Volkswagen изпревари Toyota по продажби за полугодието

11872
Volkswagen изпревари Toyota по продажби за полугодието

Volkswagen Group изпревари по продажби Toyota Motor, за да оглави автомобилния Олимп за първото 6-месечие на 2015 г. Ако тази тенденция се запази до края на годината, то германският концерн ще постигне целта си да стане №1 в света цели три години по-рано от предвиденото. Но спадът на търсенето в Китай може и да попречи за реализирането й. Предстои да видим.

До края на юни Toyota е продала 5,02 млн. автомобила, докато Volkswagen отчете 5,04 млн. продажби. Доставките на нови автомобили са спаднали с 1,5% за Toyota и с 0,5% за Volkswagen.

KIA с рекордни продажби в Европа

КIA Motors Europe отбеляза рекорд в продажбите си за първото 6-месечие на 2015 г. Според последния доклад на Асоциацията на Европейскит...

В продажбите на Toyota се включват тези на Daihatsu и тежките камиони Hino, докато VW брои и камионите на MAN и Scania.

Трети по продажби е General Motors Co., реализирал до момента 4,86 млн. автомобила, спад с 1,2%.

За отличните си показатели Volkswagen се възползва от ръста на продажбите в Европа, който е най-високият в последните 5 години и половина, което спомогна да се омекоти резкият спад на реализацията в Китай, най-големият пазар на концерна. За да постигне целта си, поставена през 2007 г., Volkswagen ще трябва да устои на големия спад в търсенето в Китай, резултат в голяма степен на силната конкуренция от евтините SUV модели на китайските марки.

Световната автомобилна индустрия, увеличаваща продажбите си всяка година от 2009 г. насам, се сблъсква със спиране на ръста в Китай, сгромолясал се пазар в Русия и спад в търсенето в някои югоизточни азиатски и южно американски държави. Пазарът в САЩ бележи ръст, но само от 4,4%.

Скоро в Китай ще се произвеждат половината автомобилите в света

През 2021 година обемът на годишно произвежданите в света автомобили ще се увеличи с 21 милиона, като половината от тази бройка ще се п...

В момента китайският пазар се отразява много лошо на VW, който продаде 1,74 млн. автомобила там за 6 месеца, спад от 3,9% спрямо същия период на миналата година. Toyota, от друга страна, не е толкова зависима от Китай, като е продала 512 800 автомобила там, но с ръст от цели 10%. Именно тази тенденция може да се окаже решаваща и в края на годината японците да завършат като №1, но това тепърва предстои да разберем.

Представянето на двата концерта е много добро в Европа. VW увеличи продажбите си в Западна Европа с 6%, подпомогнат от VW Passat и Porsche Macan. Регистрациите на Toyota в Европа са се увеличили с 5,7%, сочи статистиката на European Automobile Manufacturers’ Association.

Не така стои въпросът с продажбите в САЩ, където Toyota записа ръст от 5,6%, благодарение на Lexus NX и Toyota RAV4, докато общите продажби на VW, Audi и Porsche са се увеличили само с 2,4%.

Най-странното е, че Toyota страда най-много в Япония, където доставките на Toyota спаднаха с 8,2%, а на Lexus с 13%. Спадът на VW пък е цели 17%. Тази тенденция се обяснява със сериозното увеличение на данъците в Япония през миналата година, ударил абсолютно всички производители в Страната на изгляващото слънце.

Das WeltAuto официално в България

Днес, 10.06.2015 г., в Автохит 2000 ООД, гр. Стара Загора се проведе официалното представяне на първото в България Das WeltAuto-дилърст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com