Opel Astra 1,4 Turbo: ASTRAномичен скок (тест-драйв)

30923
Снимки:

Десетилетия наред Opel Astra е твърдо №2 след безапелационния лидер VW Golf. Е, сега ще кажа нещо, което или ще ви спре да четете още тук, или ще ви накара да прочетете материала с още по-голям интерес: за пръв път Opel разполага с Astra-та, която да детронира Golf. Не съм хазартен тип, но бих заложил на това. Несъмнено за това голяма „помощ“ ще окаже самият Volkswagen, но „Дизелгейт“ далеч не е единствената причина, поради която изявявам това ми убеждение. Бях един от първите български журналисти, тествали новата Astra в Братислава. Тя изглежда много атрактивно отвън, макар като силует и общи форми да следва стриктно предходното поколение. Гигантският скок е направен в интериора, но не само дизайнът заслужава внимание: чисто ново окачване, чисто нови двигатели (всичките с турбина), страхотни седалки, убийствени фарове, по-просторно място за пътуващите отзад... И до 200 кг по-лека. Казвам го на последно място, но този факт е от ключово значение за отличното представяне на новата Astra на пътя. А тя ще се представя отлично и в шоурумовете, тъй като с аналогични двигатели и оборудване Astra е със 7000 лв. по-евтина от Golf.

 

Fear is the path to the Dark side. Едва ли има фен на междузведната сага, който да не знае тази прословута фраза на учителя Йода. Сещам се за нея, защото по време на представянето на новата Astra в Братислава чувам доста препратки към „Междузвездни войни“. Не бе споменат само Хилядолетния сокол на Хан Соло и Чубака (които отново ще са сред главните действащи лица в „Силата се пробужда“). А трябваше, защото аналогията е много проста: Сокола включва на светлинна скорост и изчезва от радарите на преследвачите си. Същото ми втълпяват и презентърите, чийто лайтмотив е съставен от две думи: quantum leap (от англ.: внезапно, много съществено преимущество; пробив). С този свръхсветлинен „двигател“ Astra прави своя скок напред, за да се пребори с „тъмната страна“, която, в очите на Opel и Astra, винаги е била VW Golf. Силата е с нея и се явява под формата на над 30 000 поръчки до началото на Автомобилен салон Франкфурт, където хората за пръв път се докоснаха до колата на живо. Червените мечове сякаш ще преобладават в дългоочакваното творение на Дж. Дж. Ейбрамс, но имате твърдото обещание от Opel, което гласи: „We will never leave you on the Dark side“. Ще е достатъчно да отделите около 1300 евро за IntelliLux матрични LED фарове, които ще са най-разумно похарчените пари за екстра в новата Astra. Но всичко по реда си.

 

За битката си с червения светлинен меч на Golf се изискват много качества и умения. Да, в България „Дизелгейт“ няма да пречупи нагласите, но в развития свят една лъжа няма да бъде лесно простена. Но съм далеч от мисълта, че скандалът е единственото, което би свалило (евентуално) Golf от върха. Джедайското обучение на Astra продължава десетилетия наред, цели осем. Opel се хвали с 24 млн. продадени компактни коли от 1936 г., когато се появява първият Kadett. Astra е вече в своето шесто поколение и изглежда, че вече е усвоила Силата в пълния й потенциал.

 

Първият поглед към новия Opel Astra ми е достатъчен, за да заключа, че тук говориме за еволюция, а не за революция. Подход, който Golf използва десетилетия наред, донесъл му този култов статут. А и защо да се променя радикално нещо, което е доказало успеха си сред клиентите? Още повече, че в този, най-масов клас в Европа, отдавна не сме ставали свидетели на революционни решения. И въпреки това, Opel са избрали подход, който е коренно различен от този на повечето конкуренти: вместо увеличение на общите размери, моделът е станал по-малък и компактен. Но това не се е отразило на пространството в интериора, дори напротив – то е увеличено. Новият модел е с 50 мм по-къс (4,37 м) от предшественика си, широчината е намалена с 5 мм (1,81 м), а височината – с 25 мм (1,48 м). С 20 мм е намалено и междуосието. Това е направило модела по-компактен, като най-впечатляващ визуално е в профил. С малката си височина, алуминиевата лайстна над прозорците и характерния дизайн на задната колана – Astra предлага силует на купе модел, което ме кара с още по-голямо нетърпение да очаквам 3-вратата версия на модела.

 

Отпред емблематичната мълния на Opel е интегрирана в средата на хромираната лайстна на решетката, a характерната линия на „острието”, извиваща се в посока назад гарантира, че новият модел ще бъде разпознат веднага като член на семейството на Opel. Тесните предни светлини имат динамично, спортно излъчване и преминават плавно в отвора на предната решетка. Най-яркият елемент в дизайна на новия модел обаче си остават „прекъснатите” задни странични колони, които създават впечатление за „плаващ” покрив и същевременно с това придават визуално усещане за издължаване на каросерията и я карат да изглежда по-ниска.

 

Дизайнът на интериора обаче наистина е направил истински пробив спрямо предходното поколение. Ясно се откроява V-образното оформление на вътрешното пространство: V-то се вижда във волана, в изпълнението на централната конзола, в стремително изнесените напред А-колони, в дръжките на вратите. Двата основни прибора на таблото са оформени в спортно изглеждащи конуси с бял фон. Воланът е изключително ергономичен, а претруфената с бутони централна конзола вече липсва. Останали са няколко бутона, но те са за улеснение при ежедневна употреба на най-важните системи в автомобила. Иначе акцентът и централно място в интериора са отредени на инфоразвлекателната система IntelliLink (допълнена от Apple CarPlay и Android Auto). Дебют в Astra прави и новият персонален асистент за свързаност и услуги Opel OnStar. Системата за персонална комуникация и мобилни услуги изпълнява ролята на своеобразен личен асистент и ангел-хранител само с натискане на един бутон.

ВИЖТЕ НОВАТА ASTRA НА ФОНА НА КРАСИВАТА БРАТИСЛАВА

Stop&Go

24 млн.: продадените компактни модели Opel от 1936 г. и появата на първия Kadett; до 200 кг: намалението на теглото спрямо предходния модел (и не по-малко от 120 кг); 27 575 лв.: базова цена за 1,4-литров бензинов мотор със 100 к.с. (от 2016 г.); 55 мм: с толкова е намалена общата дължина; 35 мм: с толкова е нараснало мястото за краката отзад; 0,285: това е коефициентът Cd на обтекаемост – най-аеродинамичната Astra в историята на модела; 7: броят на бензиновите двигатели: 5 версии на 1,4-литровия двигател (едната без турбо, базов модел) с мощност 100, 125 и 150 к.с., 1,0-литров, 3-цилиндров Turbo мотор (105 к.с.) и 1,6 T (200 к.с.); 3: броят на дизеловите 1,6 CDTi двигатели с мощност 95, 110 и 136 к.с.

Няма как да не отделя специално внимание на ергономичните седалки (сертифицирани от AGR), които осигуряват отличен комфорт. Наред с възможността за 18 вида настройки, новите седалки се предлагат и с възможност за допълнителни комфортни функции като масаж, запаметяване на индивидуалните настройки и вентилация – наистина уникална комбинация в компактния клас. Пътниците на задния ред седалки също могат да очакват повече лукс в новия модел – в допълнение към увеличеното пространство в областта на краката се предлага и възможност за поръчка на отопление на външните места. Да, всичко това върви на допълнителна цена, но, повярвайте ми, парите си струват.

 

До стотинка ще ви се изплати и решението да заплатите допълнително (около 2500 лв.) за авангардната изцяло LED матрична система IntelliLux. Такава се предлага за пръв път в компактния клас, а фактът, че нося очила трябва да ви подсказва защо толкова силно съм впечатлен от фаровете на Astra. За да ни ги покажат, от Opel бяха организирали специален вечерен маршрут до най-екстревагантното и модерно място в Словакия – на изкуствен полуостров в Дунав е изграден Danubiana Meulensteen Art Museum. Творбите на Ван Гог са извън моите разбирания, но интерпретацията на „Тайната вечеря“ на Анди Уорхол ме впечатли много. Също толкова, колкото е сноповете дълги светлини на Astra, които играят като цветомузика. Включвайки 16 LED сегмента – осем от всяка страна на автомобила – новата LED матрична система автоматично и постоянно адаптира дължината и разпределението на светлинния сноп към всяка пътна ситуация. В рамките на управлението на процеса, системата функционира съвместно с предната камера Opel Eye, която например установява наличието на други движещи се автомобили. При това различни отделни LED елементи, които биха могат да заслепят движещите се насрещно, се включват и изключват автоматично.

 

Извън града беше и основното ни каране, за да се демонстрират качествата на автомобила. Част от Карпатите бяха идеалното място за новия 1,4-литров турбо двигател във версия със 150 к.с. (една от 10-те версии за задвижване). Заставащ в идеалната среда, моторът не изпъква с експлоазивна динамика, но за сметка на това е чудесно балансиран и еластичен. До момента Opel, а и Astra в частност имаха съществен недостатък – високото тегло. Затова ще повторя, че Astra е отслабнала с до 200 кг (минимум 120). Натъртвам, защото не възнамерявам да коментирам как този факт се отнася пряко към разход на гориво, динамика, пътно поведение. Возията е по-скоро в неутралния спектър – по средата между комфорта и спортното пътно поведение. За това спомага конструираното от чист лист хартия окачване. Отзад Opel са патентовали своето решение да комбинират торсионна греда с механизъм на Уат. То предлага всички динамични предимства на независимото, многозвенно окачване без типичните недостатъци като допълнително тегло, голяма сложност и повече заемано пространство (макар багажникът да си остава миниатюрен на фона на моя Hyundai i30). Като недостатък ще отбележа мекия волан и не толкова директната връзка с предните колела.

Тествах и 1,0-литровия 3-цилиндров турбо мотор, но за мое съжаление – на най-неподходящото място. Пежинска Баба е място, което е известно като трасе за провеждане на т. нар. планински изкачвания – 5,1 км с 19 завоя. Тук щях да се изкефя на 200-те коня на 1,6-литровия топ двигател, но трябваше да се задоволя само със 105 к.с. И те не са предназначени за участие в hill climb. Но и в нормален режим на работа звукът на 3-те цилиндъра е доста по-натрапчив от еталона за мен тук – 1,0 EcoBoost на Ford. С двата тествани двигателя записах средно 6,2-6,4 л/100 км, което ме кара да предпочета по-голямия мотор, но срещу 2500 лв плюс. За съжаление не успях да пробвам шептящия дизел със 136 к.с, но смятам скоро да поправя тази неправда. Това е двигател, който наистина впечатлява. Тогава ще обърна внимание и на другите акценти в модела, който наистина оправдава лайтмотива на част от своите създатели: quantum leap (внезапно, много съществено преимущество).

Технически характеристики: Opel Astra 1,4 Turbo

Размери

Дължина, мм: 4370

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1485

Колесна база, мм: 2662

Маса, кг: 1278

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1399

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 5000-5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 245 при 2000-3500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 215

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,3

Среден разход, л/100 км: 5,5

Вредни емисии СО2, г/км: 128

Базова цена, лв. с ДДС: 29 925 (за версия 1,0 ECOTEC Turbo, 3 цил., 105 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 32 465

КОНКУРЕНТ

Volkswagen Golf 1,4 TSI

Размери

Дължина, мм: 4349

Широчина, мм: 1799

Височина, мм: 1452

Колесна база, мм: 2637

Маса, кг: 1270

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Nissan Qashqai 1,6 DiG-T: Бегач на дълги разстояния (тест-драйв)

Qashqai проправи път, по който сега вървят всички: комбиниране на 4х4 дизайн с експлоатационни разходи (и размери) на хечбек, която фор...

Работен обем, куб. см: 1395

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 5000-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 216

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,2

Ford Fiesta Red Edition: Ред хот чили пепър (тест-драйв)

След като преди време се докопах до Fiesta ST, се убедих в твърдението, че тя няма равна сред своите. А именно Clio RS и 208 GTi. Остан...

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 31 330 (за 1,2 TSI, 4 цил., 85 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 39 705

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Opel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com