Най-после: ново поколение Nissan Navara

14252
Най-после: ново поколение Nissan Navara

Нов екстериор и интериор; нови за сектора технологии и високи нива на оборудване; нов 2,3-литров dCi двигател; водеща в класа 5-годишна или 160 000 км пробег заводска гаранция.

Изцяло новият Nissan NP300 Navara поставя нов еталон в сектора на 1-тонните пикапи, комбинирайки най-доброто от огромния опит на Nissan в сегмента на кросоувърите и над 80 години опит в създаването и производството на здрави и умело проектирани пикапи.

Подобряване на комфорта и качеството, запазване на всепризнатите офроуд способности на NP300 Navara, издръжливост и товароносимост – това са били основните цели при проектирането на новия автомобил. Новият модел е изцяло нова версия на предишното поколение, със здраво шаси, което въвежда редица инженерни новости, проектирани, за да подобрят допълнително управляемостта и практичността. И използвайки същата кросоувър ДНК, която е основа при създаването на водещите в класовете си Qashqai, X-Trail и Juke, новият NP300 Navara внася ново ниво на качествена изработка, стил, комфорт и качество, характерни за леките автомобили, както и нови технологии на пикап пазара.

Nissan 370Z NISMO: Старата школа (тест-драйв)

Отмина времето, в което спортният автомобил се предполагаше, че трябва само да утоли жаждата на собственика си за адреналин и спортни е...

Въвеждането на първата за пазара 5-годишна или 160 000 км заводска гаранция, е допълнително доказателство за сигурността на новия NP300 Navara, осигурявайки допълнително спокойствие за клиентите.

Осигуряването на удоволствие от шофирането, аналогично с това на кросоувър, бе ключов елемент от развитието на NP300 Navara. За да постигне това, без да компрометира всепризнатите офроуд качества на автомобила, Nissan проектира напълно ново многораменно задно окачване за модела Double Cab, като така осигури съществено подобрен комфорт и управление. Освен това то е с 20 кг по-леко от предишната конструкция с листови амортисьори.

King Cab може да се похвали със съществено актуализирана версия на окачването с листови амортисьори, в сравнение с модела от предишното поколение. Основните му компоненти тежат със 7 кг по-малко от тези на предишната конструкция и осигурява на King Cab 3,1% подобрение на ъгъла на заход на задните колела, като осигурява и намаление на шума от движението по пътя.

 

Nissan е най-продаваната азиатска марка в Европа

За периода януари-юни 2015 г. Nissan е реализирал продажби в Европа в размер на 384 726 нови автомобила, което представлява ръст от 4,3...

Редом с иновативното развитие на Nissan, новата NP300 Navara представя гама от нови технологии. В сектор, който традиционно трудно усвоява последните технологични разработки по отношение на комфорт и безопасност, той поставя нов еталон за достъпна технология в автомобила. Around View Monitor и Forward Emergency Braking (FEB) са уникални за сегмента на пикапите и осигуряват на клиентите по-нови технологии, отколкото някога сме виждали в пикап. Допълнителни функции за комфорт и удобство включват Круиз контрол, Hill Descent Control (HDC) и Hill Start Assist (HSA), като всички те са разработени, за да отговорят на специфичните изисквания на клиентите на NP300 Navarа. Същото важи и за безключовото влизане в автомобила, камерата за движение на заден ход и паркинг сензорите.

 

Сглобката на арматурното табло е променена цялостно, с изваян облик, който увеличава пространството в купето и дава чувство за простор. Предните седалки с опора за гръбначния стълб предлагат подобрена ергономия и по-висока бдителност. Подобно на бестселъра Qashqai те са проектирани по технологии на NASA.

Допълнителни характеристики включват двузонов климатик за моделите King Cab и Double Cab, както и нова вентилация и дизайн на седалките отзад, които да гарантират комфортна среда за пътуването на пътниците.

Новият 2,3-литров dCi двигател на NP300 Navara е с до 24% по-ефикасен спрямо двигателя, който заменя, и е най-чистият и най-икономичен в класа си. Предлаган в две версии, с мощност 118kW и 140kW, най-мощната версия въвежда за пръв път битурбо технологията и осигурява изключително ниски експлоатационни разходи, допълнени от съществено намаляване на CO2 eмисиите. Моделът ще бъде лансиран с избор от две- или четири задвижващи колела и избор между стандартната 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия.

Nissаn Juke NISMO RS: Достъпни спортни страсти (тест-драйв)

Един от най-интересните ходове на маркетинговите специалисти на Nissan става факт през 1997 г., когато те стартират мащабната кампания ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com