SIN R1 GT/GT4: Първият български суперавтомобил!

259088
Снимки: Христо Петров

MADE in BG (е, не точно, но пък звучи прекрасно)! Трудно е за вярване, но дори само този факт е повод за гордост и бурни аплодисменти, защото на живо тези две греховни творения изглеждат адски добре: оранжевият е уличната версия, а зеленият – пистарката, с която догодина екипът на Росен Даскалов ще участва в Европейския пистов шампионат GT4 (а амбициите са това да стане с два БГ отбора!). Аз съм изключително щастлив, че присъствах на представянето на автомобилите и спортната програма, която Sin Cars ще гонят в бъдеще. Рядко е силна дума за подобно събитие, случващо се на родна земя. Затова ми простете, ако на моменти звуча високопарно, но това е ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СУПЕРКОЛА! Такива проекти трябва да бъдат подкрепяни силно. И дано успеят. Предпоставки има, желание също, а изглежда ще се намери и финансиране.

Греховно творение като никое друго. Името идва от It's a Sin на Pet Shop Boys. Това е грехът на Роден Даскалов за пропуснатите моменти със семейството, което му отнемат тези два звяра.

Предисторията на Sin Cars и двата звяра с български гени започва преди около 5 години. „Злият“ гений е русенецът Росен Даскалов, машинен инженер, който е запленен от моторния спорт. Той е в кръвта му, но бензинът за него се подхранва от бизнеса на Росен, който също е свързан с автомобилите. През 2008 г. неговата „Русе Кар“ става оторизиран сервиз на BMW, като мрежата си от сервизи той доразвива, но не това е темата.

Преди пет години той купува едно старо BMW M5, което с колегите си от сервиза подготвят за състезания и започва участия през 2010 г. Феновете на пистовите надпревари със сигурност си спомнят за наточената с огромни крила М-петица. След нея следват Radical, друго BMW, Porsche... За да се стигне до идеята, че сам може да изработи свой спортен автомобил. Това е идеята за Sin R1. Идея на един любител, мечтател, състезател и фен на моторния спорт и автомобилите, която днес ви представяме в готов вариант: единият за участие в Европейския пистов шампионат GT4, а другият – да бъде произведен за всеки, готов да се довери на малката компания с основен движещ фактор, идващ от България.

ВИЖТЕ ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ СУПЕРАВТОМОБИЛ В ДЕЙСТВИЕ

Trion Nemesis ще е по-бърз от Koenigsegg One:1

Американският производител Trion SuperCars разпространи допълнителна информация за своето първо творение - Nemesis. Производството му е...

Всичко в този проект е свързано с България, но двигателят е Англия. Преди години, когато за пръв път попаднах на компанията, си помислих, че става дума за поредната малка британска марка, произвеждаща бутиковите 30-40 коли годишно. Такива примери на Острова – колкото щеш. Но каква само беше изненадата ми малко след това, когато видях Sin R1 в България, на едно от пистовите състезания! Онзи автомобил и сегашният нямат нищо общо. Първият проект е подчинен изцяло на аеродинамиката. Но клиент на Росен, заможен клиент на Росен, му казва, че няма абсолютно никакъв вариант да си купи тази кола, която според него е „супер отегчителна“. Така във втората версия се дава свобода и дизайнът излиза на преден план. С него Росен се представя на изложението за супер автомобили Autosport 2012 в Бирмингам, а няколко месеца по-късно – и на Фестивала на скоростта в Гудууд. В Бирмингам Росен среща Фил Матс, който много харесва проекта на Росен и двамата решават, че могат да рискуват заедно. Именно Матс е движещата сила за това в рамките на 7-8 месеца да бъде издействана хомолагация за шасито на R1.

Зеленият звяр ще стартира в Европейския пистов шампионат GT4, а за оранжевия ще се търсят клиенти, готови да платят 60 000 паунда (без данъците), което е мнооооого под минималното за подобни автомобили.

През същата година двамата решават сами да произведат купето, като за целта правят машина за изливката на компонентите. За 40 дни правят купето, за да се представят на Autosport 2013 с новия автомобил и със свой щанд. Той е посетен от Фред (незнайно кой си, но основният „виновник“ състезателният Sin R1 да е в този си вариант). Та същият този Фред, чията фирма Track Sport се занимава с подготовка на състезателни автомобили, харесва R1 и казва на Росен, че този автомобил, ако иска да го превърве в годен за състезания, трябва да промени 10 неща по него: трябва резервоарът да е централно разположен, зад седалките, трябва да има система за повдигане на автомобила с въздушни цилиндри... И си тръгва, като не очаква, че някога ще види отново Росен.

 

Vencer Sarthe дава 622 к.с. срещу 270 000 евро

През 2012 Vencer разпространи снимки и предварителна информация за Sarthe, а година по-късно, по време на Top Marques Monaco, показа пр...

Задвижването идва от LS7 7.0L V8 блока на Chevy от предишния Corvette, от който в британския GT Cup са били извадени 610 к.с. В настоящата си версия моделът е с 480 к.с., но това са ограниченията на шампионата GT4.

Веднага след като българите се прибират, разглобяват целия автомобил и започват всичко отначало. Променят автомобила, следвайки съветите на Фред. Така стигат до участие на „Силвърстон“ през август 2013. Случва се така, че боксовете им с Фред са един до друг. Когато отива в бокса на Даскалов – поглежда автомобила и казва: „Поздравявам те, не вярвах, че ще изпълниш това, което ти казах, защото повечето хора не слушат каквото им се казва.”

„Силвърстон“ е тяхното първо състезание, в което постигнат един много добър резултат – 9-то място от 36 коли в GT CUP.

Уличната версия разчита на LS3 6.2L V8 на Chevy, генериращ 450 к.с. и 430 Нм. Ускорява до 100 км/ч за 3,5 сек. Скоростната кутия е 6-степенна H-пътна; има диференциал с ограничено приплъзване, а теглото е 1150 кг.

Dodge Charger SRT Hellcat: най-бързият и мощен седан в света

Най-лошо пазената тайна в Детройт най-после бе публично разкрита. Това е 2015 Charger SRT Hellcat: най-мощният и най-бърз сериен седан ...

Фред (вече започвам да се дразня, че и в пресрелийза тази личност остава мистична) става част от проекта. И през 2013 г. SIN R1 е поканен за участие във Фестивала на скоростта в Гудууд (което само по себе си е дойстойно за уважение). Вече идва ред да се разработи състезателният автомобил, който е изцяло нов. Фред идва в България и с екипа на Даскалов тотално преработва всичко по автомобила: шаси, окачване, настройки, сменя се двигателя... Между другото се използва блокът LS7 на Chevy (от предишното поколение Corvette), а не BMW, както би било логично. Но политиката на баварците в това отношение е много стриктна, а и цената дебела. С огромни проблеми стартират на „Донингтън парк”, финиширайки в средата на колоната, потегляйки от последна позиция. Но голямата хвалба е, че в последното състезание постигат време с 4 сек. по бавно от това на заводския МаcLaren.

 

Българска идея и "мотор", английски нау-хау и пари. Страхотна комбинация!

И ето ни днес. Уличната и пистовата версия са на летище „Лесново“, а гостите са около 100-ина. На живо автомобилите изглеждат наистина впечатляващо, звукът им е също толкова приковаващ, а отзад уличната модификация много прилича на Venom.

Успехът според Росен Даскалов, типично според разбиранията на най-старата школа, минават през моторния спорт. Имат хомолагация за GT4, който през 2015 г. ще е със статут на Европейски шампионат. Амбицията на Росен е организирането на отбор от 2 екипа. Кои ще са пилотите – за момента не е ясно. Ще успеят ли да направят цял сезон – също. От къде ще дойде финансиреното – няма значение. Факт е, че стигането дори и на този етап е огромно постижение. Което аз адмирирам. Не получих точен отговор на въпроса ми каква част от производството на този автомобил е българско, но е ясно, че карбонът се произвежда тук. Дали и купето – не разбрах. Разбрах, че крайното асемблиране се извършва на Острова, в Хинкли, където е базата на Sin Cars. Град, равноотдалечен от „Силвърстоун“ и „Донингтън парк“. Град, който се е превърнал в център на моторния спорт.

Caparo T1 Evoluton ще е с поне 700 к.с.

Със сигурност най-запалените фенове на TopGear си спомнят оригинала Caparo T1, който се появи през 2006 г., а година по-късно, на 11 но...

Sin Cars и Росен Даскалов са доказателство, че мечтите, макар и движени на "мускули", са постижими. Аз ще стискал палци този проект да мине в следващата си фаза. Всичко е налице, сами виждате.  

Отговорът на Росен, че планира до две години да може да произвежда по 10 коли месечно, не ми прозвуча достоверно. Но му го пожелавам. Искрено и лично. Ще съм изключително щастлив този проект да оцелее, да постигне добри резултати на пистата и извън нея, където за уличната версия на Sin R1 е поставена цена от само 60 000 паунда без данъците!

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com