Skoda Fabia Combi 1,2 TSI: Simply Clever* (тест-драйв)

91146
Снимки:

В сегмент В стана горещо. Но докато конкурентите на Fabia залагат на по-спортните 3-врати модификации (освен стандартните с 5 врати), Fabia е предприела друг подход: срещу тях вади комби модел, предлагащ много по-голямо вътрешно и товарно пространство, както и прословутите си интелигентни решения, улесняващи ежедневието на пътниците. След като карах вече хечбека, отскочих до прекрасната Френска ривиера и Ница, за да наблегна именно на детайлите в новата Fabia Combi в търсене на отговор с какво тя е по-добра от конкурентите си и версията с пет врати. Без да забравям фактите, че моделът използва MQB платформата на VW, дава право на избор измежду шест двигателя, три скоростни кутии, 125 цветови комбинации и 17 „умни решения“.

 

Краят на януари обикновено е време, което е идеално за посещение на Дубай например. Приятни температури, много небостъргачи за „селфита“, но и тривиална дестинация. Далеч по-красиво и романтично е да се озовеш на Лазурния бряг. Температурата е около 15 градуса, гледката към Средиземно море е прекрасна, яхтите в и около Ница са огромни и лъскави, а най-снобарското място на планетата е само на няколко километра от хотела, в който съм отседнал. Пътуваме по един от най-известните и живописни пътища в Европа (ако не и в света), свързващ Сен Тропе, Кан, Антиб, Ница, Монако. Движението е изключително натоварено, но всичко е супер спокойно, защото гледката, която се открива, е поразителна. Тук автомобилите за стотици хиляди евро (дори милиони) са нещо, на което малко хора обръщат внимание. В рамките на 2-3 километра се разминаваме с два SLS кабриолета, следват Ferrari и всичко надолу по веригата. От доста време съзнанието ми е обременено с автомобила като величина, затова всичко това ми прави впечатление. Коли-мечти, живот-мечта, яхти-мечти... Обикновените хора се прехласват по този блясък, но истината е една: в края на деня сядат в семейния си хечбек или седан, за да се приберат при нормалните си семейства. Това са хората, върху които се крепи всичко. Към тях се цели целия автомобилен бранш, защото равносметката е ясна: може и да мечтаем за Lamborghini, но накрая си купуваме Skoda. Защото това е разумният и достъпен избор. А и за по-запознатите остава утешението, че мечтите им са с един първоизточник: Volkswagen.

 

Skoda Fabia Combi не е автомобил, по който ще изтекат очите ти, макар че ярките му цветове привличат окото, ако фонът е София, а не Ница и крайбрежието й. Това не е автомобил, към покупката на който ще прибегнеш емоционално. Дизайнът не предивиква въздишки, но за сметка на това автомобилът предлага имиджа на VW, при това на по-достъпна цена. Решението за покупка ще бъде взето рационално, на база много други фактори, сред които изборът между шест двигателя, три скоростни кутии, 125 цветови комбинации и 17 Simply Clever решения. Всичко това не означава, че дизайнът трябва да бъде омаловажаван, напротив. Заоблените форми на Fabia II са изчезнали, заменени от остри ръбове и линии, към които е добавено малко от „ефекта Да Силва“ – минимализъм във всеки детайл. Затъмнените фарове привличат погледа, а двуцветното изпълнение (покрив, колони и кутии на страничните огледала) е наистина атрактивно, при това то струва около 500 лв., което го прави задължителна опция, тъй като силно променя автомобила във визуално отношение. Разликата между хечбека и комбито се открива отстрани, което е съвсем разбираемо. Не бих казал, че профилът е от най-атрактивните, което в случая с Skoda Fabia би било изненада. Атрактивен в този контекст означава по-спортен, а това не се вписва с разбиранията на чехите за многофункционален автомобил. Защото спускаща се назад линия на покрива би означавало изяждане на товарното пространство, което за Skoda винаги е било от първостепенно значение.

 

Преди години (вече доста се насъбраха), когато мислех само за себе си, не разбирах, дори се присмивах на стремежа на Skoda винаги да е първенец в параметъра обем на багажника. В един момент обаче ми просветна, че това е от изключително значение, когато тръгнеш на път със свръхбагаж, жена и дете (ако са две – да не говорим). Новата Fabia Combi не изневерява, предлагайки най-големия багажник в сегмента с обем 530 литра (който достига до 1395 при сгъване на задните облегалки). Самият модел е нараснал с 10 мм спрямо предшаственика си на дължина, по-широк е с 90 мм и с 31 мм е по-нисък. Така пътническото отделение е удължено с 8 мм и разширено с 21 мм. Мога да продължа с изброяване на цифрите, но всички те водят към едно заключени: инженерите са осигурили много повече вътрешно пространство за пътници и товар, а целта естествено е била повишаване на комфорта.

 

В чисто дизайнерско отношение интериорът е пълно отражение на външния стайлинг: изчистен, сдържан и ергономичен. Всичко е точно там, където очакваш да е. Контролните уреди, бутони и регулатори са добре познати. Не е за пренебрегване фактът, че за пръв път Fabia Combi предлага избор на голям стъклен покрив, който допринася за приятната атмосфера в интериора.

РАЗГЛЕДАЙТЕ FABIA COMBI КРАЙ ЛАЗУРНИЯ БРЯГ

Сред големите новости в модела е наличието на технологията MirrorLink. Тя позволява визуализирането на смартфон приложения върху екрана на мултимедийната информационна система, която пък е базирана на Modular Infotainment Matrix (MIB) на Volkswagen. Изисква се свързване чрез кабел на смартофона ви със системата Bolero или Amundsen, след което трябва да се активирай настройката MirrorLink и сертифицираните приложения MirrorLink ще бъдат визуализирани върху дисплея на инфотейнмънт системата. Звучи готино за пристрастените към смарт телефоните си, на които организаторите на теста дадоха възможност да пробват как се справя системата, когато е свързана с iPhone и телефон с Android. На единия бе вързано приложението SmartGate (което позволява безжичен трансфер на актуални данни за автомобила, като например разход на гориво, средна скорост, разходи за пътуването, към конкретни смартфон приложения за съхранение и мобилна употреба), а другият се използваше за навигацията. Но именно с навигацията има някои проблеми, които Skoda са отчели и вече ще предлагат опция (традиционната) за заводски вграждана навигация.

 

Аз обаче не съм вманиачен по смартфона си. За мен по-важни са „умните решения“ в автомобила, които наистина улесняват в ежедневието. Fabia Combi идва със 17 Simply Clever решения, 10 от които нови. Много полезна е стъргалка за лед от вътрешната страна на капака на резервоара. Още по-полезна е мултимедийната стойка в централната конзола за мобилен телефон. За светлоотразителната жилетка има специално отделение във вратата на шофьора. Като опция може да поръчате и сваляема кутия за отпадъци в страничната врата. Fabai Combi предлага още повече място за напитките ви, като и в двете задни врати може да бъде поставена бутилка от 0,5 литра, а една 1 литрова бутилка спокойно ще се побере в жабката. Има и такива дреболии като клипс за талони за паркиране, разположен от страната на шофьора в ъгъла на предното стъкло, както и две опционални куки е багажното отделение. Като опция за багажното отделение се предлагат и две мрежи, с помощта на които лесно ще подредите багажа си. И още и още... Наглед незначителни неща, но именно малките неща понякога са от изключително значение, когато това е личният ти автомобил.

 

Fabia предлага напълно нова гама двигатели (4 бензинови и 3 дизелови), отговарящи на стандарта Euro 6. За теста са осигурени топ изпълненията, като първият автомобил е оборудван с 3-цилиндров дизел с работен обем 1,4 и 105 к.с. За мое щастие, тъй като съм фен на дизелите, а и първият маршрут ни отвежда над Ница, където са част от етапите на Тур дьо Франс. Т.е. баири и много завои, където повечето въртящ момент е преимущество. Но и проблем точно в този случай, защото оставам неприятно изненадан: агрегатът е с голяма турбо дупка и липсва еластичност. На няколко пъти на 2-ра предавка моторът се задави и замалко да загасне, а излизането от турбо дупката на 3-та налагаше смъкване до втора. Трябва да призная, че това не го очаквах, дори не ми се вярваше, че е възможно.

Opel Corsa 1,4T: Върхът на острието (тест-драйв)

В началото на своята Христова 33-та годишнина и след четири поколения Opel Corsa е утвърден бестселър – от него са реализирани 12...

Затова при смяната на автомобилите веднага скочих на нещо, което трябваше да измие това неприятно усещане. А и знаех, че няма как да е другояче: 1,2 TSI със 110 к.с. Комбито, макар и по-дълго от хечбека, е доста чевръсто и послушно в завоите, спортно в никой случай. Но по-впечатлен съм от еластичността на двигателя, който, в пълен противовес на 1,4-литровия дизел, позволява шофиране на 5-та предавка с 1200 об/мин. и 50-ина км/ч. А освен това, моторът има и ускорение, което доставя удоволствие в планинската част на маршрута. Там борд компютърът показва малко над 7 л/100 км, а по Средиземноморското крайбрежие разходът пада до 6,4 л/100 км.

 

Skoda Fabia е автомобил, в който няма да се влюбиш от пръв поглед, но ще заобичаш с течение на времето. Това е автомобил, който няма да те излъже с помпозност, а след това да те накара да съжаляваш, че си го купил. Разчита на доказали се технологии на VW Group, като не се свени да черпи от имиджа на майка си. Цените на Fabia Combi започват от 20 580 лв. с ДДС за 1,0 MPI със 75 к.с. Това ще рече, че комбито е по-скъпо от хечбека само с 1300 лв. (идентичната модификация на хечбека струва 19 280). Други цени на конкуренти няма да дам, тъй като не се сещам кой предлага комби в този сегмент: Fiesta, Clio, Corsa, Polo, 208, i20... но пък се сещам, че Skoda традиционно предлага N1 хомологация (3+1 места) за всичките си модификации, което означава приспадане на 20% ДДС при покупка от фирма. Така цената слиза до около 16 500 лв. без ДСС, което прави модела наистина неустоимо ценово предложение.

Технически характеристики: Skoda Fabia Combi 1,2 TSI

Размери

Дължина, мм: 4257

Mercedes-Benz C-Class: Дриймлайнер (тест-драйв)

Щеше да е добре, ако компактният автомобил получи простора на модел, който е клас над него. Ако имаше възможност, щеше да е добре списъ...

Широчина, мм: 1732

Височина, мм: 1467

Колесна база, мм: 2470

Маса, кг: 1153

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Hyundai Genesis: Технологична витрина (тест-драйв)

Този автомобил се конкурира със Светата германска троица! Това е факт, но се абстрахирайте от него. Забравете го. Hyundai не иска да пр...

Работен обем, куб. см: 1197

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 110 при 4600-5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 175 при 1400-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 199

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Opel Insignia Country Tourer: Опасен чар (тест-драйв)

С назначаването на Карл-Томас фон Нойман за шеф на Opel, свежият полъх в компанията дойде. Той започна с лансирането на обновената Insi...

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 110

Базова цена, лв. с ДДС: 20 580 (за 1,0 MPI, 75 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 27 080

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com