Mercedes-Benz C-Class: Дриймлайнер (тест-драйв)

98156
Снимки: Христо Петров

Щеше да е добре, ако компактният автомобил получи простора на модел, който е клас над него. Ако имаше възможност, щеше да е добре списъкът с опции да е като на луксозен седан, а управлението – като на купе. А какво ще кажете екстериорът да е елегантен, а интериорът луксозен? Възможна ли е такава кръстоска? Mercedes-Benz се опитват да ни я предложат с новата С-класа. Един страхотен автомоболил, който най-после разполага с всичко необходимо, за да постави на карта лидерството на Серия 3 в този сегмент. Наслаждавах му се.

 

Обикновено кодовите обозначения на моделите имат значение само за автомобилните производители, но не винаги. Почитателите на германските коли, които у нас са преобладаваща част от автомобилните фенове, със сигурност ще започнат да разказват истории, когато бъдат споменати W124, W140 или W198 (за конкурентите от Мюнхен с първа буква Е важи същото). Някои бенцове са толкова легендарни, че да говориш за тях с истинските им имена би означавало накърняване на честта им. Сигурен съм, че Дитер Цече и компания биха искали W205 да се сдобие със същия статут като упоменатите вече модели, за което обаче ще трябва да се потруди. Няма да е лесно, но определено новата С-класа е страхотен автомобил, който има шанс да нареди вътрешнофирменото си обозначение до легендите на Mercedes-Benz.

ВИЖТЕ C-CLASS ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

До преди около 10 години, Mercedes-Benz тичаше задъхано зад безспортния лидер, брилянтната 3-ка на BMW. Пуснатият през 2007 г. C-Class намали разликата, а фейслифтът от 2011 г. почти изравни ситуацията на пазара. Сега обаче 3-лъчата звезда отвори аванс пред преследвачите си, конкурирайки доминацията на „Сребърните стрели“ във Формула 1. Новата „цетка“ е по-голяма, но по-лека; по-мощна, но по-икономична; по-спортна, но по-луксозна, добавяйки сериозна доза нови технологии, но без драстично увеличение на цената.

 

Италианският дизайн е оставил дълбока следа в историята на Mercedes-Benz (макар на пръв поглед това да е невъзможно), но гениалният Бруно Сако е главен дизайнер на компанията над две десетилетия. Плавни, преливащи се една в друга линии, разнообразни нюанси, идеална изработка на меките детайли, лукс, но изчистен, а не претруфен – интериорът на новата С-класа не изглежда като дело на германци. А не е, защото е дело на италинско дизайнерско студио от Ломбардия. Проблемът тук е само един: сякаш всички са били забравили за тачпад-дисплея и поради тази причина като че ли са го лепнали с „Капчица“ в последния момент над централната конзола. Като изключим този голям минус, всеки един друг дребен детайл е изпипан до съвършенство, за да се получи едно много стилно оформление на интериора, микс между комфорт, елегантност и спорт.

 

Странното е, че дизайнът на екстериора не е поверен на италианец, макар и тук връзката да е сериозна. Роберт Лешник е отговорен за него, а словенското село, в което е роден, е много близо до италианската граница. Дизайнерът работи само в Германия, като всичките му автомобили, по които е работил, са много повече от германска елегантност - VW Scirocco, Eos и Passat B6, Kia cee’d, Mercedes-Benz GLA, а сега и C-класа – всичките те са красиви. А и когато линията на модела е Avantgarde, тогава насладата става още по-голяма за очите и феновете на марката, когато зърнат голямата 3-лъча звезда върху двете лайсни, пресичащи радиаторната решетка. Бруно Сако щеше да е доволен.

 

Но ако италианците биха били готови на компромиси в името на красотата, това не важи за една германска марка. Която, освен друго, търси своето лидерство и на най-големия автомобилен пазар. А китайците, както е добре известно, залагат на дългата база, като пътуващите на задната седалка не се и интересуват какво има под капака. Новата С-класа е създадена сякаш за китайците. Приликите с S-класата не са малко. W205 извежда премиум компактния седан на принципно ново ниво. Пневматично окачване, фантастична шумоизолация, панорамен покрив и голям отварящ се люк (това при желание и срещу допълнително пари), разкошна аудио система, цяла армия електронни помощници и много много простор на задните седалки – на този набор всеки може да завижда.

В допълнение на всичко това идва и новата модулна платформа MRA, която ще се превърне в основа на всички средноразмерни бенцове. Благодарение на това „цетката“ ляга върху пневматично окачване – като на бъдещите CLS и E-клас, с които С-класата споделя платформата. Ако този тип окачване ви притеснява, може да заложите на класическите пружини, но W205 си остава най-комфортният седан в класа. С по-големи размери и много голямо пространство на задните седалки.

 

Американците, за разлика от китайците, обичат да седят на мястото на водача. И по възможност предпочитат двигателят да е бензинов, с много конски сили. Такъв е топ версията С400, който е 333 к.с. и 480 Нм. Европейците, в частност и аз, ценят обаче дизеловото задвижване, тъй като за тях е важно разходът на гориво да е нисък, както и СО2 есимиите, за да не ги сочат с пръст комшиите. Е, в България такава опасност няма. Бих се радвал да можеше да седя в C250, но трябваше да се задоволя с С220 BlueTEC. Конските сили (само 170) не ми бяха достатъчни на фона на всичко останало, но за сметка на това 400-те нютон метра са повече от достатъчни. „Цетката“ не е багачка, но еластичността е забалежителна. Заводският разход също не успях да го постигна, но около 7 л/100 км не е зле за натискане извън града. Хлъзгавите все още пътни настилки не ми дадоха възможност да се насладя на Sport и Sport+ режимите в пълна степен. Но съм сигурен, че дизеловата С-класа не е заменила комфорта със спортното поведение. А и не е необходимо, BMW са тези, при които нещата са обратни. Маниерите на W205 са безупречни: окачването обработва неравностите, като не позволява прехвърлянето им в салона; двигателят се чува само при сгазване педала на газта, а обтекаемостта е толкова добра, че паразитните шумаве стават забележими доста над 120 км/ч.

 

За какво мечтаем ние, българите? На първо място – „за нещо германско“. По-възможност да е под 10 години. А в идеалния случай – с W във вътрешнофирменото обозначаване. Ако номерът е 205 – перфектно. Новата С-класа има абсолютно всичко необходимо, за да детронира Серия 3 и да го изпревари. Проблемът за Mercedes е, че баварката е с 5500 лв. по-евтина, сравнявайки базовите версии C180 и 316i.

Технически характеристики: Mercedes-Benz C220 BlueTEC

Размери

Дължина, мм: 4686

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1442

Колесна база, мм: 2840

Собствено тегло, кг: 1570

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2143

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 170 при 3000-4200

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1400-2800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 233

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,8

Среден разход, л/100 км: 4,4

Hyundai Genesis: Технологична витрина (тест-драйв)

Този автомобил се конкурира със Светата германска троица! Това е факт, но се абстрахирайте от него. Забравете го. Hyundai не иска да пр...

Вредни емисии СО2, г/км: 109-117

Базова цена, лв. с ДДС: 61 256 (за C180)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 95 159

КОНКУРЕНТЪТ

BMW Серия 3 седан 320d

Размери

Opel Insignia Country Tourer: Опасен чар (тест-драйв)

С назначаването на Карл-Томас фон Нойман за шеф на Opel, свежият полъх в компанията дойде. Той започна с лансирането на обновената Insi...

Дължина, мм: 4624

Широчина, мм: 1811

Височина, мм: 1629

Колесна база, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1505

Двигател

Skoda Fabia: Пряка демокрация (тест-драйв)

Едва ли има човек, който да не знае значението на термина „демократичен“, но дълбоко скрито в тълковните речници може да се...

Тип: 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-2750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 235

Ford Focus: Sweet 16 (тест-драйв)

Две години по ред агенция Polk излиза с данни, че най-продаваният автомобил в света се казва Ford Focus. При това в годините, когато Fo...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,5

Среден разход, л/100 км: 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 66 600

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com