Opel Astra – история на успеха

25941
Opel Astra – история на успеха

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подредени плътно един зад друг, всички произведени до момента компактни модели на Opel биха надхвърлили магическата граница от 100 000 километра и формират автомобилна колона, която може да обиколи два пъти и половина земния екватор.

Новото поколение на Astra използва за основа изцяло нова олекотена технологична архитектура, задвижва се изключително и само от най-новите поколения двигатели и предлага предимства и характеристики, доскоро познати само в горния автомобилен клас.

Споменавайки официалните празненства, трябва да отбележим, че през тази година един от предшествениците на новата Astra в лицето на Opel Kadett B навършва своя 50-и юбилей. Моделът Kadett достига производствен тираж от над 2.6 милиона екземпляра и през 60-те години на миналия век в рекламата му се използва слогана „Автомобилът” (Das Auto).

До момента титлата на абсолютен рекордьор по продажби в 79-годишната история на моделите в компактния клас на Opel носи Astra F, произвеждана в периода от 1991 дo 1997 година. За първи път този модел въвежда в цяла Европа името Astra, което до този момент се използва само на пазара във Великобритания, а общият обем на продажбите му достига над 4.1 милиона автомобила. Много близо до границата от четири милиона се приближават и продажбите на моделите Kadett E (3.8 милиона) и Astra G (3.95 милиона). Всичко това дава много сериозни основания да хвърлим поглед назад към над 24-те милиона продадени компактни автомобила с марката Opel.

1936-1940 г.: Opel Kadett 1

Първият Opel Kadett предизвиква малка сензация – както в технологично отношение, така и в ценово. В периода от 1936 дo 1940 година в Рюселсхайм са произведени повече от 100 000 екземпляра oт този четириместен модел. Първото издание на Kadett се отличава с революционна самоносеща каросерия, предлага се под формата на седан и на кабриолет и струва  само 2100 германски марки. Ходовата част с независима схема Дюбоне на предното окачване  и заден мост с листови ресори е заимствана от Opel Olympia, а четирицилиндровият двигател с т.нар. „L-глава” и чугунен блок води началото си от Opel P 4.

1962-1965 г.: Opel Kadett

Ето го новото поколение на Opel Astra

По-рано днес неофициално изтекоха снимките на новата Astra, което принуди Opel да изтегли онлайн дебюта на Astra K със седмица по-рано ...

Големият багажник, изобилието от простор за четиримата пътници, новият, динамичен двигател и ниските експлоатационни разходи са основните съставки на рецептата донесла успеха на модела Kadett A. В периода от 1962 дo 1965 г. компанията Opel произвежда от него близо 650 000 екземпляра. Вътрешното пространство се оказва извънредно впечатляващо за собствениците на традиционните за онова време модели в малкия клас.

1965-1973 г.: Opel Kadett B

След латинското „А” идва „B”, a през 1965 г. първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм, а мощността на базовия агрегат с 1078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с. Моделът Kadett бързо се превръща в пазарен успех с над 2.6 милиона продадени екземпляра от месец септември 1965 до месец юли 1973 година.

1973-1979 г.: Opel Kadett C

Фамилията на Kadett C е многолика – общо 1.7 милиона от всички тях са произведени в периода между 1973 и 1979 година. Използващият задно предаване Kadett C дебютира през месец август 1973 г. с изчистен дизайн на каросерията и нова конструкция на предния мост с двойни напречни носачи.

Новата Opel Astra ще е с IntelliLux матрични LED светлини

Интелигентната осветителна система на бъдещето ще направи своята премиера в новото поколение Opel Astra на Международното автомобилно и...

1979-1984 г.: Opel Kadett D

Четвъртото поколение на следвоенния Kadett полага началото на нова ера в компактния клас автомобили на марката Opel. На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel. Революцията продължава с вариантите на купето, където в допълнение към просторното комби с максимален багажен обем до 1425 литра, Opel предлага само fastback версии на модела. Общо 2.1 милиона екземпляра от Kadett D са произведени в периода между 1979 и 1984 година.

1984-1991 г.: Opel Kadett E

Вторият Kadett с предно предаване, произвеждан от 1984 дo 1991 г., получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит. С продажбите си в размер на 3 779 289 автомобила за целия период на производство, моделът се превръща не само в най-големият бестселър в историята на марката Opel до този момент, но и в световен шампион по аеродинамика. През 1987 година Kadett E регистрира 625 000 продадени екземпляра в Европа. Към този момент комби версията вече се е изкачила на върха в своя клас. От есента на 1985 г. и версията седан отново е част от гамата - за първи път от времето на Kadett C.

1991-1997 г.: Opel Astra F

Нов 2,0-литров дизел със 170 к.с. за Opel Cascada

В сравнение със своя предшественик, новият задвижващ агрегат предлага с три процента по-висока максимална мощност и с 14% по-висок върт...

Цели 4,13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 г., с което моделът се превръща в най-продаваният в историята на Opel дотогава. Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra).

1998-2004 г.: Opel Astra G

През пролетта на 1998 г. на пазара излиза новата Astra с динамичен силует в стила на спортните купета. От самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan. По-късно към гамата се прибавят седан, купе и кабриолет. Оригиналният и прогресивен дизайн, динамичната ходова част и технология на задвижване, както и близо двойното увеличение на стабилността на каросерията на огъване и усукване  в сравнение с предходния модел са само някои от характеристиките на изцяло новото, второ поколение на Opel Astra.

2004-2009 г.: Opel Astra H

С гамата от дванайсет двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. и седемте варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2,7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключителна по рода си.

Новият Opel Adam Rocks S идва със 150 к.с.

Напълно новият Opel ADAM ROCKS S ще отбележи своята световна премиера на Международното Автомобилно изложение в Амстердам (AutoRAI, 17-...

2009 – 2015 г.: Opel Astra J

Opel Astra J не само се превръща във въплъщение на стилистичната философия на марката, но предлага на водача и пътниците и множество технологични решения, които вече са дали своя решителен принос за успеха на бестселъра в средния клас Insignia.

От 2015 г.: Opel Astra K

С до 200 кг по-лек, по-просторен в интериора независимо от намалената обща дължина и енергийно по-ефективен благодарение на двигателите от ново поколение – новият Opel Astra е качествен скок в развитието и ще отбележи своята световна премиера на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт през месец септември 2015 година. Поръчки за варианта хечбек с пет врати на новото поколение на успешния модел в компактния клас се приемат официално от средата на месец юни. След 53 години от представянето си в Kadett, двигателят с работен обем от 1.0 литър прави завръщане под капака на компактния модел на Opel. Сега обаче той е почти два пъти по-мощен със своите 105 к.с постигнати благодарение на директното впръскване и турбо технологиите.


 [MB1]All numbers to be confirmed on Monday

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com