Peugeot 508 2,0 BlueHDi: Лъвски скок (тест-драйв)

912004
Снимки: Христо Петров

Скокът е нагоре и напред. Нагоре към по-луксозния сектор на пазара. Напред – към положителната половина на счетоводния баланс. Средствата за това са няколко: силно променен дизайн, в правилната посока; нови и повече технологии; нови двигатели и нова 6-степенна автоматична трансмисия. Доста „нови“, които дават основание на Peugeot да нарекат автомобила „нов“, макар на практика той да е фейслифт на модела, дебютирал през 2011 г. В ръцете ми е една супер наточената версия на автомобила, която трябва да ми даде отговор в правилната посока ли върви Peugeot в опита си да се препозиционира на пазара.

 

Не беше отдавна времето, когато PSA Peugeot Citroen бе в нокаут. Три накдауна, последвани от тежък ляв прав. Но френският концерн се изправи, да, силно разклатен, леко подут, но се изправи и заяви: „Продължаваме напред“. В синия ъгъл на ринга застана човек от щаба на Карлос Гон, променяйки тактиката за водене на бой. Карлос Таварес, макар и от скоро начело на Peugeot, започна да жъне. За първото полугодие на годината компанията отбеляза ръст от 5,7% на продажбите, което е с 45 000 повече (853 000) продадени коли спрямо същия период на 2013 г. Причините за това са редица, но в основата на успеха са 308 (стартирал с титлата „Автомобил на 2014 г. в Европа“), 2008, а сега към гамата се присъединява и 508, който влиза в сегмента на лимузините, за да продължи десетилетната традиция на силно присъствие в този клас. Peugeot 508 е силно променен, предлагайки нови двигатели и технологии. Моделът разчита и на ново оборудване като сензорен екран, камера за движение на заден ход и система за наблюдение на мъртвата зона. Той се възползва и от икономичния и ефикасен двигател 2,0 BlueHDi 180 к.с. с новата 6-степенна автоматична кутия EAT6 от последно поколение. Предлаган в 3 силуета, семейството на 508 се допълва от версията RXH 2,0 BlueHDi 180 EAT6.

РАЗГЛЕДАЙТЕ PEUGEOT 508 В ДЕТАЙЛИ

Много новости, но и сериозна (меко казано) конкуренция. В ЕС този сегмент наброява близо 1 500 000 автомобила годишно, от които 45% седани и 55% комбита. А за благосклонността на купувача ще се борят най-силните до този момент представители. Това са напълно новите Passat и Mondeo, обновеният преди година Insignia, а скоро чакаме пазарната поява и на фейслифта на Mazda6. Далеч съм от това да забравя Avensis, Optima и i40. Изброявам ги, за да е ясно за каква конкуренция става въпрос. И какво се иска, за да успееш.

 

На първо място: дизайн. Най-изразителните промени се открояват в предницата, която е изцяло нова. Решетката е по-вертикална и с централно позициониран в нея лъв, който преди стоеше по-високо на капака. Самият той също е нов, по-хоризонтален, но по-забележими са фаровете с 3 модула от 4 светодиода всеки, към които са добяват 3 допълнителни светодиода от външната страна за статично осветяване на завоя (до 44 светодиода формират предните светлини на 508). Задните LED стопове (по 36 светодиода всеки) също са изпълнени с ново, по-съвременно и стилно съдържание. Предната и задната брони също са нови, а дължината на автомобила е нараснала с 38 мм, като по-дългите преден (+16 мм) и заден надвес (+22 мм) са спомогнали купето на 508 да стане по-аеродинамично. Всички тези новости са направили излъчването на седана доста по-изразително и откроимо на пътя, но и малко по-студено, което се подсилва и от традиционните екстериорни цветове (сиво, черно и бяло). Това е направено умишлено, за да се подсили по-премиум излъчването на модела, към който Peugeot толкова силно се стреми.

 

Промени има и в интериора. Сега арматурното табло включва 7-инчов сензорен екран, групиращ по интуитивен начин повечето от функциите на автомобила. Резултатът е, че централният панел сега е с по-малко бутони, докато централната конзола включва нова кутия за съхранение. Наличен е Head-Up (това е познато) дисплей с цветно представена информация. За комфорта се грижат автоматично включване на къси/дълги светлини, четиризонов автоматичен климатик, Hi-Fi система JBL, система за наблюдение на мъртвата зона, камера за движение на заден ход и др.

Материалите правят впечатление, премиум усещането също. Прави впечатление и фактът, че старт-бутонът са намира... трудно. Той е позициониран в най-лявата част на таблото, близо до вратата, там, където при някои модели стоят превключвателите за фаровете. Също там, но в едно скрито чекмедже под старт-стоп бутона се намира и регулатора за настройване на Head-Up дисплея и за изключването на Start/Stop системата. Въпросните два контролера ги търсих поне половин час, но бяха умело скрити от мен. Това го съпроводих с „благопожелания“, тъй като предпочитам да се ориентирам лесно в обстановката.

 

Поведението на пътя е това, което разграничава отделните модели. Когато се появи, на Peugeot 508 бе поставена задача да печели клиенти от германските си конкуренти. Сега, новият 508 има още по-амбициозна (дали не е прекалено ще видим в бъдеще) и тежка задача: да се противопостави на напълно новия VW Passat. Френският модел предлага независимо предно окачване с двойни носачи (за по-мощните дизелови версии), или псевдо MacPherson при другите версии, и многораменното си задно окачване. Това е гарант за много добро поведение на пътя, което прави пътуването на дълги разстояния удоволствие. Возията е по-скоро неутрална, но комфортът е този, който се откроява. Passat все още не съм карал, но съвсем скоро тествах новото Mondeo, което ме впечатли с по-острото си и динамично поведение, което ми разкри в над 300-километров маршрут край Малага, изпълнен с безобразно много завои. Атаката на завоите не е най-силната черта на Peugeot 508, но и не твърдя, че това трябва да е показателят, за който трябва да съдим един седан от горната част на сегмент D.

 

Под предния капак има нов бензинов агрегат със 165 к.с., но моят тестови автомобил е оборудван с новата версия 2,0-литров BlueHDi със 180 к.с., отделящ 111 г/км емисии CO2 (Еuro 6), което представлява едно от най-добрите съотношения мощност/разход на сегмента. Той е „вързан“ към новата 6-степенна автоматичната трансмисия от последно поколение на PSA. Тя заслужава поздравления, тъй като работи бързо, плавно и ненатрапчиво. Моите поздравления и за дизела. От край време твърдя, че по отношение на дизеловата технология Peugeot са сред лидерите. Агрегатът е много тих, а 400-те нютон метра се разгръщат плавно и разномерно. Тази версия на 2,0-литровия дизел запълва празнината между най-предпочитания дизел и най-мощния, като предлага компромис между мощност и разход. Динамиката на новия мотор е близка до тази на 2,2-литровия агрегат с 204 „коня“, а по отношение на разхода е като двигателя със 163 к.с. Все пак не мога да не отбележа, че не успях да падна под 7,6 л/100 км извън града, като не крия, че исках да видя как се държи при високи скорости. Не съм правил светофарни ластици, защото не е подходящ за такива упражнения, но го натисках извън града. Може би ако системата за следене на налягането в гумите не ми се бе включила 2-3 пъти, за да ми подскаже, че предна дясна е проблемна, можеше и да сваля този показател. Но бързането да се прибера в София (без да сменям гума) не ми позволи да се доближа до заводските параметри, което ме разочарова.

 

Ще остана разочарован, ако в България хората продължат да робуват на морално закостенели квартални разкази, свързани с близкото минало на френските автомобили. Peugeot 508 е много стойностен автомобил, който силно се различава от досегашния модел. Да, не е напълно нов модел като Passat и Mondeo, но е променен във всеки един аспект. А е и по-евтин (макар и с малко) от споменатите два. Базовият Peugeot 508 1,6 VTi BMP6 (120 к.с.) идва на цена от 37 479 лв. с ДДС, докато базовият Passat 1,4 TSI ВМТ (125 к.с.) струва 41 725 лв. с ДДС. Mondeo стартира продажби у нас първо с двата най-мощни бензинови и дизелови двигатели, като за 1,5 EcoBoost (160 к.с.) ще трябва да се бръкнете с 43 900. Аналогичният двигател на 508 (165 к.с.) струва 43 295 лв., докато на Passat (150 к.с.) – 46 675. Ще отбележа, че Mondeo ще се предлага и с 1,0-литровия EcoBoost със 125 к.с., чията цена ще падне под 40 000 лв. Това ще рече, че ценово моделите са много близо един до друг. А дали това е добре за 508? Времето ще покаже.

Технически характеристики

Peugeot 508 2,0 BlueHDi

Размери

Дължина, мм: 4829

Широчина, мм: 1920

Височина, мм: 1476

Колесна база, мм: 2817

Маса, кг: 1620

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 180 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,5

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 116

Dacia Duster: Кален в 2300 км зверска битка (тест-драйв)

Кален или кảлен, изберете сами. Но след 2300 км, от които 1500 състезателни, Duster доказа неразрушимата си природа. Да, знам че звучи ...

Базова цена, лв. с ДДС: 37 479 (за 1,6 VTi, 120 к.с.)

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 62 779

КОНКУРЕНТЪТ

Ford Mondeo 2,0 TDCi

Размери

Дължина, мм: 4871

MINI: Цялото кралско войнство (тест-драйв)

Средата на ноември, краят на циганското лято, девет MINI-та във Варна, дебют на 5-вратия Cooper и един рожден ден. Страхотни поводи, чу...

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1482

Колесна база, мм: 2850

Тегло, кг: 1584

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Renault Megane R.S. 275 Trophy: Мега Megane (тест-драйв)

Призът „Най-бърз автомобил с предно предаване на „Северната дъга““ (макар и във версията R, която е със 100 кг ...

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 180 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2000-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 225

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,4

BMW X4 xDrive30d: Златна жила (тест-драйв)

Феновете на BMW са издигнали в култ своята любима марка. Екстремистите сред тях правят черна магия и анатемосват всичко, различно от ...

Среден разход, л/100 км: 4,1

Вредни емисии СО2, г/км: 107

Базова цена, лв. с ДДС: 43 900 (за 1,5 ЕcoBoost, 160 к.с., TREND)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 53 850

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com