Renault Megane R.S. 275 Trophy: Мега Megane (тест-драйв)

79238
Снимки: Христо Петров

Призът „Най-бърз автомобил с предно предаване на „Северната дъга““ (макар и във версията R, която е със 100 кг по-лека) може да не говори много на масовата публика, но за феновете това е достатъчно, дори предостатъчно. Да, за феновете, защото този автомобил трябва да се кара от истински почитател на т. нар. hot hatches. Защото само тези хора могат да оценят с пълна сила какво са направили в Renault Sport. Свалям им шапка за самочувствието да конструират този автомобил, с който да бетонират превъзходството си в класа на „горещите“. Това е един мега hot hatch.

Аз съм женен мъж, гонещ 40-те. Вярвам в семейните ценности. Склонен съм на компромисите, които налага бракът. Имам син на близо 6 години, без който не бих могъл да дишам. Но понякога и аз трябва да поема дълбока глътка свеж въздух. Тогава казвам, че имам работа. И излизам. С ключовете на един от най-вълнуващите автомобили, които съм карал през последните години. И на път, който трябва да се атакува, а не просто да се мине по него. Такъв има след Суходол. Рядко срещана отсечка у нас, страхотен асфалт, много завои, отличен за снимки. А моята „работа“ се изразява в това да разпусна напрежението, да започна да наизустявам предвестника на нов албум на Fait No More, идващ със звучното име „Motherfucker“, да се отдам на тъмни страсти, изкарващи широка усмивка върху лицето ми. Тя се помрачава за кратко от седящия до мен фотограф, който се опитва да ми обясни, че е обядвал скоро и имало опасност на направи нещо лошо на интериора. А това, естествено, ме кара да настъпя още повече, в следствие на което изкарвам едно яко соло през „микрофона“ на Akrapovič. Той не вдига мощността с 30 до 40 „коня“, както го прави фолио Remus върху задното стъкло на Golf II. Но на мен ми носи същата наслада, каквато ми доставя солото на Тони Айоми в Children of the Sea. С Renault Megane R.S. 275 Trophy всичко е въпрос на сетивни усещания, адреналин, удоволствие и понякога задаване на риторични въпроси как е възможно един масов производител да създава автомобил, който е достоен да се конкурира с много по-наточени „пили“ от него.

 

Ще отбележа минусите в самото начало, защото после ще използвам само суперлативи. Това не е идеалният семеен автомобил. Има само две врати и багажникът му не е от най-големите. Не трябва да имаш проблеми с бъбреците, защото само ще ги задълбочиш. Всеки удар в дупка ще те кара да потръпваш при мисълта за тези 19-цолови Speedline Turini джанти, обути с Bridgestone RE050A гуми. Съединителят е много твърд (както и трябва да бъде), което прави шофирането в София неприятно, ако е и в задръсване – крайно неприятно. Цифрите 13-14, обозначаващи средния разход на гориво, също те карат да потръпваш. И цената от 60 000 лв. е далеч от най-разумната, която бих платил за семеен автомобил от средния клас.

ВИЖТЕ MEGANE R.S. 275 TROPHY В ПЪЛНИЯ МУ БЛЯСЪК

НО. Но кефът цена няма. Този автомобил е създаден за феновете, които ще оценят качествата му на пистата или в моя случай – по първокачествените обходни пътища (а въпросният, за който споменах в началото, върви успоредно на първата отсечка от „Струма“, започваща от ж.к. „Люлин“). Да, Golf GTi е със 7000 лв. по-евтин и това веднага ще бъде изтъкнато от голфистите. Само че двата модела са доста по-различни, както по първоначален замисъл, така и в частта пътно поведение, защото, колкото и налудничаво и богохулно да звучи, Megane R.S. Trophy е класа над GTi. (Ще ходя на врачка да ми направи ритуал срещу клетви по мой адрес.)

 

В момента, в който се вмъкнеш в убийствените „корита“ Recaro, тапицирани в Алкантара, и закопчаеш червения предпазен колан, това вече ти се струва като събитие. Събитие, защото чак сега започваш да осъзнаваш какво може да ти даде този автомобил. Знам на какво е способен, прочел съм го. Предният сребърен сплитер, невероятната жълта боя, страхотният силует и чарните джанти, трапецовидният ауспухов накрайник... това само ме кара да се облизвам и да предусещам на какво е способен R.S. Trophy. Но изправената позиция и високият борд на седалките са нещото, което неутрализира всички колебания, които съм имал до момента. Нагласям волана близо до гръдния си кош, пресъздавайки рали фантазиите, които се впиват в мозъка ми, когато гледам он-борд кадри от състезания. Другите дребни детайли оставям настрана, защото нямат отношение към това, което предстои.

 

Всичко започва с първия път, когато на място форсираш двигателя до червената зона на оборотомера, започваща от 7000 об/мин. Няма ограничител, звукът е убийствен. Минава се през многобройните погледи, което това ярко жълто купе предизвиква по софийските улици, за да стигна до невероятната еластичност на мотора, когато излязох извън града. Това нещо ускорява невероятно на 5-та, но в страни от въпросната еластичност, Megane R.S. 275 Trophy не може да ме впечатли с чистите си спринтьорски умения, защото съм карал и доста по-бързи като ускорение от него.

Впечатлих се, когато за пръв път сгазих педала на газта от място и до 3-та сменях след звуковия сигнал на прекъсвача. Воят на двигателя и съскането на турбото се смесват с гръмогласния звук от титаниевия ауспух Akrapovic, (примесен от време на време с прекрасно припукване), генерирайки звуково крисчендо, което изпълва целия ми сетивен апарат. Облицованият с Алкантара волан леко примръдва в ръцете ми, но влезеш ли в завой, сработи ли диференциалът с ограничено приплъзване, тогава вече разбираш, че тази кола е невероятна. Минаваш през завоите с радиуса, който избереш, но по-важното е, че усещам невероятно сцепление и стабилност. При това става въпрос за зимни гуми... Нито за миг не усетих и помен от недозавиване, а го натисках. Той просто е далеч над моите възможности.

 

За това вина имат Cup шасито и амортисьорите Öhlins. И естествено модернизираният 2,0-литровия турбодвигател. Той е резултат от краткото притежания на титлата „Най-бърз“ от SEAT Leon SC Cupra. Експертите на Renault Sport реагираха мигновено. Те пробват да увеличат въртящия момент при върхова мощност от 5500 об./мин., като преработват електронния контролен блок. Увеличавайки въртящия момент на 349 Нм (+10 Нм), те увеличават мощността на двигателя на 275 к.с. (201 kW). Наличен между 3000 и 5000 об./мин, максималният въртящ момент от 360 Нм остава непроменен. Тези параметри могат да се постигнат след активиране на режими Sport или Rаce в R.S. Drive системата.

 

Аз не си позволих да го включвам, защото нямах достъп до писта, но за сметка на това си поиграх със системата R.S. Monitor 2.0, което е уникална на пазара. Тя се контролира чрез големия 7-инчов сензорен екран на мултимедийния таблет Renault R-LINK. R.S. Monitor 2.0 предлага на водачите масив от информация, касаеща стотици параметри. Данни за мощността, въртящия момент, температурите на въздуха, маслото и водата, налягането в турбото, отварянето на дроселовата клапа, налягане в спирачките и ъгъла на кормилната система могат да се покажат в реално време върху екраните.

R.S. Monitor 2.0 позволява на водачите да измерват скоростните параметри: ускорение от 0 до 50 км/ч, от 0 до 100 км/ч, 400 метра от място, 1000 метра от място и спирачен път (секунди) от 100 до 0 км/ч.

За още повече забава, потребителите могат да включат диаграма на G-ускорението, за да следят надлъжното и напречно ускорение, като записват най-високите стойности. Налично е и превъртането на задвижващите колела.

Системата се допълва от R.S. Replay, инструмент за анализ с нови функции. Комбинирани с GPS позициониране, данните, събрани от сензорите на Megane R.S. 275 Trophy, могат да се запишат на USB носител (един час шофиране = 3 Mb) и да се качат на уебсайта www.renaultsport.com/rsreplay.

 

Всичко това получаваш срещу 60 000 и 13-14 л/100 км. На пръв поглед изглежда сериозно, но емоциите са нещо специално. Те правят този автомобил да изплати всеки лев от първоначалната си цена, и всеки лев по обслужването му. Силата, с която вкарваш предавките, и ускорението, което е увеличено почти до огриничителя на оборотите, вдигнат до 6800 об./мин. на първите две предавки, те карат да настръхваш. Без съмнение това е най-якият „горещ“, който Renault е правил. И един от най-яките въобще, заставащ редом до такива зверове като Golf R и BMW M135i.

Технически характеристики: Renault Megane RS 275 Trophy

Размери

Дължина, мм: 4302

Широчина, мм: 1808

Височина, мм: 1471

Колесна база, мм: 2641

Собствено тегло, кг: 1376

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 275 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 360 при 3000-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 255

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,0

Среден разход, л/100 км: 7,5

BMW X4 xDrive30d: Златна жила (тест-драйв)

Феновете на BMW са издигнали в култ своята любима марка. Екстремистите сред тях правят черна магия и анатемосват всичко, различно от ...

Вредни емисии СО2, г/км: 174

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 56 900

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 60 980

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen Golf GTi

Размери

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Най-добре изглеждащият Ford (тест-драйв)

Най-после Mondeo стъпва на пазара. „Най-после“, защото трябваше да чакаме повече от две години, за да го видим в Европа. То...

Дължина, мм: 4361

Широчина, мм: 1799

Височина, мм: 1442

Колесна база, мм: 2631

Собствено тегло, кг: 1880

Двигател

MINI Cooper: Политически коректен (тест-драйв)

От две седмици имам чувството, че „чуковете“ на Кубрат Пулев ми набиват в главата думите след поредната консултация за "пол...

Тип: 4-цилиндров, редови, турбо

Работен обем, куб. см: 1984

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 230 при 4700-6250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1500-4600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Land Rover Discovery 4: Последният мохикан (тест-драйв)

Dosco-то e живо и винаги на мода. Четвъртъците в столичните клубове са доказателство за това. Възрастта на Discovery 4 е потвърждение, ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,3

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 50 845 (Performance)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com