Opel Corsa 1,4T: Върхът на острието (тест-драйв)

81391
Снимки: Владимир Мачоков

В началото на своята Христова 33-та годишнина и след четири поколения Opel Corsa е утвърден бестселър – от него са реализирани 12,4 млн. бройки. Казано по друг начин, на Corsa се пада всяка четвърта продажба на Opel всяка година. Corsa е и четвърта по продажби в сегмента си в Западна Европа, но тази позиция не се нрави на модела и компанията. Да, ще й е много трудно срещу Polo, Fiesta и Clio, както и срещу наскоро дебютиралата Fabia, но Corsa има какво да каже: нова ходова част и подобрена кормилна уредба; атрактивен дизайн, макар и близък до този на предходното поколение; ново поколение бензинови двигатели и преработени турбодизели; много добри възможности за връзка с околния свят; и на последно, но не по значение място – отлично ценово позициониране. С всичко това новата Corsa хвърля ръкавицата.

 

Ако има награда за най-капризна автомобилна марка, базираната в Рюселсхайм компания би се борила за това отличие. Ето защо: през 80- и 90-те години на миналия век компанията произвеждаше някои от епичните модели на пазара. Модерните класики Kadett GSI и Lotus Omega разтърсиха статуквото и се превърнаха в блян на поколение сини якички. В блян се превърнаха и Calibra coupé и радикалния Kadett TS, които, благодарение на турбинираните си двигатели, лесно можеха да накарат собственик на BMW E36 M3 да провеси нос. И тогава, сякаш за една нощ, всичко се обърна наопаки. С изключение на някой периодичен OPC модел, Opel се превърна в автомобилен завод за електроуреди, от който излизаха толкова вълнуващи коли, колкото може да е една Toyota Corolla.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НОВАТА CORSA НА ФОНА НА ПЛОВДИВ

За щастие, нещата отново изглеждат ярки и светли. Някой в Opel реши, че така вече не може. Така започна пазарната офанзива, която трябва да ни отведе до 27 нови модела и 17 нови двигателя до края на 2018 г. Тя се повежда от златната кокошка Corsa, за която в завода вече са получени над 85 000 продажби за около едно тримесечие. В настоящия момент не спортните модели са тези, които носят имиджа на марката, а лайфстайл продуктите като Adam и Mokka, които с лекота отговарят на изискванията на младото поколение, към което се целят и всички други - Citroën, Renault, MINI... Дори Corsa, основа на пирамидата от 1982 г., бе преосмислена, за да се изправи срещу стария си враг, Volkswagen Polo. А има и още такива: Fiesta, Clio, 208, Fabia, i20…

 

Няма да се изненадате, ако кажа, че ранните версии на Corsa бяха критикувани за липса на визия по отношение на дизайна. Затова този път на дизайнерите им бе позволено да отпуснат въображението си, така че, преминавайки покрай теб, колата да привлече погледата ти за втори път, след като веднъж я засечеш. Това те са постигнали чрез няколко елемента, но най-вече чрез фаровете и трапецовидната радиаторна решетка. Да, знам, че погледната като цяло, Corsa не е толкова радикално променена, но и самите дизайнерите и инженери не са целели това. Все пак критиките по адрес на Golf не са много, когато се заговори за дизайн. Причината е, че, когато нещо е добре направено и печелившо, няма нужда от радикални решения. Четвъртото поколение на Corsa, макар и вече в своята седма година, през 2014-а все още трупаше шестцифрени продажби към сметката си. Това явно е дало самочувствие на Opel да не тръгва в посока на радикални промени, а да използват подхода на VW, който им носи успех десетилетия. И въпреки това промените не са никак малко.

 

Веднага се откроявата оформените в стила на „крило“ предни светлини, в които са вградени стилизираните също в „криловидната“ графика LED дневни светлини. В този комплекс се включва и ниско разположената трапецовидна решетка със своята динамично оформена хромирана лайсна, подчертаваща емблемата на Opel. Предните светлини за мъгла са вградени в два ниски, насочени навън отвора за въздух с хромирани рамки. Страничните контури на каросериите с три и пет врати са съвсем различни заради индивидуалните графики на прозорците. В модела с три врати горната им линия се снижава по подобие на тази на купе, подчертавайки по този начин спортното излъчване. Това е по-красивата форма от двете, естествено, но двете задни врати пък дават повече практичност. На клиента е оставено да избере кое ще предпочете, като ценовата разлика между двете версии е 600 лв. за две врати в повече. В задния край, широките хоризонтални разделени светлини способстват за визуалното разширяване на автомобила. Добре известната „криловидна“ дизайнерска графика изгрява при включването на стоповете. Долната част на бронята е визуално свързана със странично „острие“ чрез елегантни дизайнерски линии.

 

И ако за външния дизайн ще има хора, които да изразят своето несъгласие с оформлението на фаровете или с недотам многото промени, които да оправдаят определението „изцяло нова“, то подобни опасения не може да има за интериора. Той ми допада изключително много, защото тук всичко е ново, свежо и атрактивно аранжирано. Няма да отрека, че тестовите автомобили бяха изключително „наточени“, което още повече омекотява сетивата ти, но мекото на пипане арматурно табло няма как да не ти направи отлично впечатление. Възможностите за цветова персонализация на отделни декоративни елементи (по протежение на арматурното табло) и тапицерията също са от съществено значение в този клас. Спортният, дебел волан и кръглите оформени в стила на хронографи контролни прибори добавят своята част в общата аура на модела. Не мога да не изтъкна инфоразвлекателна система IntelliLink. Тя предлага отлична комуникационна свързаност със смартфони и други електронни устройства. На разположение са различни функционалности под формата на приложения, като например, навигационното приложение BringGo. Липсата на вградена навигация ще бъде отчетено по-натам, тъй като навигациите под формата на приложения носят със себе си някои неудобства.

 

Инженерната гордост на Corsa e ходовата част, в която няма нито един компонент от предишния модел. В допълнение към снижения с 5 мм център на тежестта, предното окачване McPherson е с нова геометрия с нови шенкели, благодарение на което се намалява склонността на автомобила към накланяне и към недозавиване. Нова, усилена подрама повишава устойчивостта на усукване. Променена е и задната торсионна греда, а усиленият стабилизатор осигурява повече стабилност чрез намаляване на накланянето. Клиентите могат да избират между две настройки на окачването: стандартното Comfort и по-директно Sport, но всички тези плюсове не можах да ги усетя на „Тракия“ на път за Пловдив. Разбрах нещо друго: германците са подценили своя модел по отношение на максималната му скорост.

 

Opel е в разгара на най-мащабната двигателна офанзива в цялата си история: до 2018 г. трябва да бъдат представени 17 нови двигателя. Големият акцент тук е бензиновият турбо мотор с три цилиндъра 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Аз обаче попадам в пристигнал специално за тестна у нас автомобил на над 5000 км, оборудван с друго ново попълнение към бензиновата гама, а именно 1,4-литровият турбо мотор със 100 к.с. и 200 Нм. Този агрегат се комбинира с напълно нова 6-степенна механична трансмисия. Предлагат се още новите 6-степенна автоматична предавателна кутия и новото поколение Easytronic 3.0. В комбинация с добрата стара „ръчка“ този двигател е истинска оса. Силно съм изненадан от „живия“ характер на мотора и на Corsa като цяло. Освен пъргав, агрегатът е и изключително еластичен, което качество все повече започвам да ценя. Останахме далеч от параметъра за среден разход извън града, но това бе повече от допустимо, защото средната ни скорост бе в порядъка на 120 км/ч. Това ме впечатли особено силно, макар Corsa далеч да не е създадена за нещо подобно. Исках много да я видя как се държи в завои, но към този момент нямах тази възможност. Все пак шасито е наистина доста стегнато, но връзката с пътя не е толкова директна, колкото е при Fiesta. Мекият волан и маневреността в града са дали като жертва по-лигавото поведение на кормилната кола при динамично шофиране. Но пак казвам, този тип автомобил не е предназначен за гонки. Ще говориме за такива, когато на задния капак на тази Corsa се появят три главни букви: OPC. Сега обаче спокойно мога да заява, че Opel Corsa отваря вратата на сегмент В с ритник и нахлува с гръм и трясък. Ще развали партито на отколешните си врагове. Corsa продължава да бъде хлябът и маслото в гамата на Opel. Поне до есента, когато с огромно нетърпение очаквам да видя новата Astra.

Технически характеристики:

Opel Corsa 1,4 T

Размери

Дължина, мм: 4021

Широчина, мм: 1736-1746

Височина, мм: 1479-1481

Колесна база, мм: 2510

Маса, кг: 1120-1199 (3 врати)

Двигател

Тип: 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1364

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 100 при 3500-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 1850-3500

Динимаки

Макс. скорост, км/ч: 185

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 5,2

Mercedes-Benz C-Class: Дриймлайнер (тест-драйв)

Щеше да е добре, ако компактният автомобил получи простора на модел, който е клас над него. Ако имаше възможност, щеше да е добре списъ...

Вредни емисии СО2, г/км: 122

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 18 795 (за 1,2 TWINPORT ECOTEC, 70 к.с.; за 5 врати - +600 лв.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 21 730

КОНКУРЕНТЪТ

Renault Clio Energy Tce 90

Размери

Hyundai Genesis: Технологична витрина (тест-драйв)

Този автомобил се конкурира със Светата германска троица! Това е факт, но се абстрахирайте от него. Забравете го. Hyundai не иска да пр...

Дължина, мм: 4062

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1448

Колесна база, мм: 2589

Маса, кг: 1009

Двигател

Opel Insignia Country Tourer: Опасен чар (тест-драйв)

С назначаването на Карл-Томас фон Нойман за шеф на Opel, свежият полъх в компанията дойде. Той започна с лансирането на обновената Insi...

Тип: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 899

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 5250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 135 при 2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 182

Skoda Fabia: Пряка демокрация (тест-драйв)

Едва ли има човек, който да не знае значението на термина „демократичен“, но дълбоко скрито в тълковните речници може да се...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,2

Среден разход, л/100 км: 4,5

Вредни емисии СО2, г/км: 105

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 23 908

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Владимир Мачоков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com