Кардинална рокада във Volkswagen: Фердинанд Пиех напусна

18440
Кардинална рокада във Volkswagen: Фердинанд Пиех напусна

Председателят на борда на директорите на Volkswagen, Фердинанд Пиех, напуска поста си моментално.

Битките в автомобилния бранш се водят от столетие, което е нещо нормално. Но битката в рамките на една компания често води до това в каква посока на ризвитие ще поеме марката в следващите години. А тук битката бе между титани. От няколко седмици се пише, че между Фердинанд Пиех и Изпълнителният директор Мартин Винтеркорн тече жестока вътрешна война, като и двамата целят изхвърлянето на другия. Е, изглежда, че единият е победител, при това този, който на пръв поглед изглеждаше, че е в по-неизгодна позиция. Казва се, че Пиех е напуснал (заедно със съпругата си Урсула), като оставката му влиза в сила „веднага“. Но „напускане“ тук трябва да се разчита като изгонване.

А Фердинанд Пиех не е случаен човек, който току така ще бъде изгонен без последствия. Той е сред най-високопоставените фигури във VW Group през последните 20 години. И не е изгонил 1 или 2 мениджъри от концерна, дръзнали да му противоречат по един или друг въпрос. Сега обаче тази съдба го сполетя него, но Пиех все още има какво да извади срещу Винтеркорн. Причината е прозаични: семействата Порше и Пиех държат мажоритарния дял акции на VW Group, което иде да подскаже, че може би още в този момент Пиех готви следващия си ход. Но да видим.

Volkswagen Transporter: поколение 6

Дизайнът е първосигналния белег, по който избираме нашите автомобили. В този случай обаче е далеч по-важно какво става в интериора, тъй...

Според различни източници, взаимоотношенията между Винтеркорн и Пиех са изстинали драматично относно вижданията на двамата за това как да се оползотвори пълния потенциал на пазара в САЩ. Запознатите знаят, че миналата година VW изпревари GM по обем продажби и стана автомобилен производител №2 в света, като целта е да се стигне до позиция №1, на която сега стои Toyota. Вътрешни дебати обаче се водят от известно време как тази цел ще повлияе на печалбите.

А кой е 78-годишният Пиех? На първо място – правнук на визионера Фернинанд Порше. Пиех стои зад проекти като Audi Quattro, Bugatti Veyron, Volkswagen Phaeton и VW XL1. Той е и идеологът за преследване на автомобилния Олимп. Пиех е дал много и на Porsche, като неговото име стои зад състезателния Porsche 917, спечелил „24 часа на Льо Ман“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com