Skoda Superb 1,4 TSI: Ренесансът в своя апогей (тест драйв)

47345
Снимки:

Кацаме на летището във Флоренция, където красиви хостеси ми подават два листа. На двата листа, двустранно и с много дребен шрифт, са изписани всички 3-и 4-буквени системи за подпомагане на водача и активна безопасност. Ако тази информация, заедно с пре-премногото страници прес материали, получени на USB, трябваше да се разпечати на хартия, щях да съм отговорен за отсичането на няколко дървета в тропическите гори, а крайният резултът щеше да е с дебелината на тухла, на фона на която „Война и мир“ щеше да изглежда като брошура. Защо ви казвам това? Защото Superb е най-съвършеният сериен автомобил, който Skoda са правили в историята си. Аз останах супер впечатлен. Passat ли?! Не, благодаря. Моят избор е Superb: атрактивна визия, абсолютно всичко като в Passat, но на по-ниска цена.

 

Ако има едно само място в Италия, което задължително трябва да се посети, то това е люлката на Ренесанса. Трудно е (не е и евтино) да се влезе в галерия „Уфици“, но заради събраните произведения на Джото, Да Винчи, Ботичели, Тициан, Рафаело, Микеланджело... си заслужава чакането. Центърът на града е прекрасен, катедралата величествена, а „Фонтанът на Нептун“ – великолепен. Великолепна е и Тоскана – сърцето на Италия. Навъртам доста километраж през най-красивата част от Апенините, за да установя очевидното: дестинацията за този международен тест драйв на новата Skoda Superb не е избрана случайно. Напротив, с нея чехите искат да ни кажат, че Superb е пикът на Ренесанса за Skoda. Тъмните години на Средновековието, подчинено на волята на Фердинанд Пиех, свършиха. Преди дни човек, работещ във Ford, но прекарал известно време в Skoda, ми разказа как по негово време е имало изрично нареждане Skoda да поддържа по-ниско ниво на качеството, за да не пречи това на Volkswagen. Е, диктаторът бе изгонен от VW Group, а през последните години Skoda процъфтява, за да стигне до настоящия момент, в който без никакви притеснения мога да заявя, че Superb е най-хубавият сериен автомобил, който Skoda е произвеждала.

 

Superb имаше един основен проблем: никога не е изглеждал особено добре, нито пък е предлагат най-новите технологии, налични в портфолиото на VAG. Досега. Skoda нарича Superb „начало на нова ера в дизайна“, в което сами може да се убедите.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НОВИЯ SUPERB НА ФОНА НА ПРЕКРАСНАТА ТОСКАНА

Характерните за Джото закръглени форми в скулптурите му тук са отстъпили място на острите и изсечени линии, които придават агресивна и модерна визия. Дори бих се осмелил да я нарека елитарна на фона на досегашното поколение Superb, на което му липсваше едно единствено нещо: усещането за премиум автомобил. Каквото новият модел дава. Въпросните остри линии, широката радиаторна решетка, подкрепена от атрактивен въздухоотвор в бронята, фаровете и стоповете – това са все елементи, които ще бъдат в основата на бъдещите модели на марката. Но най-важното: тези детайли доказват, че практичните коли не трябва да са скучни на външен вид. По-дребните детайли пък слагат финалния щрих. Лещите с кристален ефект във фаровете отправят намигване към чешките корени на автомобила, държава, известна с Бохемския кристал, докато четирите ръба, които пресичат капака на двигателя говорят за увереността в качествения контрол, както и че не са спестени средства и усилия, за да се гарантира този атрактивен (не съм вярвал, че ще го кажа по адрес на Skoda) външен облик.

 

Но дизайнът е само първото нещо, което впечатлява в новия модел. Другото е фактът, че той (не е изненада за запознатите с темата) използва модулната MQBb платформа на VW Group. Тя е позволила на инженерите да запазят общата дължина почти непроменена, но са увеличи междуосието с цели 80 мм. Резултатът е, че пътниците на втория ред седалки се радват на огромно (буквално) пространство за краката, нещо, с което може да се похвалят лимузините (или седаните с продължението LWB след името си) с до 3 пъти по-висока цена. Не правя това сравнение никак случайно, тъй като Skoda не са се посвенили да сложат бутони отстрани на облегалката на предната пътническа седалка, чрез които пътуващият отзад може да я премести, ако му пречи (което е малко вероятно). По този начин чехите леко и тактично ни съобщават, че това е кола, подходяща за висшия мениджърси състав на голяма фирма, който обикновено се вози на задните места. Инженерите са добавили и 30 л към иначе огромния багажник, който вече е с обем 625 л. И това на фона на намаленото с до 75 кг общо тегло на автомобила, факт, който после се отразява от бордовия компютър.

 

Впечатление в интериора прави качеството на материалите, както и характерното за Skoda ергономично и интуитивно оформление на таблото и централната конзола. Последната е много изчистена и изглежда добре с големия цветен дисплей в центъра си. Навигацията е вградена (за щастие), с което се неутрализират грешките при използването на навигации през мобилни телефони, какъвто е случаят при по-малките модели на Skoda. Версията Laurin&Klement (най-високата), каквито бяха тестовите автомобили, спокойно мога да нарека луксозна. Освен това, Skoda продължава да залага на своите simply clever решения, едно от които в L&K е чадър във вратата (нещо, което някой от вас познават от RR). Или пък супер яка аудио система, която получаваш само срещу 400 евро, но звукът й е супер. Направена ми бе демонстрация от човека, който половин година е прекарвал по 7 часа на ден в колата, за да слуша музика. Качеството и цената са невероятни.

 

В областта на задвижването Skoda традиционно предлага голям избор: в случая говорим за осем турбо агрегата (5 бензинови и 3 дизелови). С моя късмет ми се пада ключ за 2,0-литров бензин с цели 220 к.с. и DSG трансмисия. Повече от необходимото. Голямата новост, с която може да се похвали Superb, е адаптивното шаси DDC. Не че преди моделът не е предлагал режимите Eco, Comfort, Normal, Sport и Individual, но сега за пръв път DDC влияе и върху настройките на окачването, а не само върху работата на трансмисията и дросела. С 220 к.с. няма как да не пробвам режима Sport, но трябва да призная, че оборотите на двигателя се вдигат прекалено много и шума в купето се увеличава, която е в разрез с усещането за спокойствие, което имам в Superb. Не казвам, че не позволява спортно управление, просто смятам, че е по-удачна за комфортен круиз.

 

А това, че може да се кара спортно, е потвърдено и от наличието на 2,0-литров мотор (заменящ досегашния V6) с 280 „коня“ и 350 Нм, които задвижват 4-те колела. Това реално са параметри за RS модел, но за Superb такава модификация не е предвидена. Аз обаче съм най-впечатлен от втория двигател, който карам: 1,4 TSI със 150 к.с. и 250 Нм. Агрегатът не е муден, има нужните нютон метри за 3-та предавка, а еластичността му е впечатляваща. Още по-впечатляващ е и разходът на гориво, който е около 6,8 л/100 км. А това е седан от клас D. Но за това спомага въпросната платформа и фактът, че тази модификация тежи 1395 кг при дължина от 4,8 м! Само преди седмица-две карах BMW 120 s xDrive, което е два пъти по-малко от Superb, но тежи 1550 кг...

 

И понеже знам, че ще има мнения „за“ и „против“ Superb или Passat, ще дам един много съществен детайл. Четири изследвания, касаещи остатъчната стойност на различни автомобили, обхващащи седем пазара, потвърждават, че Skoda Superb (още преди да излезе на пазара) вече е победител и ще осигури на клиентите си най-високата остатъчна стойност. Това твърдят изследванията EurotaxGlass, CAP, DAT и IBS Automotive. Изследването EurotaxGlass, проведено в пет държави, изчислява, че остатъчната стойност на Superb ще е между 49 и 40% от продажната цена (след 3 години и 90 000 км). CAP/DAT (Германия) предвижда остатъчна стойност за Superb от 50% слез 3 години и 60 000 км пробег. Подгласници в тези изследвания са Ford Mondeo, Hyundai i40, Opel Insignia, Citroen C5, Toyota Avensis, Peugeot 508.

На финала ще кажа нещо много важно. Skoda Superb е с объркана самоличност. Като видиш списъка с възможните опции ще помислиш, че става въпрос за модел, който е един клас по-нагоре. Но тогава правиш едно сравнение между ценовата листа на предишния и този модел, за да разбереш какво имам предвид. От официалния вносител на Skoda за България ме увериха (без все още да са готови ценовите листи), че новият Superb ще е на цената на предишното поколение! Аз лично не им повярвах и попитах два пъти, за да съм сигурен. И двата пъти получих идентичен отговор. Е, това не го очаквах, защото този модел е много, много по-напред от модела, който заменя.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Skoda Superb 1,4 TSI

Размери

Дължина, мм: 4861

Широчина, мм: 1864

Височина, мм: 1468

Колесна база, мм: 2841

Маса, кг: 1395

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1395

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 5000-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-3500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,6

BMW Серия 1: Красотата е в симетрията (тест драйв)

В началото на тази година, малко повече от 10 години след дебюта си, второто поколение на Серия 1 премина през задължителния си фейсли...

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 112

Базова цена на модела, лв. с ДДС: идентична с цената на стария модел, която започва от 38 860

КОНКУРЕНТЪТ

Ford Mondeo 1,5 EcoBoost

Размери

Mazda6 4х4 Adventure: Курс към премиум сегмента (тест драйв)

Не бих се и опитвал да скрия, че имам особен афинитет към Mazda. Ще си кажа от самото началото, че тази кола за мен е еталон в класа. А...

Дължина, мм: 4871

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1482

Колесна база, мм: 2850

Маса, кг: около 1500

Двигател

Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сага...

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1468

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 160 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 260 при 1600-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 227

Nissаn Juke NISMO RS: Достъпни спортни страсти (тест-драйв)

Един от най-интересните ходове на маркетинговите специалисти на Nissan става факт през 1997 г., когато те стартират мащабната кампания ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 134

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 43 900

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com