„Кола на България за 2015 г.“: Зад волана на финалистите (тест-драйв)

87634
Снимки:

За 18-та поредна година журналистите, занимаващи се с отразяване на автомобилната тематика (в това число и моя милост), членове на „Прес Авто Клуб България“, избират „Автомобил на годината на България“. Както самият конкурс се превърна в традиция, така в традиция превърнахме и общия сравнителен тест-драйв на всички участници в конкурса. Два дни, (13 и 14 ноември), за втора поредна година в х-л „Дипломат плаза“, на едно място бяха събрани 20+ ключове от различните автомобили, до които имах пълен достъп. Ето накратко част от впечатленията ми, свързани с тазгодишните участници в конкурса „Автомобил на България за 2015 година“.

 

Над 20 автомобилни ключа, над 40 автомобилни журналисти, искащи да вземат всеки един от ключовете. Два дни на „битка“, преминала в приятни шеги и закачки, дъжд и много резервоари гориво. За 18-та поредна година членовете на „Прес Авто Клуб България“ избираме автомобила, който догодина ще носи приза „Автомобил на България за 2015 г.“. За да можем да оценим качествата на всички участници, сме ги събрали на едно място, на „питлейна“ пред х-л „Дипломат Плаза“, където са началната и крайната точки на всеки един тест-драйв през двата дни на 13 и 14 ноември.

Общо 17 автомобила, разделени в три категории: „Лек автомобил”, „Ван” и „4x4”, като тази година ще бъдат дадени и три допълнителни приза: „Екологичен автомобил”, „Градски автомобил” и „Премиум автомобил”. Изборът на участници е много прост: това трябва да са нови автомобили, излезли на пазара през календарната 2014 г. За съжаление тази година част от вносителите не успяха да докарат навреме някои от най-важните си модели (например Mondeo, Corsa, i10, Passat и др.). Остава успокоението, че догодина ще има много повече участници, тъй като 2014 г. не може да се отбележи като година, през която се появиха много нови модели.

ВИЖТЕ УЧАСТНИЦИТЕ В ТЕСТА ПРЕЗ ОБЕКТИВИТЕ НА КОЛЕГИТЕ ОТ LAP.BG И ХРИСТО ПЕТРОВ

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Най-добре изглеждащият Ford (тест-драйв)

Най-после Mondeo стъпва на пазара. „Най-после“, защото трябваше да чакаме повече от две години, за да го видим в Европа. То...

Кандидатите се оценяват по няколко групи от критерии: дизайн (външен и вътрешен, за който се разпределят 20 точки), задвижване (двигатели, трансмисии, 20 точки), функционалност (15 точки), пътно поведение и динамика (20 точки), безопасност (20 точки) и цена/предлагане (35 точки).

В категория „Лек автомобил” участват: Аudi А7 Sportback, BMW 2 Coupe, Citroen C4 Cactus, Hyundai Genesis, Mercedes-Benz C-Class, Mini Hatch 3/5 врати, Skoda Fabia и Golf TGI (който участва само в категорията на автомобилите с алтернативно задвижване, тъй като Golf излезе на пазара през 2013 г.). От всички тях ще изберем 5-ма финалисти (т.е. два автомобила ще отпаднат), като победителят ще е този, събрал най-много точки от общо 130-те, които всеки член на журито трябва да разпредели между петте автомобила. След това се преброява гласуването на всеки член на журито и така се избира победителят. При вановете и 4х4 моделите няма да има отпаднали за финалното гласуване, тъй като там са съответно по 4 (BMW 2 Active Tourer, Ford Transit, Ford Courier и Ford Connect) и 5 участника (Nissan X-Trail, BMW X4, Great Wall H6, Меrcedes GLA, Opel Insignia Country Tourer).

 

Традиционно спортните и мощни автомобили предизвикват най-голям интерес сред колегите. При мен също е така, но аз тактично си ги оставям за десерт. Затова започвам с един топъл-топъл модел – Skoda Fabia. Моделът е в България от около две седмици и на него Skoda винаги е крепяла добрите си показатели. Първото и моментално впечатление е, че Fabia е безлична на фона на останалите (в което има логика, тъй като VW трябва да продава Polo). Със сигурност моделът е по-добре изглеждащ от този, които заменя, но дизайнът е „постен“. За разлика от него, този на Citroen C4 Cactus е супер атрактивен, привличащ погледа, диалогичен, но със сигурност атрактивен. Само че Cactus също си има проблеми – те са свързани с некои механични аспекти, както и с някои в сферата на комфорта. Тук, за разлика от дизайна си, Fabia изпъква именно с механичната си прецизност. Тя стъпва върху модулната платформа MQB, с което са свързани голяма част от плюсовете на модела.

MINI Cooper: Политически коректен (тест-драйв)

От две седмици имам чувството, че „чуковете“ на Кубрат Пулев ми набиват в главата думите след поредната консултация за "пол...

 

Разнообразявам с нещо по-бързо, по-откроимо и радващо се на определението „Икона“. Става въпрос за MINI Cooper S, но във версия с 5 врати. На теста присъства и класическото MINI с 3 врати и 1,5-литров двигател, но аз се насочвам към 5-вратата версия, в която вече могат да се возят четирима възрастни. А и 2,0-литровият двигател със 182 к.с. прави този автомобил ракета. Проблемът му е лошият път, тъй като твърдото окачване те кара да усещаш всяка неравност на асфалта. А на магистрала „Хемус“ почти няма равен участък.

 

Вниманието ми е концентрирано и върху нещо кардинално ново, дори революционно. То е ван. С предно предаване. BMW. Подобна комбинация звучеше смешно и лично аз съм усещал насмешката на баш шефовете от Мюнхен, когато преди година, по време на автосалоните в Женева, Франкфурт и Париж, им задавах въпроси дали и кога ще пуснат ван, ще имат ли кола с предно предаване... Е, ето я първата такава комбинация с емблемата на BMW. Звучи страшно за феновете на марката, но аз съм убеден в едно: този модел ще се радва на изключителна популярност в развития свят, ще вкара много нови клиенти в семейството на BMW, докато ние ще продължим да робуваме на стереотипите (дано греша). Подробно за този модел ще разкажа в съвсем скоро време, както ще направя и с другия участник в класа на 4х4 автомобилите – BMW X4.

 

Land Rover Discovery 4: Последният мохикан (тест-драйв)

Dosco-то e живо и винаги на мода. Четвъртъците в столичните клубове са доказателство за това. Възрастта на Discovery 4 е потвърждение, ...

При Mercedes-Benz нещата изглеждат ведри и ярки. Компанията се луташе с дизайна си, забави много лансирането на нови модели и обновяването на съществуващите, но следващите няколко години ще принадлежат на Mеrc. Доказват го новата C-Class, която обещава на Серия 3 големи главоболия. Отличен дизайн, много добра возия и комфорт в интериора. Още по-привлечен съм от GLA, който, макар и да участва като конкурент на Great Wall H6 (за който ще ми е по-лесно да изброя всичко най-лошо, отколкото да изтъкна добрите му качества), е нищо друго, а повдигнат, наточен хечбек на базата на А-Class. И въпреки това, дизайнът му е страхотен.

 

Не е лош и дизайнът на Opel Insignia Country Tourer, но аз съм привлечен от друго. От концепцията на този автомобил: повдигнато комби и 4х4. Бих казал дори, че тази концепция ми е любимата. Нисък (или по-нисък от на SUV-овете) център на тежестта, а това означава пътно поведение на автомобил. Същевременно по-висок просвет и 4х4, гарантиращи висока проходимост, комбинирани с огромно полезно пространство в багажника. Обичам всички подобни на този модел, затова си позволявам да си поигря с него малко извън пътя, на една мокра поляна.

 

Така стигам до Батмобила: черно Audi A7 със затъмнени задни стъкла и стопове. Изпъкват само червените спирачни дискове. Това е моделът, който най-много е привличал погледа и вниманието ми в цялата гама на Audi. Ще разкажа друг път как върви и какви емоции предизвиква, а сега ще отбележа само едно: интериорът му е потресаващо луксозен. Жестоки седалки, перфорирана кожа, огромен „тунел“, разделящ предните две седалки, алуминий и новото приборно табло, което бе презентирано за пръв път с новото поколение на ТТ. Има един проблем: скоростната кутия, която е доста по-бавна от тази на BMW. Илия Царския, който избирам да ме повози, потвърждава това ми впечатление, тъй като той пристигна на събитието с BMW 640. Царя, както е познат в автомобилните среди, е посланник и лице на „Еко“, един от основните спонсори, без помощта на които това събитие не би било възможно. До него, също лице на „Еко“, е поместила безкрайно дългите си крака Габриела Василева, Мис България 2012. Карам Царя да сгази педала на газта, за да ми демонстрира на какво е способен А7. Той обаче ми се подсмихва и ми отговаря: „Натискам като луд само в състезанията, на пътя не бързам за никъде“. И наистина, в един момент дори се отегчих от това да се движиме със 100 км/ч, но пък дългите крака на Габи бяха прекрасна гледка. Както и луксът, който предлага този автомобил.

Nissan X-Trail: Смяна на патрула (тест-драйв)

Няма съмнения, че 2014 е годината на Nissan. Японстата марка е предприела масирана атака по всички фронтове, за да постигне целта си до...

 

Лукс, и то в безобразно количество за Hyundai (твърдя го като горд собственик на i30), предлага и седанът Genesis. Официалният вносител направи всякакви еквелибристики, за да успее да регистрира навреме първия Genesis в България, който да дойде на теста и да участва в конкурса. Тук дизайнерите на Hyundai са развихрили въображението си. Лимузината е впечатляваща вътре. Във всяко едно отношение. Проблемът е, че не е впечатляваща на пътя. Този автомобил е предназначен за Щатите. Оборудван е с 3,8 V6 двигател с 315 „коня“, но сякаш 60-ина от тях бяха избягали на зелените поляни около Луковит. Проблем е и скоростната кутия, но нека не се залъгваме, целта на тази лимузина не е да върти продажба в големи обеми. Това е имидж мейкър, който ще намери своите клиенти и у нас. Аз лично съм впечатлен, тъй като съм и пристрастен към марката, признавам си.

Бляскавата гала церемония на награждаването ще се проведе в централния столичен хотел „Балкан” на 11 декември, когато в присъствието на целия автомобилен елит, представители на финансови институции, светски личности и медии, ще станат известни победителите.

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: LAP.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com