Nissan Qashqai: Новият еталон (тест-драйв)

225465
Снимки:

Оригиналът. С него се олицетворява най-бързо развиващият се пазарен сегмент, в който в момента има поне 15 представителя. Всички те обаче вървят по утъпкания от Qashqai път: комбиниране на 4х4 дизайн с експлоатационни разходи (и размери) на хечбек, която формула бързо се превърна в бестселър. Второто поколение на модела надгражда над силните черти на своя легендарен предшественик, но предлагайки повече стил, пространство и оборудване (част от което появяващо се също за пръв път в сегмента), успоредно с по-добра икономия и по-остро управление. Следващият въпрос ще прозвучи риторично: толкова добър ли е, колкото и звучи?

Историята обича първите. И смелите. Когато се появи през 2007 г., Nissan Qashqai предизвика много въпроси. Първо беше странното му име и обяснението, че това е номадско племе. Т.е. трябваше да се налага аналогията, че този автомобил е направен, за да се пътува постоянно с него, при това навсякъде. Освен това сякаш името му беше сгрешено. В английския език след „q“ обикновено следва „u“, но при Qashqai това правило не работи. За компанията обаче е важно, че тази граматическа особеност вече не предизвиква объркване и всички (дори и англичаните) знаят как се пише името на модела. Още повече, че през 2013 г., в неговата седма година на конвейра, в Съндерланд, Великобритания, са били произведени над 286 000 автомобила Qashqai (при над 1,7 млн. произведени във Великобритания от общо над 2-та милиона до момента), който все още е най-продаваният кросоъвър в Европа. Седем години след дебюта му! Този факт дава отговор на другите въпроси, които предизвика при появата си Оригиналът: ще сработи ли формулата хечбек да бъде повдигнат по-високо, да му се придаде характерния за SUV-вете дизайн и да му се сложи 4х4.

 

А зад създаването на Qashqai стои икономическият аргумент: как да се увеличи печелбата от всеки продаден в сегмент С автомобил. Възможните начини. Задвижване на четирите колела? Възможно е. Но кой се нуждае от пълноприводен лек автомобил? Следавателно, той трябва да бъде повдигнат. Но в този момент разходите отиват нагоре, а търсеното увеличение на печалбата се изпарява. Така се ражда гениалната идея хечбек от сегмент С да се повдигне (като клиренс), да му се придаде по-характерно SUV излъчване, но без да се слага 4х4 задвижване. Така се ражда Qashqai.

ВИЖТЕ НОВИЯ NISSAN QASHQAI НА РАЗХОДКА ОКОЛО КЪРДЖАЛИ

Звучи леко подозрително, но се оказа, че клиентите това и искат: всъдеход, но не точно. Първоначалните планове са за 100 000 продажби (доста смели в онзи момент), но след първата му година тези параметри нарастват всяка година до края на 2013-та, когато компанията отчете над 265 000 продажби, а общите надскочиха 2 000 000. Затова бе логично, че от новия модел не трябва да се очаква революция. Тя вече беше създадена. Сега еволюцията е направила Qashqai още по-заплашителен за конкурентите му.

Новият Qashqai е пораснал с 47 мм, по-широк е с 20 мм, височината му е снижена с 15 мм, но въпреки по-големите размери теглото е намаляло с до 40 кг. Тези промени в габаритите естествено са били направени с цел отваряне на повече пространство в интериора, което е факт. Във всяко едно направление (пространство за глава, крака и рамене) пътниците ще се възползват от по-голям простор спрямо предшественика си. Багажникът също е нараснал с 20 литра (430 л), а двата подови панела са с по две лица и могат да се повдигат или снижават, осигурявайки 16 възможни конфигурации за увеличение на товарния обем или осигуряване на изцяло равен под при сгънати задни седалки. Освен това задната дъска лесно се изправя във вертикална позиция, като така оформя идеално по размер пространство за превоз на пазарски чанти.

 

Много по-важното е друго: по качество на изработка и дизайн интериорът на Qashqai е направил толкова голям скок, който може да се сравни с преминаване от феодализъм направо в капитализъм. Впечатление правят материалите, като не говоря само за топ нивото на оборудване, което карах на път към яз. „Кърджали“, защото след това можах да се кача в още две версии. Показателно е, че таблото вече не е с онази твърда пластмаса, а сега е изработено от мек и приятен на допир материал. И това е само началото. Към седалките, към които имаше забележки в първия модел, е подходено много внимателно, като е използвана технология от NASA при създаването им. При по-динамично шофиране обаче им липсва още малко странична опора. Водачът е изключително улеснен при достъпа до множеството системи за комфорт, удобство и безопасност, като това става чрез един универсален бутона на волана. Благодарение на интуитивен интерфейс и дисплей в приборното табло, водачът може лесно да настройва всички функции в Qashqai – от това дали да избере Comfоrt или Sport настройка на волана, до това да изключи дразнещо пищящаща система при настъпване на пътната маркировка (Lane Departure Warning).

 

Екстериорът е еволюционен, като сега още по-силно са изтъкнати SUV характеристиките на Qashqai. Формата на превърнала се в емблематична V-моушън решетка, която ще видим във всички бъдещи модели на марката, се вдига над капака за по-спортен вид. Оформените като бумеранг LED фарове и задните комбинирани светлини осигуряват отличителен визуален подпис към дизайна на Qashqai през деня и нощта. Всички модели са снабдени с LED дневни светлини, а някои версии са оборудвани със светодиоди за късите и дългите светлини.

Красивите линии не са били самоцел, тъй като те са така оформени, че аеродинамиката на автомобила е изведена до ново ниво с коефициента на въздушно съпротивление от 0,32. Не знам какво говори тази цифра на всички ви, но определено тя има своето голямо въздействие върху силно обезшумения интериор. Именно това бе първото впематление, което Qashqai остави у мен. Първите над 100-ина километра бях в ролята си на пасажер на задната седалка, където първо тествах пространството за краката ми, а след това приятно ме изненада липсата на почти никакви паразитни шумове, особено на тези от търкалянето на колелата по асфалта, нещо, което е особено характерно за японските автомобили. Своят принос към подобряване на аеродинамиката оставя и системата Active Grille Shutter. Решетката се затваря автоматично при скорост над 30 км/ч и се отваря, само ако сензорите засекат, че двигателят се нуждае от охлаждане.

 

Тук ще отваря една малка скоба, защото не мога да пренебрегна гигантския технологичен арсенал, с който е снабден новият Qashqai. Всички нови системи са насочени към повишаване на безопасността и подобряване на управлението. Вероятно повечето от вас са попадали на името Safety Shield. Този технологичен пакет е съставен от няколко системи с 3-буквени означения, които само ще маркирам: Forward Emergency Braking, Driver Attention Alert, Traffic Sign Recognition, Lane Departure Warning, Blind Spot Warning, Moving Object Detection, High Beam Assist. Особено полезен и Intelligent Park Assist, за който мога да потвърдя, че работи изключително добре както при успоредно, така и при перпендикулярно паркиране. С изброяването ще свърша, като отбележа само, че моделът ще е първият, който ще влезе в продажба с новата система NissanConnect, която сега е със 7-инчов сензорен дисплей.

 

Активно в управлението на автомобила влияе технологията Chassis Control. Докато системата VDC коригира сериозната загуба на сцепление при по-ниски скорости, то Active Trace Control прилага специфично спирачно усилие върху всяко колело, за да коригира траекторията на Qashqai при завиване. Нещо повече, когато преминавате през вълнообразни повърхности, Active Ride Control прилага леко спирачно усилие върху отделни колела (спирайки по силата на физичните закони хода нагоре на двубуталните амортисьори), за да осигури хоризонтално положение на купето, подобрявайки комфорта за всички пътници.

Аз не мислех за комфорта на моите две спътнички в безбройните завои, които предпочетох пред „тираджийския“ маршрут (от магистралата през Хасково) на път за Кърджали. От гледна точка на конфигурацията на окачването, новият Qashqai разчита на MacPherson отпред и торсионна греда отзад за версиите с предно задвижване, или многораменно задно окачване при моделите с ALL- MODE 4x4-i. Именно такъв карам и аз, задвижван от 1,6-литров dCi със 130 к.с. По принцип не съм от хората, на които задължително им трябва 4х4 (не че ще го върна). Продажбите в този сегмент го доказват. Но съм от хората, които обичат понякога динамичното шофиране, а в многото завои 4х4 винаги е по-добре. Този тип задвижване оправдава голям годишен пробег извън града. Иначе версията 4х2 е идеална за по-малко шофиране, което предполага да се замислите и за 1,2-литровия DIG-T бензинов двигател, настроен специално за новия Qashqai. Съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия, този модерен турбо двигател генерира 115 к.с. и максимален въртящ момент от 190 Нм. Идеален е за града и по-спокойно управление. В обратния случай му липсва въртящ момент, затова аз се наслаждавам на 320-те нютон метра и 6-степенната механична скоростна кутия. Те ми позволяват да тествам Qashqai в реални бойни условия. И нямам предвид извън пътя. Мога да потвърдя, че се справя чудесно в завоите, като само веднъж се наложи по-сериозно да се намесва, за да коригира недозавиване. Малко е твърдичък като окачване, но това отговаря на моите предпочитания. Средният му разход е 4,4 л/100 км по каталог, но аз го върнах на 7,5 л/100 км при сериозно натискане.

Към тези двигатели се предлагат още 1,5 dCi със 110 к.с., а на по-късен етап ще има и 1,6 DIG-T със 163 к.с. Другата възможна трансмисия е новият вариатор Xtronic, който наподобява работата на автоматик. Към него имам известни забележки, но като цяло новият Qashqai оправда напълно високите ми очаквания към него. Предвижданията са ми, че 15-те му конкурента ще берат сериозни ядове с него, а Qashqai ще продължи да доминира класа на кросоувърите. Има всички предпоставки за това. Базовата му цена също заслужава особен интерес, тъй като наистина е много добра.

Технически характеристики: Nissan Qashqai 1,6 dCi 4x4

Размери

Дължина, мм: 4337

Широчина, мм: 1806

Височина, мм: 1590

Колесна база, мм: 2646

Маса, кг: 1535

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 130 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,4

Volvo S60 D5: реVOLVOлюция (тест-драйв)

Няма нищо революционно в един луксозен седан от средния сегмент. Революцията тече в самата компания, която се е постарала да направи до...

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена, лв. с ДДС: 32 190 (за версия 1,2 DiG-T 4x2)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 39 590 (за версия 4х2)

КОНКУРЕНТ

Mazda CX-R Skyactive-D 4x2

Размери

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Дължина, мм: 4555

Широчина, мм: 1840

Височина, мм: 1710

Колесна база, мм: 2700

Маса, кг: 1445

Двигател

Renault Megane 1,5 dCi EDC: Клъцни-срежи (тест-драйв)

Страхотен сериал, който най-строгите критици определиха навремето като много добър. Един от любимите ми, който наживо в автомобилната и...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2184

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1800-2600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 202

BMW M235i Coupe: Прераждане (тест-драйв)

Имаше времена, когато автомобилите бяха малки и леки, а сега... Кросоъвърът Х3 по размери е сравним с първото поколение на Х5, настояща...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 49 980

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com