Land Rover Discovery 4: Последният мохикан (тест-драйв)

129143
Снимки: Христо Петров

Dosco-то e живо и винаги на мода. Четвъртъците в столичните клубове са доказателство за това. Възрастта на Discovery 4 е потвърждение, че хитовете остават вечно в чартовете. С малко „семплиране“ за моделната 2015 година, Discovery 4 е един от много малкото останали истински офроудъри, предлагащ изключителна комбинация между яка визия, супер практичност, перфектно поведение извън пътя и отлично поведение на пътя. И аурата, която наводнилите ни кросоувъри никога няма да си изградят. Поглеждам към може би най-истинския и емблематичен модел на Land Rover.

 

Дано не бъда объркан с бащицата на народа, прочел през живота си единствено историята на Карл Май за Винету и неговия кръвен брат Олд Шетърхенд. Като дете аз също обичах подобни разкази, но аналогията, която правя с Чингачгук на Дж. Фенимор Купър не е самоцелна, нито случайна. Вероятно виждате Последния мохикан (ще затворя очи за Магуа, в ролята Toyota Land Cruiser, защото получавам киселени всеки път, когато го зърна в анфас), защото, след очакваната поява на Discovery Sport, всичко ще се промени. Land Rover ще приеме визията на Range Rover, а бъдещият (дай Боже) Defender ще е всичко друго, но не и бойната машина, за която няма пречки по пътя й.

 

Няколкото козметични промени за моделната 2015 година са причината да се докосна отново до един истински офроудър, след като вече бях забравил „вкуса“ на подобни машини. Не са малко хората, които определят Discovery като най-истинския и емблематичен модел в гамата на Land/Range Rover. Ветеранът Defender не го помествам тук, защото той е единствено за авантюристите, за които асфалтът е необходимо зло. Новото поколение Range Rover го раздава много „тежко”, а Freelander спада към онази част автомобили, които вече пренаситиха пазара. Затова смело мога да заключа, че трудно бих се сетил за друг такъв автомобил в света, който толкова добре да съчетава високопроходимост и лукс. При това говоря за модел, който е на 10 години вече (през 2004 г. се появи Disco 3, а през 2009 г. силна модификация доведе до Disco 4, но „основата“ бе една и съща), но който остана в сянката на новите модели Range Rover. Вместо пищен юбилей, в Гейдън са се задоволили с едно скромно парти и подаръци във формата на леки козметични промени, монтиране на старт/стоп система, някои системи за асистиране на водача, нова премиум аудио система и ревизия на един-два детайла. Човек не би казал, че това е много, но на мен ми изглежда достатъчно, за да запази модерния и конкурентен вид на Disco, vol. 4.

 

Но не скромните пипвания тук и там от страна на дизайнерите (леко променени светлинни блокове, смяна на надписа Land Rover с Discovery върху предния капак, по-лъскава радиаторна решетка, по-заоблени странични огледала) са това, което прави този модел толкова атрактивен. От него просто се излъчва мощ и здравина, която гарантира, че този автомобил не ще ви остави никъде по пътя. В действителност неговите офроуд възможности са такива, че много малка част от собствениците му ще ги използват в пълния им капацитет. Но философията на Land Rover винаги е била като философията на Мечо Пух: колкото повече, толкова повече. Може веднъж да му потрябват, но в този случай човекът трябва да може да се довери и да мине навсякъде. Аз бях далеч от това да използвам и 10% от възможностите му (с изключение на ъгъла на заход и отход), но за мен по-важното е, че този автомобил, макар и екстремен извън пътя, може да те закара със стил и пред Софийската опера. Или пък в пълен комфорт и увереност до морето, което се дължи на т. нар. Integrated Body Frame. Тази конструкция предлага нужната здравина извън пътя. Екзотичното окачване с двойни А-рамена в четирите края, подпомогнато от въздушни амортисьори (които вдигат клиренса до 310 мм), също имат роля за офроуд, но и за онроуд пътното поведение на Disco 4. Няма как да се скрие, че моделът не може да се сравнява с RR Sport на пътя, за което влияние има и височина от над 1,8 метра. Олюляването на каросерията се усеща, а другото отрицателно качество – огромната маса от над 2,5 тона, има един плюс, сензорен: дава усещането за зравина и сигурност. Разбира се, недозавиването с по-висока скорост на асфалта също се усеща и е следствие от това огромно тегло, а разходът на гориво е далеч от заводския пераметър. При мен 3,0-литровият V6 двигател ми показа средно 12,9 л/100 км.

ВИЖТЕ СТРАХОТНАТА НИ ФОТОСЕСИЯ С DISCO 4

Не може да очаквате от този (и този клас) автомобил да притежава спритньорски качества. И той ги няма, но тук отново се намесват чистите сензорни усещания, защото близо 10-те секунди от 0 до 100 км/ч ги усещам далеч по-скоростни, отколкото ако бях в лек автомобил. Това чувство отново е следствие от високата маса и сигурността, която човек усеща, когато тези 600 Нм метра смачкат пътя, след като мотора се развърти над 2000 об/мин. Ако задържиш по-дълго крака си върху педала на газта, а погледа далеч от скоростомера, в един момент може да се уплашиш, когато погледнеш към него. Защото Disco 4 буквално поема пътя. Проблемът е да не се наложи някаква рязка маневра, защото голямата височина и маса в този случай са минус.

 

Ако двигателят е лявата камера на сърцето на Discovery 4, то дясната е патентованата система на Land Rover от ново поколение - Terrain Response, която автоматично преконфигурира настройките на двигателя, трансмисията, окачването и сцеплението, така че да осигури оптимално управление в конкретните условия в зависимост от пътя. Задвижването е перманентно на четирите колела, а системите Electronic Traction Control и Dynamic Stability Control непрекъснато отчитат поведението на автомобила, за да гарантират максимално сцепление при всякакви условия.

 

Макар че през 2009 г. бе добавено така необходимото чувство за качество в интериора, Land Rover продължава, редом до финните материали, да налага някои някои по-твърди пластмаси. Някои клиенти вероятно биха имали нещо против, но използването им не е самоцелно, нито за икономия. Централната конзола и борд компютърът изглеждат поостарели, а сензорният дисплей ми е доста малък на фона на огромната конзола и голяма широчина на таблото. Въпреки това, ако Discovery не предлага достатъчно място, качество и комфорт, то нищо друго на пазара не би могло да го направи. Трите индивидуални седалки на втория ред предлагат отлична опора, а сгъващият се трети ред е брилянтно изпълнен, лесен за използване и с достатъчно място на двете седалки да седнат възрастни хора.

 

Land Rover Discovery 4 постига истински рекорд в света на SUV автомобилите, спечелвайки повече от 200 престижни награди през 25-годишното си присъствие на пазара. Този автомобил предлага превъзходна комбинация между доста широк спектър от качества – независимо дали на пътя или затънал до осите си в кал, превозвайки 7-членно семейство за излет далеч от утъпканите пътеки или на път от работа за дома през зимата. Куцат му динамиката и икономията, но за сметка на това предлага неща, някои от които невъобразими и за собствениците му: като атака на водно препятствие с дълбочина до 700 мм например. Визията му излъчва сдържана класа, а не крещящия лукс на Range Rover.

Технически характеристики: Land Rover Discovery SDV6

Размери

Дължина, мм: 4838

Широчина, мм: 1806

Височина, мм: 2022

Колесна база, мм: 2885

Маса, кг: 2583

Двигател

Вид: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 249 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 600 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Nissan X-Trail: Смяна на патрула (тест-драйв)

Няма съмнения, че 2014 е годината на Nissan. Японстата марка е предприела масирана атака по всички фронтове, за да постигне целта си до...

Среден разход, л/100 км: 9,3

Вредни емисии СО2, г/км: 244

Базова цена, лв. с ДДС: 110 500

КОНКУРЕНТЪТ

Toyota Land Cruiser 150 3,0 D-4D

Размери

Citroen C4 Cactus: Кръстосан разпит (тест-драйв)

Няма обяснение за името, освен че звучало добре, твърди Citroen. Но бих могъл да предположа, че компанията отправя скрит подтекст към к...

Дължина, мм: 4780

Широчина, мм: 1885

Височина, мм: 1845

Колесна база, мм: 2790

Маса, кг: 2360

Двигател

Nissan Juke: Законодателна инициатива (тест-драйв)

Клишето „да твориш закони“ в България вече е изключително мръсно словосъчетание, което свързвам с безочливата политическа к...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2982

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 3400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 420 при 1600-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 175

Jeep Renegade: Италианската кампания (тест-драйв)

Дебаркирането на италианска земя се случи в Балоко, Италия, където се проведоха големите тестови маневри, изпреварващи разгръщането на ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 8,1

Вредни емисии СО2, г/км: 213

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 92 900

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com