VW дизелгейт свали акциите на концерна с 23%!

10582
VW дизелгейт свали акциите на концерна с 23%!

След като позорно беше хваната в лъжа, цената на акциите на германската автомобилна икона Volkswagen потънаха в началото на седмицата с цели 23%, което се равнява на най-големия еднодневен спад в историята на концерна.

Volkswagen Tiguan ще разтърси сегмента

Бе чакан от дълго време. Ето го сега, ден преди официалната му премиера на салона във Франкфурт, Volkswagen дръпна покривалото от напъл...

Volkswagen рискува изплащането на максимум $18 млрд. глоба, след като EPA откри, че концернът е излъгал в екологичните тестове на 482 000 автомобила. Това именно повлия на акциите на компанията, като спадът от 23% представлява загуба на 15,6 млрд. евро от пазарната стойност на марката. Фондовият пазар затвори в понеделник при цена от 132,2 евро за акция, което е най-ниската стойност от три години насам. Ударът можеше да е още по-голям, след като в един момент цената на акцията падна до 125,40 евро, но се възстанови леко по-късно през деня.

Скандалът гръмна миналата седмица, когато Volkswagen призна, че е използвал софтуер, за да заблуди тестовете на EPA за вредни емисии. Според Environmental Protection Agency, представители на Volkswagen са признали, че са вградили софтуерен код, разработен специално за манипулиране на EPA тестовете, касаещи вредните емисии, нарушавайки по този начин Clean Air Act.

По ирония на съдбата, всичките 482 000 автомобила са оборудвани с 2,0-литров двигател, обозначен от компанията като "Clean Diesel", но EPA твърди, че съдържанието на азотен оксид реално е с 10 до 40 пъти по-голямо от максимално разрешеното по закон, макар автомобилите да са преминали изпитанията с отличен.

VW сега е изправена пред глоба от максимум $37 500 на автомобил, което представлява общо $18 млрд. Разследването все още тече, затова сумата не е ясна.

VW Golf GTI Clubsport впряга 265 к.с.

Volkswagen Golf GTI Clubsport премина от измерението на концепциите в измерението на серийните автомобили. За щастие на милионите фенов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com