Nissаn Juke NISMO RS: Достъпни спортни страсти (тест-драйв)

48090
Снимки: Христо Петров

Един от най-интересните ходове на маркетинговите специалисти на Nissan става факт през 1997 г., когато те стартират мащабната кампания за „облъчване“ на цяла една генерация с качествата и възможностите на спортното си поделение NISMO. В резултата на това NISMO е главно действащо лице още от първата серия на Gran Turismo на Sony PlayStation, а благодарение на това сътрудничество NISMO вече не е само японски феномен, а световноизвестно име. Преди 2-3 години то стъпи за пръв път по пътищата в Европа с Nissan Juke NISMO, а сега е ред на продължението – Juke NISMO RS. И тогава, и сега целта е да се предостави на клиента спортен автомобил, който вече не е запазена територия само за най-богатите. Е, сега NISMO се представя с цяла гама, като в България дори има 1 от 50-те предназначени за Европа GT-R NISMO, но той определено си е запазена територия за най-богатите. Аз, понеже не съм от тях, се задоволих с Juke NISMO RS, което за моите способности е повече от достатъчно: много атрактивна визия, 214 к.с., оптимизирана механика, повече оборудване, по-големи спирачни апарати, страхотни Recaro „корита“... и вариаторна трансмисия.

 

Както почти винаги се случва, гениалните идеи се раждат от наглед тривиални решения. Като например монтирането на голям 2,0-литров 6-цилиндров двигател от седан Nissan Gloria в двигателния отсек на много по-малкия Skyline, удължавайки колесната му база. И с това се ражда една легенда. Няколкото ентусиазирани инженери на Prince Motor Company (придобита в последствие от Nissan през 1966 г.) осъзнават състезателният потенциал на свето творение - Prinсe Skyline 2000GT (S54). Те произвеждат задължителните 100 бройки за хомологиране на автомобила за участие в състезания.Той е официално представен на 1 май 1964 г. и два дни по-късно стартира в първото си състезание. Победата печели Porsche 904, а Skyline окупира всички места от 2-ро до 6-то на финала. Три години по-късно се появява друга емблема, която днес се ползва с култов статус - GT-R. Оригиналът е седан, но скоро идва и купето, наречено KPGC-10.

През 1984 г. се създава Nissan Motorsports International Co. Ltd, а абревиатурата е NISMO. Тя е създадена като отделна компания, но е изцяло собствено подразделение на Nissan. През 1989 г. дебютира автомобилът, който прави NISMO безспорен фактор в целия свят - легендарният Nissan Skyline R32. Този автомобил печели 29 победи от 29 старта, което е само част от безбройните успехи на NISMO в моторния спорт.

ВИЖТЕ СТРАХОТНАТА ПАСТОРАЛНА ГАЛЕРИЯ НА JUKE NISMO RS

През 2011 г. Карлос Гон заявява, че е крайно време огромният опит и успехи в автомобилните спортове да се прехвърли към серийните автомобили. И така започва разгръщането на гамата NISMO в Европа: Juke, 370Z и GT-R (а ще има и още).

 

В този случай NISMO играе ролята на заводски тунер, но, за разлика от други подобни (AMG например), задачата на NISMO е да предложи на клиентите достъпен спортен автомобил, а не такъв, който е по възможностите на малцина. Доказателството за това идва под формата на конкретни цифри: Juke NISMO RS струва 59 640 лв. (база), което е с около 7000 лв. по-скъпо от най-високото ниво на оборудване Juke Ultimate (52 380). Разликата е, че в този случай срещу 7000 лв. (+4000 за пакета Recaro си струват всеки лев за прекрасните „корита“) получаваш още много. На първо място то идва под формата на много атрактивна визия.

 

Аеродинамично оптимизираният екстериор на NISMO RS е с по-ниски предна и задна брони, по-широки калници и странични прагове, плюс тъмна хромирана V-образна решетка – подсилена с новия брад подпис на Nissan – и, за по-добър контрол на въздушния поток, спойлер върху вратата на багажника. Разработени на база опита, натрупан на състезателната писта, аеродинамичните нововъведения намаляват предното и задно повдигане, без да увеличават челното съпротивлени.

Дизайнерските решения в екстериора на NISMO включват червени капаци на страничните огледала и червена ивица, която обикаля долната част на автомобила. Картината добива завършен вид с новите LED дневни светлини, внедрени в решетките на долния въздухозаборник, докато приковаващите погледа 18-инчови алуминиеви джанти подсилват дръзката стойка на новия Juke NISMO RS. Обликът завършват червените спирачни апарати и дикретни RS емблеми отпред и отзад.

 

В интериора откриваме спортно ориентиран волан, педали, контролноизмервателни уреди, скоростен лост и тапицерии на вратите. Най-яки обаче си остават жестоките Recaro седалки с велурено-кожена тапицерия. Излишно е да казвам, че те предлагат изключителна опора и комфорт за тялото по време на спортно шфиране. Да, съпругата ми изказа неодобрение на високите бордове, които затрудняват влизането в колата, но всеки с по-спортна натура зад волана ще оцени най-голямото достойнство на интериора, именно седалките, за които обаче се доплаща 4000 лв. повече. Но пък си струват всеки лев, тъй като без тях интериорът щеше да е лишен от най-спортния си детайл. Аз лично бих искал с велур да е тапицирано и цялото арматурно табло, за да нямам досег с тази пластмаса. Сега велур има само върху козирката над оборотомера и скоростомера, както и по част от вратите. Другите акценти са в червен цвят: шевовете на седалките, както и кожената част от тях, набиващият се на очи оборотомер, маркерът върху волана, обозначаващ „горната мъртва точка”, пръстенът около старт-стоп бутона... Всичко говори за спортната ориентация на автомобила. Не мога да пропусна големите карбонови „пера” за смяна на предавките от волана, които са от помощ при спортно шофиране, тъй като в това упражнение задължително трябва да се използва ръчният режим за смяна на предавките на вариаторната трансмисия.

 

Чрез системата Nissan Dynamic Control System (NDCS) водачът променя динамичните настройки на автомобила, а при натискането на бутона Climate, екранът се променя тотално и оттам се настройва климатикът. Есо намалява реакцията на дросела, за да се пести гориво, но където и да карам (градско или извънградско), както и да карам, минималната цифра на средния разход, която видях на талбото, бе 11,4 л/100 км. Решиш ли да видиш на какво е способен автомобилът, трябва да се превключи в режим Sport. И задължително да има много завои, каквито изобилстват към Алеко. А многото пясък и мръсотия върху пътя са предпоставка, за да проверя какво са постигнали инженерите. Те са подсилили купето в конкретни зони, за да се увеличи още повече здравината на усукване, и спирачна система, която е била оптимизирана за още по-висока устойчивост на износване и повтарящо се интензивно използване. Диаметърът на предните дискови спирачки е увеличен от 296 на 320 мм, докато задните дискове вече са вентилирани. Промените по шасито завършват променените настройки на пружините и амортисьорите на окачването. Резултатът е, че Juke NISMO RS стои изключително стабилно в завоите, а многото фракция на пътя не подвежда задвижването, а е допълнително условие за подсилване на удоволствието. Воланът, облицован в алкантара и кожа, реагира много директно, а предницата води автомобила в посоката, в която сочи червеният маркер върху волана.

 

Инженерите са пипнали и 1,6-литровия DIG-T двигател на NISMO RS, за да достигне мощност от 214 к.с. (от 200 к.с.), докато въртящият момент на версиите с предно задвижване и механична предавателна кутия е увеличен от 250 на 280 Нм. Аз обаче разполагам с 250 Нм, но пък имам на свое разположение имам 4х4 задвижване, при това в два режима (4WD и 4WD-V), като моделите със задвижване на четирите колела са оборудвани стандартно със системата Torque Vectoring System. Тя играе важна робя за стабилността. Освен разпределяне на въртящия момент между предния и задни мост - до максимум 50:50, системата ограничава недозавиването, като увеличава въртящия момент към задното външно на завоя колело.

Проблемът е упоритостта на Nissan да продължи да се придържа към Xtronic трансмисията, която много бих се радвал, ако бъде заменена с традиционен автоматик. Такъв има при Mazda и там критики в това отношение няма, а Honda въвежда в Европа 9-степенен автоматик. Xtronic предлага 8-степенен механичен режим за смяна на предавките, което е от помощ, когато излязох да проверя какво наистина предлага NISMO RS, но не може да се мери с този режим на традиционния автоматик. Не мога да не отбележа, че и тук инженерите са подобрили работата на трансмисията си, особено когато става въпрос за нисходящото изреждане на предавките. Но пък самата тя ни лишава от страхотното припукване (и не само) на изпускателната система, когато това упражнение се прави с автоматик (справка: Renault Megane R.S. Trophy или MINI JCW Paceman). Инженерите са доработили спортния саунд на двигателя, като са пренастроили изпускателната система, но звукът все още е някак неутрален. Това са двете ми критики към модела. Всичко останало пасва изцяло на моите вкусови предпочитания. Силно съм впечатлен от визията, но и от пътното поведение на Juke NISMO RS. Да, не е от най-бързите спринтьори с тези 8,0 секунди за ускорение до 100 км/ч, но в завоите поведението му е директно и много прецизно.

 

Технически характеристики: Nissan Juke NISMO RS

Размери

Дължина, мм: 4165

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1565

Колесна база, мм: 2530

Маса, кг: 1446

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 214 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 2400-6000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Среден разход, л/100 км: 7,4

KIA Sorento 2,2D: Различен акцент (тест-драйв)

Новият 7-местен SUV на KIA излиза на пътя с много агресивна визия отпред, но това е само детайл от общата картина. Най-важното е, че фл...

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Цена на базовия модел, лв. с ДДС: 59 640

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 63 390 (Recaro Pack)

КОНКУРЕНТЪТ

MINI John Cooper Works Paceman

Размери

BMW X6 M50d: Турбо кеф (тест-драйв)

Бих могъл да се направя на интересен и да последвам хората, от които съм се учил в продължение на доста години като зам. главен редакто...

Дължина, мм: 4124

Широчина, мм: 1786

Височина, мм: 1518

Колесна база, мм: 2596

Маса, кг: 1495

Двигател

Lexus NX 300h: Двуполюсен модел (тест-драйв)

Би могло да се каже, че Lexus изобрети сегмента на луксозните кросоувъри през 1998 г. със средноразмерния RX. Сега обаче той е в ролята...

Вид: 4-цилиндров, редови, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 218 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 280 (300)при 1900-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 229

Suzuki Vitara: Легенди за страстта (тест-драйв)

И Vitara, като всеки друг автомобил, има пробойни в корпуса си. Но около този автомобил витае нещо очарователно. Аурата на всеможещото ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 7,3

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Цена, лв. с ДДС: n/a

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com