Skoda Octavia Scout 2.0 TDI: Готов да служи (тест-драйв)

42842
Снимки: Христо Петров

Скаут в превод означава „разузнавач“, но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природата и от кодекса си на коректно поведение. Е, Octavia Scout е пълно олицетворение на името си: да, с нея не може да се пуснете в офроуд маратона „Бреслау“, но пък е способна да ви заведе на повечето места, където ще откриете скритите природни богатства на България. А кодексът на коректното й поведение се крие във факта, че е много здрав и надежден автомобил, лесен и евтин за обслужване, както и икономичен. Няма да си счупят врата да ви заглеждат по улиците и определено няма да забиете нещо дългокрако и русо. Но тя стои чудесно на пътя, оборудвана е много добре, комфортна е и е надеждна. Автомобил, готов да ви служи дълго и вярно.

 

VW отприщи бента и сега водната стихия няма спиране. Това е едно от сравненията, които бих могъл да използвам по отношение на възхода, който отбелязва Skoda през последните две години. Публична тайна е, че преди години Фердинанд Пиий умишлено натискаше „главата“ на чешката марка под водното равнище, което го чух и от устата на инженер на Ford, работещ преди години в Skoda. Пийх обаче му бе бита дузпата, а VW вече не може изкуствено да спре развитието на подразделението си, което може да се нарече лавинообразно. Два бързи факта в потвърждение на това твърдение. Според проучването на консултантската агенция TNS, Superb е генерирал 8,1% от коментарите от 13 850 онлайн споменавания през юни, което го прави най-обсъжданата тема в нета, изпреварвайки за периода премиерата на Mercedes-Benz GLE с 5,9%. Другият факт, съдържащ също цифри, касае продажбите на компанията от Млада Болеслав, която след 8 години на китайския пазар стигна кота 1,5 млн. продажби. През миналата година Skoda е реализирала в Китай 281 000 продажби, но в следващите няколко години планира да удвои този обем, достигайки кота от 500 000 продажби годишно. Направих това отклонение, за да дам ясно да се разбере, че уважам изключително много пътя и посоката, в която се развива марката.

РАЗГЛЕДАЙТЕ КАК СТОИ SKODA OCTAVIA SCOUT НА ФОНА НА КРАСИВАТА НИ ПРИРОДА

А Octavia харесах още първия път, когато я видях на живо. Тя разчита на много изчистените, премерени линии, като дизайнът изглежда изключително опростено. Но именно в това се крие нейната гениалност. Няма нищо крещящо, но пък от формите лъха някаква странна елитарност, която е характерна за някои по-луксозни марки. При Scout тези линии са малко загрубели, което е умишлено търсено, но въпреки това моделът продължава да изглежда много добре. Да, няма да привлича всички, бих казал, че Opel Insignia Country Tоurer е по-добрият на външен вид, но пък Octavia Scout бие в други параметри. Това е идеален семеен автомобил, осигуряващ огромно вътрешно пространство, възможност да излезеш с него извън отъпканите пътеки и да се върнеш в началната точка с малък паричен разход за гориво, тъй като параметър от 5,7-6,0 л/100 км не е проблем за този автомобил. А говорим за голям такъв, с постоянно задвижване на четирите колела. Skoda Octavia Scout се придържа стриктно към Скаутския закон.

 

Скаутът е верен.

Subaru Outback положи основите на тази ниша, а след него се навъдиха доста последователи. Новият Outback обаче поизневерява на традицията, тъй като моделът вече е превърнат в голям кросоувър, който застава на върха на гамата на марката. Octavia Scout обаче си продължава в утъпканото русло, което аз оценявам високо. Тук не става въпрос за автомобил, който ще прегази навсякъде. Няма блокажи на диференциалите, лебедки, шнорхели, специални гуми. Но няма и амбицията да е съпровождащ автомобил на Кирил Николов – Дизела в опита му да пробяга от връх Ком до нос Емине (600 км) за под 5 дни. Не, повдигнатата Octavia е идеален спътник за българските пътища. А знаем, че всекидневното шофиране по тях си е истинско приключение. Но Scout твърди, че няма да ви изостави, било то пред висок бордюр, било то пред дълбока кал или плитка рекичка.

 

Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите.

Размерите са нещото, което наистина прави впечатление в новата Octavia. Новият модел реално стъпва в по-високия клас, тъй като автомобилът е драстично нараснал на размери. Седанът е с 90 мм по-дълъг от предшественика си и с 45 мм по-широк. Аналогично е увеличението и при комбито спрямо предходното. Това е особено важно, тъй като Octavia Scout е автомобил, който се купува от активно живеещи семейства с 1 или 2 деца. А тези деца си искат простор отзад, който буквално е огромен. Scout предлага изключително широко пространство за краката на пътниците на задните седалки (най-голямото в сегмента). Багажникът е с вместимост от 610 литра, която след сгъване на задните седалки достига впечатляващите 1740 литра. Всичките тези цифри идват като потвърждение на следната теза: вътрешното пространство е гигантско. Толкова, че наистина се впечатляваш. Само до преди няколко години, ако някой ми беше казал, че ще се прехласвам по седан с голям багажник и просторен интериор, щях да му се присмея. С течение на годините и разрастването на семейството идват новите нужди и нов прочит на термина „автомобил“.

 

Но въпреки това продължавам да държа на някои неща. Това са дизайнът и задвижването, с които компромиси не правя. А в Scout има леко противоречие, защото има Octavia комби с 4х4, което на практика върши идентична работа, но с по-нисък клиренс и не толкова подчертана визия. Предната част на скаута се отличава с характерната за модела броня с черни защитни пластмасова елементи. Фаровете за мъгла със своята отличителна форма са особено характерни за дизайна на автомобила. В допълнение към черните защитни странични лайсни, праговете на вратите и калниците също са в черна облицовка. По желание автомобилът може да бъде оборудван с алуминиеви рейки на покрива, които са си задължителни за цялостния по-мъжкарски облик. Да не забравям и това, че моторът е защитен отдолу, което е особено важно при шофиране извън пътя. Дизайнът отзад е много изчистен, а два лефректора са интегрирани в дясната и лява част на задната броня (т.нар. котешки очи). 

 

Скаутът с усмивка посреща всяка трудност.

Под трудност в този случай трябва да разбираме голям бордюр, висок „легнал полицай“ или черен път. Scout е с абсолютно преработено окачването, което осигурява 31 мм по-голям просвет от този на стандартната Octavia - общо 171 мм. Този клиренс идва усилени кори под предната и задната брони. Skoda Octavia Scout се предлага със задвижване на четирите колела, базирано на съединител Haldex, 5-то поколение. Разпределението на мощност към всички колела се променя в зависимост от условията, като 95% от него може да бъде прехвърлено към задните колела. Haldex-ът работи съвместно с диференциал с електронно блокиране (EDL). Автомобилът разполага с отлични възможности за преодоляване на стръмни наклони. Благодарение на по-големите ъгли на заход и отход, Scout може да се придвижва по по-стръмен и взискателен терен.

 

Интериорът е добре познат. И тук липсват крещящи решения, като е заложено за ергономията и комфорта. Специално за този модел декоративните прагове на вратите са с надпис Scout. Многофункционалният 3-спицов кожен волан и скоростният лост също носят емблемата Scout. Таблото се предлага в цветова комбинация черно – черно или черно - кафяво. Седалките може да се поръчават в кафява текстилна облицовка или в комбинация кожа/ Alcantara (кафяви или черно). Тестовият автомобил бе богато оборудван, но продължавам да твърдя, че липсата на вградена навигация е минус. Лично аз не съм от хората, чиято първа работа е да свържат мобилния си телефон с автомобила и да почнат да си играят с него, защото смятам, че шофирането е на първо място. Помагат и Simply Clever решенията, като например постелка в багажното отделение с две повърхности, джоб за светлоотразителната жилетка под седалката на водача, стъргалка за лед от вътрешната страна на капака на резервоара, кутия за отпадъци и още много отделения за съхранение на вещи. Дребни, наглед не толкова важни неща, но в дългите връзки са важни детайлите.

 

Скаутът е пестелив.

В сравнение с предишното поколение на Octavia Scout и трите двигателя са по-мощни и по-икономични, и с 29 кг по-леки. Тестовият мотор е 2,0 TDI със 150 к.с. Scout предлага подобно на Subaru Outback предложение: достатъчно оф-и онроуд възможности, комбинирани с комфорт и динамика, които са много близки до тези на конвенционален седан. Scout вози стегнато, като дори и при смело атакуване на завоите каросерията остава стабилна, тъй като липсва негативния ефект на голямата височина. Агрегатът е класика – в средата на разумния мощностен диапазон. Въртящият му мемонт от 320 Нм е достатъчен да те издърпа при нужда, без да е спринтьор. Бих предпочел обаче да е куплиран с класическата 6-степенна ръчна кутия, а не с 6-степенната DSG трансмисия. Знам, че обикновеният клиент трудно би направил разлика между аналогични автоматици, но аз все пак съм карал почти всички на пазара. И трябва да кажа, че този вече изостава от конкурентите си. „Феновете“ на VAG и DSG биха го окичили с трънлив венец, но аз няма да съм краен, защото този автомобил не е предназначен за спортни изживяване. Не мога обаче да не отбележа, че автоматикът е една идея по-бавен от личните ми предпочитания. Това със сигурност слага грамове към общия разход, като минималният, който успях да постигна, бе 6,6 л/100 км. А не съм го жалил. Извън града, при по-спокойно шофиране, Octavia Scout би слязла и под 6,0 л/100, макар да говориме за кола над 1500 кг с постоянно 4х4 и автоматик.

Skoda Octavia Scout не е някакво лигаво лайфстайл комби, а истински практичен автомобил без съществени слабости. Комбинацията от двойно задвижване, висока и комфортна каросерия, приличен разход и стабилно пътно поведение е много успешна.

Технически характеристики: Skoda Octavia Scout 2,0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4685

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1531

Колесна база, мм: 2667

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 207

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,8

Среден разход, л/100 км: 5,1

Емисии СО2, г/км: 129

Базова цена, лв. с ДДС: от 53 260

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 56 144

КОНКУРЕНТЪТ

SEAT Leon X-Perience 2,0 TDI

Размери

Jaguar XE S: She’s got the jack* (тест-драйв)

В нито един момент досега Jaguar не е бил сред големите играчи на пазара. XJ е превъзходна лимузина, но Серия 7 и S-клас държат палмата...

Дължина, мм: 4543

Широчина, мм: 1816

Височина, мм: 1478

Колесна база, мм: 2630

Маса, кг: 1529

Двигател

Opel Mokka 1,4 Turbo: Обречен на успех (тест-драйв)

Със сигурност германците не са известни с хубавото си кафе. Нямат традиции в приготовлението и пиенето му. Това обаче се промени през 2...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 3000-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 224

Nissan 370Z NISMO: Старата школа (тест-драйв)

Отмина времето, в което спортният автомобил се предполагаше, че трябва само да утоли жаждата на собственика си за адреналин и спортни е...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,1

Среден разход, л/100 км: 4,9

Емисии СО2, г/км: 129

Базова цена, лв. с ДДС: от 50 888 (промоционална цена сега)

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com