Реставрираха единствената Skoda 996 Supersport

23401
Реставрираха единствената Skoda 996 Supersport

Едноместен болид от Skoda?! Не бях чувал за нещо подобно, но ето го и него: Skoda 966 Supersport. Единственият оцелял във времето екземпляр бе напълно реставриран от чешкия производител и ще бъде изложен в музея на марката в Млада Болеслав.

 

Новата Skoda Superb ще дебютира в Женева

Четвъртото поколение на модела ще бъде представено през март следващата година, когато ще се проведе поредното издание на Автомобилен с...

През 50-те години на миналия век са произведени само три бройки от този състезателен автомобил, като един е оцелял до наши дни. Специалистите на марката са го реставрирали в продължение на година. За последно 996 Supersport се появява на пистата през 1962 г. Той е собственост на словашкия състезател Иван Мичик в продължение на дълги години. През 2007 г. автомобилът е придобит от музея на Skoda.

966 Supersport е с алуминиево купе и два различни двигателя. Те са с работен обем от 1,1 и 1,2 литра (в зависимост от етапа на развитие), като първият е атмосферен с два карбуратора и мощност от 90 к.с. По-мощният е оборудван с един, дори два компресора, за да предложи до 180 к.с. мощност. Във финалната фаза на развитие е монтиран нов експериментален двигател, който е с обем от 1,5 литра и четири карбуратора и/или два компресора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com