Аквапланинг: въпрос на живот и смърт. Как да го неутрализираме

52810
Снимки: Любомир Асенов

Научих едно по време на Dacia Safety Day: Безопасността на пътя е отговорност на всички нас. Вероятно на моменти ще съм нравоучителен. Но, моля ви, прочетете този материал до края му. Да, може и да използвам нравоучителен тон, което да ви подразни, но причината е, че искам да предам колкото е възможно повече и по-точно от думите на Димитър Илиев, чиято нова мисия е БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ. Казвам нова, защото до преди няколко години мисията му бе да печели титли (има 8 в рали дисциплината), а след прекъсване на активната спортна кариера – мисията му е да предаде своите знания и опит на всички нас, които, повярвайте ми, само си мислим, че знаем всичко за автомобила и управлението му. Безопасното му управление. По себе си съдя, че това далеч не е така, а съм автомобилен журналист от 16 години с вървящото с този опит самочувствие. Научих много от Митко и Владо Илиеви, от техните инструктори в Safety Driving Academy, средството за което бе Dacia Duster и Sanderо. Представиха се безупречно. Полето на действие: отличният тестови полигон Academia Titi Aur в близост до Букурещ.

 

„Защо се случват толкова много катастрофи по нашите пътища? Защо толкова много от тях завършват фатално“? Това са първите два въпроса, които Димитър Илиев задава на мен и още 20-ина мои колеги, автомобилни журналисти, в учебната зала на румънската Academia Titi Aur (http://www.titiaur.ro/). Прекалено общ въпрос, но основата, от която да започне моето обучение за безопасно шофиране. Това бяха въпросите, на които имах сигурни и категорични отговори. Няма да изброявам причините, защото те са десетки. Митко брои верните отговори на пръсти. Много са. Всички ги знаем. Но продължава с образни примери от дългия си стаж и опит по пътища и скоростни отсечки. И на преден план излиза една основна причина, която е отговор на кардиналните два въпроса: хората НЯМАТ УМЕНИЯТА и НЕ СА ПОДГОТВЕНИ за опасните ситуации, които ни морят като мухи по родните пътища. Сутрешните новини ни показват резултатите.

 

Няма да се и опитвам да обобщавам. Но истината е една: седна ли на маса, аз разбирам от футбол, политика, жени и коли. Футбол обаче гледам много рядко, иначе го използвам за приспивателно. Политиката я следя от близо, но освен да псувам, не излизам на площада, както това направиха над 100 000 румънци, които са блокирали центъра на Букурещ в двата дни, в които нашата група е там. Само си мисля, че „тия румънци имат къде-къде по-развито гражданско общество от нас.“ Докато ние търпиме дебели като пингвини полицаи да блокират София, но ако трябва да пробягат 50 метра – ще паднат и ще колабират. От жени също разбирам, няма как. Ще е странно да не го кажа. Със сигурност обаче имам самочувствието, че разбирам от автомобили. А щом четете тези редове, значи и вие имате същото самочуствие. Моето се крепи на 16-годишен стаж в автомобилната журналистика, който ми е дал възможността да тествам хиляди коли. Буквално. Само че въпросите започват да валят от устата на Митко един след друг, а аз трябва да призная пред себе си (и пред вас), че голяма част от отговорите им не ги знам. „Колко е спирачният път при скорост 50 км/ч?“, (не изпадайте в подробностите, тук има много условности, но примерът е със средни стойности и оптимални условия) „В какво се измерва дистанцията между автомобилите?“, „Какъв е шансът пешеходец да оживее, ако бъде ударен от автомобил, движещ се с 40 км/ч?“... И още куп такива. Отговорът на първия въпрос е: 14 метра. На втория – секунди, а на третия – 30%.

 

САМО 30% шанс да оцелееш, ако бъдеш ударен с една толкова ниска скорост! Мога да продължа с още много въпроси: какъв е спирачният път при скорост 100 км/ч? (не задълбавайте в марката кола, гуми, условия и настилка, средно) „Какъв е шансът на пешеходеца да оцелее, ако бъде ударен от кола със скорост 30 км/ч?“ На този ще ви дам отговор: 80%! След тази игра на въпроси и отговори, Митко използва целия си обаятелен изказ, за да апелира към всички нас, около 20-ина автомобилни журналисти, за едно нещо: „Моля ви, направете така, че наученото от вас днес, да достигне до максимален брой хора.“ Това ще се и опитам да направя. Затова помолих в самото начало, не ми се сърдете, ако ви звуча нравоучително. Но повечето от нас НЕ ПОЗНАВАТ ТЪНКОСТИТЕ НА БЕЗОПАСНОТО ШОФИРАНЕ.

 

А Димитър Илиев се е посветил на БЕЗОПАСНОСТТА. Две години след старта на успешното партньорство между Митко и Dacia, партньорите продължават да работят усилено върху темата по безопасност. Един конкретен пример е причината за събитието, което Dacia и Safety Driving Academy организират за нас, журналисите: АКВАПЛАНИНГЪТ - една от най-честите причини за пътно-транспортни произшествия.

ВИЖТЕ ФОТОРАЗКАЗ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА DACIA НА ПОЛИГОНА

През 2014 г. Dacia България и Димитър Илиев стартираха дългосрочно партньорство помежду си. Димитър Илиев е посланик на марката Dacia, а неговата Академия за безопасно шофиране използва автомобили Dacia за провеждане на обученията си. За тези две години автомобилите Dacia на Академията са навъртели над 140 000 км, а през обучение са минали над 1600 души. Няма да влизам в ролята на рекламен партньор на Академията, но трябва да ви кажа, че дори само един теоретичен курс при Митко и Владо Илиеви ще ви накара да промените кардинално погледа си върху темата за безопасността. Ще ви накара ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ ВЪРХУ СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ И ТАЗИ НА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО. Смятам, че това е една от водещите причини за толкова многото смърт по пътищата: това, че никой от нас не се замисля, какво може да стане и как то може да се избегне. Всички ние смятаме, че на нас ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.

 

А то се случва. И МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ. Стига да сте подготвени. Не искам, и не пожалавам на никого да разбере какво е аквапланинг, но след този ден аз знам как да РАЗЧИТАМ ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ОПАСНОСТИ ОТ АКВАПЛАНИНГ. И нещо повече: ЗНАМ КАК ДА РЕАГИРАМ В ТАКАВА СИТУАЦИЯ. Колко пъти сте си задавали въпроса: „е кво е направил тоя, че се е матнал така?“ А някога да сте чували обяснение от КАТ, че причината е аквапланинг? Някога? Не, чували сте, че „причините за пътно-транспортното произшествие се разследват“. А какво има да се разследва, след като магистрала „Тракия“ се превръща във водно препяствие, когато завали. Дълбоки локви и напречно течащи реки превръщат „магистралата“ ни в жесток капан за всички ни. 75% от инцидентите при неблагоприятни метеорологични условия са на мокра настилка. В тези 75%: 47% при валящ дъжд; 15% свързани със сняг и суграшица; 13% на заледен път; 11% микс от горните. Тези цифри са на щатската Federal Highway Administration (през 2010 г. в САЩ умират около 7400 човека и над 673 000 са ранени при този тип пътни инциденти). Защо ви давам данни от САЩ? Защото тук такава статистика липсва. Тук „причините се разследват“.

 

Dacia Duster 1,5 dCi: Аз съм шампионът (тест-драйв)

Фреди Меркюри го няма от много дълго време, но остава емблематично за музиката парче. Хитът обаче е в друго местоимение. Вероятно е мно...

Аквапланинг се получава, когато грайферът на гумата не успява да отведе количеството вода под нея и така образува воден филм между нея и настилката на пътя. В този момент колата губи напълно сцепление и става неуправляема. Аквапланингът се влияе основно от скоростта, а също и от дълбочината на водата и протектора на гумите. Какво трябва да направите ли? НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА! Така ще се предпазите.

Но ще се предпазите и ако сте подготвени, ако се научите да разчитате признаците, които могат да доведат до аквапланинг. Най често това коварно явление са появява по време на или след валеж. Също така, висока вероятност за попадане в аквапланинг има на места на пътя, които задържат вода, например при стичаща се през/на пътя вода или при видими локви на пътя. Ако метеорологичните условия предполагат възможност за аквапланинг, скоростта трябва да се намали, както и да се осигури резерв от време и дистанция. Един от най-ценните съвети е да се гледа напред и да се предвиждат възможните опасности на пътя. Как става това? Ако асфалтът блести, това е основна предпоставка за аквапланинг. Ако видите, че колите пред вас започнат да изхвърлят повече вода от задните гуми – това означава, че са влезли в по-дълбока вода, а това е предпоставка за аквапланинг. Видите ли стичащи се вадички вода през пътя – това е предпоставка за аквапланинг. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА!

 

И тук идва кардиналният въпрос: КАК ДА ИЗБЕГНЕМ АКВАПЛАНИНГА? Ако водачът вече е попаднал в аквапланинг, НЕ ТРЯБВА да се опитва да завива, ДА НАТИСКА СПИРАЧКИТЕ, както и ДА ПОДАВА РЯЗКО ГАЗ или ДА СМЕНЯ ПРЕДАВКИТЕ. ВОЛАНЪТ ТРЯБВА да се държи стабилно и напред и да се изчака аквапланингът да премине.

След теорията е време за практика. За полигон е избрана руманската Academia Titi Aur. Това е прекрасно съоражение на стойност 12 млн. евро, направено по европейски проект. Основната му цел е обучение в безопасност на шофирането, но това не означава, че в края му не може да се спретне и нещо по-адреналиново по дългата 1200 метра писта. Било то с ваши автомобили, или пък с Evo-то или R8-ата. Не мога да не изтъкна, че полигонът има и успоредно трасе с макадамова отсечка, на което трасе този уикенд ще се проведе румънският Race of Champions. В академията има и два симулатора на стойност 300 000 евро, а самите полигони са направени така, че там да могат да се провеждат обучения и с тежкотоварни камиони.

Dacia: Пътят до „златната кокошка“ за 15 години

През 2014 г. Dacia чества 10-ия рожден ден на Logan, както и своята 15-та годишнина като част от Renault group. За този период компания...

 

Ние обаче използваме доказали се бойци: четири автомобила Dacia Duster и един Sandero. Представиха се блестящо. Трябва да ви кажа, че съм минал поне 10-ина подобни обучения, винаги с луксозни марки: BMW, Audi, Mercedes. Преминал съм такъв курс и на тестовия полигон на Dunloр в Люксембург, което е уникално съобръжение. Винаги с луксозни марки автомобили. Е, сега го направих и с Dacia. Уверявам ви, че автомобилите се справиха също толкова добре (не им правя реклама, ако това си мислите, и се подсмихвате), колкото и посочените марки. Знаете ли защо? ЗАЩОТО НЯМА АВТОМОБИЛ, КОЙТО ДА СЕ ПРОТИПОСТАВИ НА ФИЗИЧНИТЕ ЗАКОНИ. Ако си мислите, че с Audi Quattro ще успеете – много се лъжете. Защото няма шанс да се противопоставите на недозавиването при ниско сцепение. Трябва да намалите скоростта. Няма шанс да се отървете от аквапланинга, ако сте в Mercedes-Benz GLE например, когато върху магистралата има дълбока вода. Напротив, дори трябва да сте по-внимателни, защото по-широките гуми на луксозните и спортни автомобили са още по-опасни в условия на аквапланинг. Да, спирачният ви път ще е по-къс с BMW Серия 5, но ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО СЕ ПРАВИ В КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ, ИЗИСКВАЩА СПИРАНЕ? Сигурно сте чували, че трябва да се спира плавно, да използваш и двигателната спирачка. Сигурно сте чували, че не трябва да си кръстосваш ръцете, когато завиваш. Е, според Митко Илиев, вие сте били „осакатени“ още по време на шофьорския курс.

Защото в критична ситуация ТРЯБВА ДА СКОЧИШ ВЪРХУ ПЕДАЛА НА СПИРАЧКАТА С ПЪЛНА СИЛА. Колата ще ОСТАНЕ управляема, нещо повече, ще може да завиете без тя да се поднесе, ако трябва да избегнете препятствие в процес на спиране. Не се колебайте, набийте „кучките“ мигновено и оставете ABS-а и ESP-то да си свършат работата, за което са предназначени. Една загубена секунда от реакцията ви означава десетки метри по-късно спиране! Това със сигурност не са знаели злополучните участници в масовото меле в тунел „Витиня“. А и по-голямата част от вас не си кръстосват ръцете, когато въртят волана. Тогава, как завивате? „Доите“ волана? Или използвате т. нар. стил „мотокарист“?

Класически пример за играчка-плачка. За щастие - сълзи нямаше.

Партньорство за безопасност между Димитър Илиев и Dacia

Вчера, Димитър Илиев, осемкратен рали-шампион на България и Dacia, марка номер едно по продажби на българския пазар за 2013, обявиха на...

Знам, че бях нравоучителен. Но бях помолен от Митко Илиев за това. Но, ако съм ви накарал и за миг да се замислите върху казаното, върху причините, начините на действие, и най-важното, върху последствията, значи съм успял. Може би дори съм успял да ви накарам да се замислите да посетите един такъв курс, за да видите на какво ниво са вашите познания и умения. Е, Димитър Илиев ще ви покаже, че имате някои погрешни разбирания. А Dacia ще ви накара да забравите за всички предрасъдъци, които все още може да имате по нейн адрес. Аз отдавна съм ги забравил. Дори за пореден път се изненадах. С Dacia Duster се пребрах от Букурещ до София при среден разход от 7,0 л/100 км, с четирима човека на борда и пълен багажник.

ЗАВАЛИ ЛИ ДЪЖД, НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА, МОЛЯ ВИ!

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Lap.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com