Hyundai Genesis: Технологична витрина (тест-драйв)

142479
Снимки: Христо Петров

Този автомобил се конкурира със Светата германска троица! Това е факт, но се абстрахирайте от него. Забравете го. Hyundai не иска да представя Genesis като техен конкурент. Нито иска да взима клиентите им, да не говорим, че не възлага надежди за големи продажби. Той не е направен с такава цел. Целта на Genesis е една единствена: да служи като флагман в моделната гама на марката; да демонстрира технологичния потенциал, до който тя е достигнала. Това са тези технологии, които скоро ще намерят място в моделите от масовия клас, тези, на които Hyundai гради неспиращия си ръст на продажбите през последното десетилетие. А Genesis е натъпкан до козирката с всевъзможни системи и технологии, вози изключително комфортно, а хората се заглеждат по него. Автомобил, който е прекрасен за хората, които искат да са различни и са неподвастни на стереотипите.

 

Що е то луксозен автомобил? Звучи като тъп въпрос, нали? Това са автомобили, на чийто радиаторни решетки стоят трилъчи звезди, четири преплетени кръга, въртящ се пропелер, хромирано L... Те печелят доверието на клиентите си в продължение на десетилетия, на столетия дори в някои от случаите. Тук идва пошлият според традиционалистите (от каквито изобилства в България) въпрос: може ли автомобил от второ поколение, чиято родина е Страната на утринната роса, да се нарече луксозен? Може ли луксозен автомобил да носи емблемата на Hyundai? Е, не точно, защото тази емблема е нещо средно между емблемите на Aston-Martin, Bentley и БДЖ, но това не променя същността на въпроса.

Ще го кажа ясно и точно: ДА, може. Не само, че може, но въпросният автобил може да се нарече и супер луксозен.

 

Хората си задаваха същия тъп въпрос, когато се появи Lexus преди четвърт век. Тогава на него се гледаше като на напудрена Toyota, която е на половината цена на германските си конкуренти. Не мина много време и песимистите бяха оборени.

РАЗГЛЕДАЙТЕ GENESIS В ДЕТАЙЛИ ТУК

Ситуацията с Hyundai Genesis е донякъде идентична, но не точно. Той е резултат на инвестиция от 342 млн. евро в течение на 4 години. Genesis няма за цел да натрие носовете на арогантните германски марки. Той има за цел да демонстрира на какво е способен Hyundai, като показва технологичния арсенал, с който разполага марката. А повярвайте ми, Genesis буквално е натъпкан с всичко, с което разполага бранда в момента. И които технологии ще бъдат разгърнати в цялата моделна гама на компанията. Т.е. това е една витрина, на която Hyundai са изложили всичко най-добро от себе си. Затова не бива, в никой случай, да тръгвате в посоката, в която предполагам, че ще тръгнат размишленията ви. Едва ли ще оспорите атрактивния външен вид на модела, но съм почти сигурен, че дебатът ще тръгне в посока дали хората ще го купят, тъй като за „тези пари мога да си взема BMW 5-ца“. И да, можете. И със сигурност няма да сгрешите. Но Genesis е за хората, които искат да се различават, да се заглеждат по тях, искат да имат комфорт, па макар и той да е за сметка на прецизността на кормилното управление.

 

Дизайнът на Genesis произхожда от драматичния HCD-4 концепт от 2013 г., дебютирал на изложението в Детройт. Първото впечатление е, че този автомобил е огромен. Буквално. При 5 метра дължина Genesis изглежда като Коста Конкордия на сухо. Характерният LED светлинен подпис в големите ромбоидни фарове е страхотна гледка в огледалото за обратно виждане. Трапецовидната радиаторна решетка е близка по форма с този детайл при Audi, но върху нея няма четири преплетени кръга, а на капака стои странна емблема, смес между емблемите на Aston, Bentley и БДЖ. Трима човека видях как стоят и от метър се взират в тази емблема, опитвайки се разберат що за чудо е това. Единият от тях беше мега изненадан, когато на задния капак видя и надписа Hyundai, който вече го хвърли в смут и започна да ми задава несвързани въпроси. Отзад ситуацията е по-изчистена и елегантна, но истинската елегантност на този автомобил проличава на магистралата.

 

Genesis е разработен специално за пазарите в Корея и САЩ, където първото поколение бе посрещнато много добре. Сами разбирате, че Комфортът (задължително с главно „К“) е бил водещ при разработването и настройването на този автомобил. Изпитах невъобразимо удоволстие да мина с Genesis по разбитата улица пред блока ми, по която моята кола издава звучи от рода на „дан“, „дан“, „дан“, докато Genesis се плъзна по тях с едва доловимо „пффф“. Наслада за сетивата. Такова изпитваш и на магистралата, където Genesis е в свои води. „Плува“ уверено и с крайцерска скорост, а взимането на 1000 километра с този автомобил не са никакъв проблем. Седиш в дълбоки и супер комфортни седалки, с безобразно много на брой позиции за настройване на предните. Пространството и багажника са огромни, тъй като междуосието е над 3 метра. Пътниците отзад разполагат с пълен контрол върху функциите на автомобила чрез цял сноп бутони и контролери, разположени от вътрешната страна на средния подлакътник. Заобиколен си от материали с отлично качество, а интериорът е изключително обезшумен, показател, по който дори бие германските премиум лимузини. Шофьорите на същите вероятно изпитват странно недоумение, когато виждаха белия Genesis да преплува грациозно от лявата им страна. А на моята уста се бе изписала мазна усмивка, защото, няма да крия, личният ми автомибил е Hyundai.

 

И затова първият ми досег с Genesis бе вълнуващ. Най-вече заради обстановката в интериора, която е много луксозна. Това е интериор, който в Щатите съм сигурен, че ще жъне огромен успех. Бутоните обаче са прекалено много, което изисква свикване с тях. И въпреки това съм склонен да подмина този факт, защото поне са окомплектовани в приятна на вид конфигурация. Над тях е разположен 9,2-инчов сензорен екран, от който ръководиш различните функции на автомобила. Една от тях е специално настроената Lexicon® Discrete Logic 7 Surround аудио система със 17 високоговорителя, Logic 7 Surround Sound обработване и 12-канален дигитален усилватл, като цялото това нещо е с мощност 900 вата.

И това е само част от оборудването на Genesis. Отбелязвам Head-up дисплеят, за да продължа с Smart Cruise Control (поддържане на дистанцията спрямо предходния автомобил, както и функция за спиране до покой в случай на опасност и ако вие сте се разсеяли; тествано) и Automatic Emergency Braking. Сред другите системи за активна безопасност ще отбележа Blind Spot Detection (BSD), включваща Rear Cross Traffic Alert, Forward Collision Warning (FCW), Lane Departure Warning System (LDWS). Around View Monitor, който използва четири камери, осигурява 360-градусов поглед около автомобила, улеснявайки маневрирането с 5-метровата лимузина. За комфорта са грижат и други дребни неща, като например отваряне на капака на багажника, при приближаване към него с ключа у вас. Асистентът за дългите светлини също е голямо удобство. Има и още много други системи с 3-4 буквени съкращения, но за мен по-важното е какво се случва на пътя.

 

Или по-скоро в завоите, защото у нас магистралите са кът. Е, в завоите нещата стават драматични. Коренно противоположни на отличното поведение на магистралата. Да, знам, че в САЩ можеш да завиеш 3-4 пъти в продължение на 4000 мили, колкото да влезеш в бензиностанция за зареждане, но тук това не е така. Любопитен е фактът, че Hyundai са се обърнали към Lotus, които да настроят окачването и кормилното управление според европейските предпочитания. Но и това не е помогнало, за съжаление. Чисто и просто Genesis не може да завива. Три сериозни недозавивания ме уплашиха дотолкова, че фотографът до мен да констатира, че никога преди не ме е виждал да карам толкова бавно. За това недозавиване своят вина носят и двата тона тегло. А през първия ден аз упорито си мислех, че карам автомобил със задно задвижване. За моя изненада се оказа, че това не е така. HTRAC на задния капак означава 4х4. Многодискова муфа с електронно управление разпределя въртящия момент, като при нужда тя се блокира. В режим Normal разпределението е 40:60 – 30:70 отпред и отзад, а в режим Sport – 20:80 или 10:90. Има и режим Eco, но в който и да сте от тях, автомобилът има проблем с описването на завоите, както и с показателя за среден разход на гориво. Карам предимно извън града и с нармално скорост, а най-ниският разход, който показа Genesis, бе 13,4 л/100 км. Вярвам, че няма да е трудно този показател да е доста повече.

Не казах нищо за ускорението с тези 315 к.с. Не съм забравил. Трае под 7 сек по заводски параметри, но чувството е за доста повече. А причината (освен двата тона) се крие в 8-степенната скоростна кутия (собствена разработка), която в режим D не се справя добре. Нещата придобавит правилния вид, когато почнеш да сменяш предавките ръчно, но това уморява, а и седиш в луксозен седан, а не в спортен хеч.

 

В крайна сметка Hyundai няма никакво намерение да продаде много от тези автомобили в Европа, но е сериозен по отношение на заявката, която дава с Genesis. Той трябва да покаже на клиентите, че един Hyundai може да предложи супер качествен интериор и технологичен автомобил. Затова не бива да се изненадвате, когато следващото поколение малки градски автомобили на Hyundai се появят със заети от Genesis технологии, като например CO2 монитор, който засича дали сте уморен (високите нива на въглероден двуокис ви успива), или много други. Да, 130 000 лв. са много (но с абсолютно всичко, което се предлага за модела), да, има автомобили с по-добро управление, по-мощни и по-икономични, но това не означава, че Genesis не е събитие сам по себе си. Вече има двама клиенти у нас.

Технически характеристики

Hyundai Genesis 3,8 V6 HTRAC

Размери

Дължина, мм: 4990

Широчина, мм: 1890

Височина, мм: 1480

Колесна база, мм: 3010

Маса, кг: 1980-2075

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров

Работен обем, куб. см: 3778

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 315 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 397 при 5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 240

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Opel Insignia Country Tourer: Опасен чар (тест-драйв)

С назначаването на Карл-Томас фон Нойман за шеф на Opel, свежият полъх в компанията дойде. Той започна с лансирането на обновената Insi...

Среден разход, л/100 км: 11,6

Вредни емисии СО2, г/км: 270

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 130 000

КОНКУРЕНТЪТ

BMW Серия 5 Седан 535i XDrive

Размери

Skoda Fabia: Пряка демокрация (тест-драйв)

Едва ли има човек, който да не знае значението на термина „демократичен“, но дълбоко скрито в тълковните речници може да се...

Дължина, мм: 4907

Широчина, мм: 1860

Височина, мм: 1464

Колесна база, мм: 2968

Тегло, кг: 1840

Двигател

Ford Focus: Sweet 16 (тест-драйв)

Две години по ред агенция Polk излиза с данни, че най-продаваният автомобил в света се казва Ford Focus. При това в годините, когато Fo...

Тип: редови, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 5800-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1200-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Peugeot 508 2,0 BlueHDi: Лъвски скок (тест-драйв)

Скокът е нагоре и напред. Нагоре към по-луксозния сектор на пазара. Напред – към положителната половина на счетоводния баланс. Ср...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,6

Среден разход, л/100 км: 8,1

Вредни емисии СО2, г/км: 188

Базова цена та модификацията, лв. с ДДС: 112 050

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com