Красота, агресия и история: BMW 3.0 CSL Hommage R

13313
Снимки:

С тази убийствена концепция BMW отбелязва 40-годишния юбилей на BMW в Северна Америка и същевременно и особените успехи на BMW 3.0 CSL през 1975 г.

През 1975 г. е създадено подразделението BMW of North America – първото търговско представителство на марката извън Европа. В същото време BMW Motorsport решава за пръв път да участва със специално изработено BMW 3.0 CSL в американски автомобилни състезания - в серията IMSA. Само няколко седмици по-късно BMW постига първи исторически триумф в 12-часовото състезание на „Себринг“. Той е последван от множество успехи, например на „Лагуна Сека“, отдалечена само на 15 мили от Пебъл Бийч. Още през тази първа година на участие белите BMW 3.0 CSL печелят и класирането при производителите. В чест на 40-годишния юбилей на BMW of North America и на споменатите моторспортни триумфи, BMW отдава почит с втория концепт 3.0 CSL Hommage R. Първият бе показав точно преди година, отново на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч.

 

В чест на една икона: BMW 3.0 CSL Hommage

„CSL“ обозначава „Coupé Sport Leichtbau“ – благодарение на предния и задния капак, както и калници...

Човекът е поставен в центъра на дизайна на BMW 3.0 CSL Hommage R. За да постигнат пълна интеграция, дизайнерите са се фокусирали върху ориентацията към водача още при създаването на геометричната форма на интериора. При този подход конвенционалните интериорни функции са оформени по напълно нов начин. Като най-близката до водача равнина - визьорът на шлема поема нови функции и проектира важната за конкретната ситуация информация като скоростта, включената предавка и оборотите директно в зрителното поле. По този начин идеята на вече наложилия се в серийното производство Head-up дисплей за изобразяване на важни информации без отклоняване на вниманието получава напълно нова форма. Страничното оформление на големите седалки тип корито от карбон са подчинени на анатомията на водача и осигуряват оптимална опора за тялото във всяка ситуация.

 

В изработения почти изцяло от карбон интериор единствено „арматурното табло“, напречен носач и чисто структурен елемент, е оформен с характерен дървен фурнир. Така то цитира съществен елемент на ранните BMW 3.0 CSL, при които дори и състезателните версии имат характерна дървена лайстна, която преминава през целия интериор. Особен акцент тук е проектирането на данни през дървото. Като напомняне за победата на „Лагуна Сека“ през май 1975 година BMW 3.0 CSL Hommage R изобразява профила на трасето и точките за спиране върху дървената лайстна на арматурното табло. Дървената повърхност е нарушена единствено от малкият индикатор за зареждането на eBoost. Рамката на арматурното табло в дизайна на BMW Motorsport поставя цветен акцент. 

 

BMW i8: Звезден кораб „Ентърпрайз“ (тест драйв)

BMW i8 разтърси света не само на спортните автомобила, когато се появи през 2014 г., но и автомобилния свят като цяло. Това е един от н...

Екстериорният дизайн на BMW 3.0 CSL Hommage R олицетворение на моторните спортове: подчертаните аеродинамични елементи, мощните арки на калниците и големият заден спойлер обгръщат каросерията и в същото време цитират успешната състезателна версия от IMSA на оригиналното BMW 3.0 CSL. Всеки детайл на Hommage автомобила е цитат на успешната състезателна версия от 1975 г., но е модернизиран и интегриран технически в съвременен дизайнерски език. Цветовият и графичен дизайн, както и номерът 25 напомнят за уникалната история на успеха на заводското BMW 3.0 CSL през 1975 година. BMW 3.0 CSL Hommage R заимства дори и детайли като стикерите „Bavarian Motor Works“ на предното и задното стъкло.

 

Големият заден спойлер, както и двойният карбонов дифузор са елементи от моторните спортове за максимално добра аеродинамика. Мощно оформената задна броня подчертава колелата и е визуално изражение на мощта на BMW 3.0 CSL Hommage R. Графиката на линиите на BMW Motorsport допълнително подсилва усещането на стабилна стойка на автомобила на пътя. Особен акцент са задните светлини: те са свързани с LED лента над спойлера, която сякаш обгръща задната част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com