Peugeot 308 SW 1,2 e-THP: Щафетно бягане (тест-драйв)

92635
Снимки: Христо Петров

Подходих с предубеждение към 308, което в последствие той разби на пух и прах. Подхождам с предубеждение и към 308 SW, като отново предварителните ми нагласи не се оправдават. Новото френско комби се връща към класическите форми на комби моделите, които през последните години Peugeot бе позабравил. 308 SW изглежда изключително елегантен, особено погледнат в профил. Интериорът е комфортен и просторен, багажникът – предостатъчен, управлението – прецизно, а новият 1,2-литров, 3-цилиндров двигател – изненадващо добър и динамичен.

 

Големите надежди, с които бе натоварен „Автомобил на 2014 година в Европа“, се оправдаха с пълна сила. 308 се нагърби с трудната задача да върне Peugeot отново на пътя на печалбата, което вече е факт. С 5,7% ръст на продажбите за първото полугодие на годината, компанията вече пое глътка свеж въздух и оттук насетне усилията ще се концентрират върху увеличаване и заздравяване на този ръст. А как се постига това? Рецептата винаги е една: с лансирането на нови, качествени продукти, които да поемат поста от най-бързите в щафетното бягане на Peugeot: много успешният 2008 и споменатият 308. На последен пост ще се пусне 508, който в България се очаква още през септември, но силата и успехът на една щафета се осигурява не само от най-бързите, но и от най-постоянните бегачи на отделните постове. Като вземам под внимание удара, който нанесе с 308, нямам съмнение, че 308 SW ще се превърне именно в такъв постоянен „бегач“ на дълги разстояния. Предвид факта, че около 10% от продажбите в европейския сегмент С се падат на комбитата, и предвид това, че тази година Peugeot 308 SW е единствената голяма новост в класа, пред новото френско комби се очартава безоблачна перспектива. Добавям изчистен екстериор и отлично изглеждащ профил, още по-изчистен интериор и отличен 3-цилиндров двигател, благодарение на които Peugept 308 SW дори може да надхвърли очакванията на маркетолозите на компанията.

 

Също както и при хечбека, желанието на дизайнерите е било да изведат на преден план изчистената визия, баланса в пропорциите и елегантния силует. Предницата на 308 SW е копие на хечбека. И в двата случая от нея бих искал по-открояваща се визия, защото подходът на дизайнерите ми се струва прекалено консервативен, явно наслушали се на критики за предишните акулски аналогии. Full LED фаров4те (с по 31 светодиода) приковават погледа в по-високите нива на оборудване на модела, какъвто е този. Привлекателността на всяко комби обаче се определя от неговия профил, за който стилистите на Peugeot заслужават най-много поздравнения. Комбито е с 33 см по-дълго от хечбека, а междуосието - с 11 см. Издълженият и аеродинамичен силует се подчертава от великолепния хромиран декоративен профил, очертаващ всички странични прозорци. Над тях темата продължават алуминиевите релси за багаж на покрива. Сниженият таван, елегантният ъгъл на задната част и на задното стъкло придават още по-голяма динамика на силуета, а отсъствието на малко прозорче на задните врати, поставя акцента върху голямата странична остъклена площ. Отзад внимание заслужават светлини, които са съставени от общо 48 светодиода, чието отражение изглежда наистина класно в огледалото за обратно виждане.

 

Тест на комби модел от сегмент С не е зареден с емоция, затова оценката на такъв модел, спадащ към най-масовия и конкурентен клас – не е особено лесна. Интериорът, подобно на хечбека, е изключително иновативен. Първият ми досег с него ми допадна много, но, винаги има поне едно „НО“, тук рутината и навиците на шофьорите биха могли да се обърнат срещу тази иновативност. Аз обаче харесах i-Cockpit, защото по принцип си падам по по-изчистените линии в интериора, които тук са направо минималистични. Миниатюрният волан вече го има в цялото моделно семейство, но бордното табло на нивото на погледа, високата и супер изчистена централна конзола и сензорния 9,7-инчов екран тепърва навлизат в употреба. Конфигурацията граничи с елитарност, която вероятно ще отблъсне една част шофьори, макар Peugeot да твърди, че тази конфигурация улеснява шофирането. Не съм съгласен, че контролът на абсолютно всички функции през 9,7-инчовия сензорен екран е най-интуитивният, затова някои клиенти на възраст няма да са особено щастливи от опцията да се разсейват и да търсят нещо, което по принцип са свикнали да управляват чрез конвенционални бутони. Базовата версия идва с аналогови контролни уреди, но, ако се спрете на 308 SW, то трябва да е с i-Cockpit. Въпреки някои неудобства.

 

Нужно е и свикване с разположеното на нивото на очите приборно табло, защото отново се опира до въпроса с навиците. Аз обаче вече му бях хванал цаката. Свалям седалката в най-ниското й положение, след това и волана, за да постигна оптималната позиция на седене, както и да неутрализирам неприятното положение, когато воланът минава по средата на контролните прибори. Изнесените на нивото на очите уреди държат погледа само напред, като не се налага да сваляте очи към приборите и така да се разсейвате от пътя. Не намирам логика в стрелката на оборотомера, която се върти в посока, срещуположна на тази на скоростомера. Французите твърдят, че има такава, но за мен обяснението по-скоро е свързано с малка доза ексцентричност. Подобна логика има при спортните автомобили, от които 308 SW е доста далеч. Въпреки това, инженерите на Peugeot не са се притеснили да сложат един бутон Sport, при натискането на който се усеща лека промяна в работата на двигателя, но все пак, ако още не сте разбрали, в този случай той е 1,2-литров с 3 цилиндъра. Осветлението на приборното табло става червено, а на борд монитора се появява диаграма, показваща ви процентите мощност и въртящ момент, които използвате в момента. Забавно е, ако пътувате сам и няма какво да правите, но иначе не намирам особена логика за нещо подобно именно в такъв автомобил. Още по-нелогично ми се струва решението да се усили изкуствено (в купето) ръмженето на 3-цилиндровия двигател, което по-скоро уморява, а не носи някаква полза.

 

Още повече, че аз се наслаждам изключително много на отлично обезшумения интериор на комбито. Паразитните шумове са сведени до минимум дори при движение със 140 км/ч на магистралата, което е възможно благодарение на коефициента на челно въздушно съпротивление от 0,28 (един от най-добрите в сегмента) и защитните екрани под купето, образуващи изцяло равен под. Равен под се образува и в багажника, като обемът му достига 1775 литра. Впечатляващ показател, но още по-впечатляващо е как се случва това чрез седалката Magic Flat: само чрез натискането на два бутона в багажника, в следствие на което облегалките на задните седалки автоматично падат напред. В нормалното им положение обемът на багажника е 660 литра. Не по-малко впечатляващ е огромният панорамен покрив с площ 1,69 кв. м.

 

Най-голямата изненада обаче е свързана с 3-цилиндровия двигател с работен обем 1,2 литра и 130 к.с. мощност (има и версия със 110 к.с.). Агрегатът се характеризира с много висока специфична мощност от 109 к.с. и 190 Нм на литър работен обем, компактен размер, намалено тегло и иновативни материали с намалено триене, като единствената цел е била оптимизиране на динамичните параметри, но при намален разход на гориво и СО2 емисии. С този двигател, но задвижващ хечбека, Peugeot 308 записа рекордните 1810 км пробег с един резервоар гориво, което се равнява на 2,85 л/100 км. Аз останах много далеч от този рекорд, тъй като десният ми крак се оказа доста тежък. Средният разход, който постигнах, бе 6,9 л/100 км при средна скорост от 79 км/ч в продължение на 500 км. Това се оказва далеч от заводския параметър за среден разход, който е 4,6 л/100 км. Но пък се убедих, че французите не лъжат за максималната скорост на своя 3-цилиндров двигател, което ме порази. Още по-впечатлен съм от еластичността на агрегата, което не очаквах от 3-цилиндров мотор. Не само, че предлага изключителните 230 Нм при 1750 об/мин., но 95% от въртящия момент е наличен между 1500 и 3500 об/мин, което е ключовият фактор за въпросната еластичност. Вибрациите са туширани почти изцяло, а характерният звук за този род автомобили се откроява осезаемо само при рязко ускорение на 3-та предавка. По-голямата дължина на модела обаче ме кара да стискам здраво волана, тъй като силно насечената „Хемус“ усуква задницата, а това е свързано с определен дискомфорт по отнощението на чувството за сигурност. Дискомфорт ми създава и широката В-колона, която затруднява видимостта, когато трябва да погледнете през рамо, за да пресечете кръстовище или да се включите в движението.

С 308 SW Peugeot се връща към класическите комби модели, но с голяма щипка френска елитарност, която се открива в супер изчистения интериор. Моделът има много плюсове, а двигателят е чудесен. Няма обаче N1 версия, а цената е над тази на конкурентите му, което у нас винаги е (и ще бъде) проблем.

Технически характеристики: Peugeot 308 SW 1,2 e-THP

Размери

Дължина, мм: 4585

Широчина, мм: 1863

Височина, мм: 1471

Колесна база, мм: 2730

Маса, кг: 1190

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1199

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 130 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 230 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,1

Среден разход, л/100 км: 4,7

BMW Series 4 Cabriolet: Трансформърс 4 (тест-драйв)

Вече знаех, че Серия 4 Купе е прекрасен на пътя. С най-ниския център на тежестта в баварската гама и с този прекрасен 3,0-литров двигат...

Вредни емисии СО2, г/км: 109

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 34 031

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 49 170

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Astra Sports Tourer 1,4 Turbo

Размери

KIA Optima Hybrid: Оптимална изнеда (тест-драйв)

Фейслифтът на Optima извежда корейската марка в компанията на модели и марки, на които преди това не можеше да се радва. Красив за авто...

Дължина, мм: 4698

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1535

Колесна база, мм: 2685

Маса, кг: 1393

Двигател

Maserati Ghibli S Q4: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест-драйв)

Мазззераааатииииииииииии. Ще го кажа пак... Мазззераааатииииииииииии. Да, не се случва всеки ден да седнеш в Maserati, още по-малко да ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1362

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 4200-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 1850-4200

Динамки

Макс. скорост, км/ч: 190

Renault Twizy: Автомобилният аналог на Лейди Гага (тест-драйв)

Twizy е съшит от противоречия. Много е скъп, но срещу около 3 лв. можеш да изминеш 70-80 км. Не е нито кола, нито мотоциклет, на четири...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,2

Среден разпод на гориво, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена, лв. с ДДС: 32 685

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com