлив черен дим, заради многото масло, което гълташе. Това е един от най-отвратителните автомобили от Източна Германия, който днес мнозина луди глави колекционират. Между 1957 и 1991 г. са произведени 3,7 млн. бройки. Истината е, че „Траби“ е един от, ако не и най-лошият мини автомобил, произвеждан някога.

 

Wartburg 353

Алтернативата на Trabant, която имат в Източна Германия, е Wartburg. Наричахме го „Пръдливият Ханс“. Моделът 353 е базиран на дизайн на… BMW от 1938 г. Задвижва се от 993-кубиков, двутактов, 3-цилиндров двигател. Голямото предимство на този двигател, ще забравим почти 1:1 горенето на бензин към масло, е изключително лесното му сервизиране. Общо 7 са движещите се части в двигателя, а по българските пътища не беше рядка гледка да видиш цепене на двигател на пътя, посока морето например. Доставката на един такъв можеше да трае и до 10 години. Наследникът на 353 сменя един от най-лесните за ремонт двигатели с 1,3-литров, 4-тактов, 4-цилиндров двигател, взет от второто поколение на Volkswagen Polo.

 

Moskvitch 412

Определенията за това творение на съветския инженерен и дизайнерски гений са много. Това е класиката, която в САЩ може да се сравни с Cadillac например. Задвижва се от 1,5-литров, 4-цилиндров двигател, за който се твърди, че е по дизайн на М10 двигателя на BMW. И по-специално, на M115, използван от двата BMW New Class модели - 1500 и 1502. През 1969 г. Moskvitch се появява на автомобилно изложение във Великобритания. Нито една от 300-те бройки не е продадена през същата тази година на Острова.

 

Yugo (a.k.a. Zastava Koral)

Yugo използва за база Fiat 127, първото супермини на италианците. Също като него, югославското Yugo предлага напрезно разположен двигател и предно задвижване. Произвеждан между 1980 и 2008 г., Yugo става обект на посмешище, след като се опитва да пробие на пазарите в САЩ и Великобритания. Спомняте ли се Джон Маклейн (умиращият трудно Брус Уилис) каква кола конфискува в четвъртата част? Правилно, Yugo беше. Моделът се произвеждаше в Крагуйевац, където днес един български бизнесмен, банкер, има фабрика за стъкло. Ако вече не е фалирала.

 

Dacia 1300

Между 1969 и 2004 г. в Румъния се произвежда 1300 във всякакви каросерии: 4-врат седан, 5-врато комби, 2-врато купе, 4-врат пикап, каквото поискате. Смешна е, но на румънците не им се налагаше да чакат по 10 и повече години, за да си купят кола. Базирана на Renault 12, но направена с по-евтини части, Dacia 1300 е компроментирана от самото си създаване. Само че тук се намесва Renault, които казват: „Ще заменим 1300 с базирания на Clio Logan.Историята след това ви е позната.

Цената на Dacia 1300 е около 4100 евро. Това се равнява на около $4545 днешни пари.

 

Oltcit

Николае Чаушеску, румънският диктатор, ако някой не знае, иска субкомпакт, който да се продава редом с по-скъпата Dacia 1300. Citroen дава дизайна, инструментите, ноу-хауто, за да започне историята на Oltcit. В Западна Европа (без Великобритания) се продава като Citroen Axel. Oltcit е базиран на проект от 1965 г. Роберт Опрон стои зад проекта EN101, той е отговорен и за Citroen DS Nouvelle Visage от 1967, SM, Alpine A310, Renault Fuego и Alfa Romeo SZ.

Проблемът на Oltcit е неговата надеждност. Или липсата на такава. Той е с толкова лошо качество и сглобка, че цената на Citroen Axel е под тази на 2CV. Той се произвежда в Крайова, Румъния, където днес Ford е изградил супер модерен завод, в който се произвеждат Ford B-Max и двигателят 1.0 EcoBoost.

 

GAZ 69

Историята на „Текезесарката“ произлиза от Willys MB, с който американската армия стига до Берлин. След като Land Rover и Toyota копират военната версия на Jeep, СССР също прави това. Резултатът е GAZ 69 от 1953 г.

GAZ 69 е толкова популярен, че румънският производител IMS започва производство на лиценционния IMS 57, който след това се превъплащава в ARO M461. Въпросният печели Forests Rally през 1970 г. в Белгия, след като се експортира за Китай и Колумбия. GAZ 69 си поеми последен дъх през 1972 г., когато идва заместникът му UAZ 469. Едно от най-интересните неща около GAZ 69 се крие във факта, че той се предлага без твърд покрив. Изискване на съветската армия в случай, че избухне война.

 

Tatra 603

Това определено е най-добре изглеждащият комунистически автомобил от всички. Стилни фарове, 2,5-литров V8 с въздушно охлаждане, монтиран отзад! Любов от пръв поглед на висшия комунистически ешалон. Когато се появява на пазара през 1956 г., бачкаторите смятат, че това е някаква кръстоска между лимузина и Sputnik. Интересното е, че с минимални модификации Tatra 603 участва с различни състезания между 1957 и 1967 г., като печели 60 от тези състезания.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com