KIA Sorento 2,2D: Различен акцент (тест-драйв)

35005
Снимки: Христо Петров

Новият 7-местен SUV на KIA излиза на пътя с много агресивна визия отпред, но това е само детайл от общата картина. Най-важното е, че флагманът на корейската компания трябва да я изстреля много нагоре и далеч от имиджа, който доскоро бе в основата на философията на марката, а именно надеждни и сравнително евтини коли. Знам, в България винаги ще се намери някой, който да постави въпросителна след словосъчетанието премиум KIA, но третото поколение на Sorento е може би най-голямото доказателство за посоката, в която е поела компанията. Тя започна с безспорния хит Sportage и второто поколение на хечбека c-апостроф-d, но във флагмана всичко е изведено на ново качествено ниво. С новото Sorento компанията вече иска да отмъкне клиенти от доказалите се премиум брандове сред луксозните SUV (доколко ще успее е друг въпрос). За това KIA залага на атрактивен дизайн, много качествено изпълнение и материали в интериора, богато оборудване и арсенал от системи за активна безопасност, както и 7 места, което, преведено на езика на парите, означава възможност за ползване на данъчен кредит.

 

Обичате ли тениса? Аз да. Многото реклами между геймовете обаче може да се особено дразнещи, ако не става въпрос за турнир от Голямата четворка. Причината е, че там паузите се запълват с една супер имиджова реклама, слоганът на която е запомнящ се: We serve, you receive. На сервис сега застава Sorento, на който се пада още една тежка задача: ролята на имиджмейкър. В автомобилния бранш тя обикновено се пада на някоя спортна версия, която ще се продаде в ограничен тираж, но ще демонстрира най-доброто, на което е способна марката. В момента KIA не използва тази стратегия (да, има cee’d GT и pro_cee’d GT), вместо това залага на своя флагман да гради имиджа на марката. С него компанията започва масовото въвеждане на фирмения „tiger nose“, но още по-важното – с него KIA демонстрира докъде е стигнала в качествено ниво. Защото не беше толкова далеч времето, когато присъствах на една от сбирките на „Клуб Sorento“, на която собствениците на едноименния модел се хвалеха един през друг от къде са минали и колко здрав е този автомобил. Здравината продължава да е налице, но вече не само тя е единственият акцент, а още стил, имидж, премиум интериор, нови технологии и пътно поведение. В първия (та дори и втория) Sorento гореизброеното липсваше (или почти), но сега картинката е коренно различна, акцентът е поставен върху друга сричка.

 

Предишното поколение на Sorento търпеше критики по три направления: дизайнът не бе особено открояващ се, в интериора можеше да се вкара повече премиум излъчване, а под капака липсваше пъргав и икономичен 4-цилиндров турбо двигател. Е, изглежда, че KIA са обърнали особено внимание именно на тези три страни от характера на новото, трето поколение на Sorento.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СУПЕР АТРАКТИВНАТА ГАЛЕРИЯ С KIA SORENTO

Прогресивният, изчистен и същевременно елитарен дизайн бе горивото, което изсреля Audi във висините. След като прекара началните години от своята кариера именно в Инголщад, архитектът на настоящата дизайнерска философия на KIA, Петер Шрайер, трудно се оттърси от обучителния си период в богатата германска провинция, докато толкова дръзко проектираше дизайна на своите седани, хечбеци и кросоувъри. Но времето за имитации вече е минало. Сега е ред на „Фаза 2“ от новия дизайнерски език на марката, налагането на който започва с новия Sorento. И Audi, а и всички останали могат да се боят от посоката, в която тази нова глава в историята може да отведе компанията. Защото миналата година KIA за пръв път прескочи границата от 3 млн. продадени автомобила, а от началото на тази година всеки месец тя отчита ръст на продажбите си спрямо година по-рано.

 

Дизайнерите на трето поколение КIA Sorento определят вдъхновението си за новия автомобил като „Street wolf”. Предната част на новото Sorento инкорпорира фарове с удължена форма, уголемени фарове за мъгла, оширена радиаторна решетка „tiger-nose“ (не е ясно дали дизайнерите нямат второ висше „Зоология“) с отличителна триизмерна ромбоидна рамка, представена за първи път на концепта GT Cross през 2013 г. Скосеният покрив, мускулеста стойка и заоблените задни рамене придават на модела динамична външност. Силен контраст обаче е задницата, която ми прилича на... измита чиния, т.е. липсва съдържанието, няма я агресията от предницата.


Освен дизайна, другата голяма новост в третото поколение на Sorento, са габаритите. Макар новият модел все още да използва базата на предходния, основните параметри са съществено удължени. Междуосието е нараснало с 80 мм, а общата дължина е пораснала с 95 мм до 4780 мм. Височината обаче е снижена с 15 мм, което, комбинирано с визията на Шрайер, дава добавена стойност към пътното присъствие на автомобила. Защото, да не се лъжем, този автомобил, за разлика от първите две поколения, е напревен с мисъл основно за асфалта, а не за офроуда. Да, ние го снимахме извън пътя, но пасторалният пейзаж използвахме единствено за подсилване на общото впечатление. И да, до скоростния лост има бутон за блокаж на диференциала, който щеше да ми е от полза преди няколко седмици, когато се зарових в една кал с Lexus NX 300h, но в общия случай едва ли ще влиза често в употреба, освен ако не обичате ските и снега.

 

Увеличените размери са довели до отваряне на повече пространство в областта на главата и краката и на трите реда седалки. Ще може да превозите и нещо с размерите на гардероб, защото, след като сгънете облегалките на двата реда седалки, се образува равен под и товарен обем от 1732 л (2,0 х 1,4 метра товарно пространство). Иначе в нормално състояние багажникът е с обем 605 л (+80 л).

Именно в интериора дизайнерите са хвърлили голяма част от усилията си. Обемните контролно-измервателни уреди, „обгръщащата“ форма на арматурното табло, която преминава в облицовките на вратите, и новата централна конзола сега са много по-ергономични и естетични. За подсилване на това усещане помага и огромният сензорен дисплей, разположен в горната част на централната конзола. Впечатление прявят и по-качествените материали, особено тези за облицовка на таблото и панелите по вратите. Тук я няма гадната и миризлива пластмаса (отвращаваща ме в някои други модели), която е отстъпила място на мек на допир пеноматериал. Единствено третият лъч на волана чука на кухо и трябваше да е изработен не от въпросната гадна пластмаса, но това съм склонен да го преглътна.

 

Ще преглътна и това, че KIA Sorento не е състезателен тип, което се подразбира от само себе си. Близо 10 секунди са му необходими за ускорението до 100 км/ч, на тук това няма особено значение. Макар че аз опитах и по-спортно шофиране (знаейки, че не е направен за такова) с този 2,2-литров дизел с мощност 200 к.с. и 440 Нм въртящ момент. Автоматичната трансмисия предлага режим за ръчна смяна на предавките, който обаче е бавен и неудовлетворяващ ме. В нормалния си режим работата на автоматика е по-добра, но трябва да се отбележи, че тук Sorento отстъпва от по-модерните автомати с два съединителя с 7, 8 или 9 предавки. Дизелът е много рафиниран при ниска скорост, но истината е, че 440-те нютон метра изпъкват над 2000 об./мин. Добра работа е свършила и допълнителната изолация, неутрализираща шума и вибрациите от работата му. Нямах възможност за голям извъградски пробег, за да засека разхода на гориво, но в градски условия той доста надвишава заводските данни, като при мен той достигаше и до 11 л/100 км в града при 7,7 по каталог.

Тежейки почти 2 тона, Sorento описва пътя изненадващо добре, което се дължи на модифицираното независимото окачване McPherson отпред и Multi-link отзад, като целта е била внедряването на по-големи втулки и амортисьори, които да омекотят возията – нещо, за което спомага и по-дългото междуосие. Електрическото серво е преместено от кормилната колона, за да се осигури по-добра връзка с предните колела, но воланът все още е доста мек. Вертикалната позиция на амортисьорите пък спомага за намаляване накланянето на купето в завой.

 

Не обичам да изброявам технологичния арсенал в даден автомобил, но тук само ще нахвърля няколко абревиатури, тъй като в самото начало казах, че Sorento е своеобразна витрина: ASCC (Adaptive Smart Cruise Control); LDWS (Lane Departure Warning System); FCW (Front Collision Warning); BSD (Blind-Spot Detection); LCA (Lane Change Assist); RCTA (Rear Cross-Traffic Alert); SLIF (Speed Limit Information Function) и др. От всичките тези като особено полезни ще изтъкна Адаптивния круиз контрол с функция за спиране, както и RCTA, която система установява наличието на напречно движещи се автомобили при излизане на заден ход, нещо, което постоянно се налага в градското ежедневие.

 

Колко струва всичко това? От 70 000 до 97 000 лв. с ДДС. Подсвирнах, като разбрах, че моят тестови автомобил беше на горната граница, но в този клас по-евтино трудно можеш да намериш. Най-наточената версия на новата Honda CR-V е 65 000 лв., но тя е по-малка като размер, с 5 места е и с далеч по-маломощен дизелов двигател. Същото важи и за Outlander, затова най-прекият конкурент е Hyundai Santa Fe. Корейците са прицелили Sorento срещу Х3 и компанията, но подобна конкуренция в България е невъзможна. И все пак, KIA Sorento е най-близо до премиум конкурентите си от когато и да било.

KIA Sorento 2,2D

Размери

Дължина, мм: 4780

Широчина, мм: 1890

Височина, мм: 1690

Колесна база, мм: 2780

Маса, кг: 1842

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо, Common Rail

Работен обем, куб. см: 2199

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 3800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 440 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 203

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Среден разход, л/100 км: 6,7

Вредни емисии СО2, г/км: 177

BMW X6 M50d: Турбо кеф (тест-драйв)

Бих могъл да се направя на интересен и да последвам хората, от които съм се учил в продължение на доста години като зам. главен редакто...

Базова цена, лв. с ДДС: 66 980 (за 2,4i GDI, 188 к.с.)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 73 795

КОНКУРЕНТЪТ

Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi

Размери

Дължина, мм: 4690

Lexus NX 300h: Двуполюсен модел (тест-драйв)

Би могло да се каже, че Lexus изобрети сегмента на луксозните кросоувъри през 1998 г. със средноразмерния RX. Сега обаче той е в ролята...

Широчина, мм: 1880

Височина, мм: 1680

Колесна база, мм: 2700

Маса, кг: 1807

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо, Common Rail

Suzuki Vitara: Легенди за страстта (тест-драйв)

И Vitara, като всеки друг автомобил, има пробойни в корпуса си. Но около този автомобил витае нещо очарователно. Аурата на всеможещото ...

Работен обем, куб. см: 2199

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 3800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 440 при 1800-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,1

Land Rover Discovery Sport: Спортно-елегантен тип (тест-драйв)

Философията на Land Rover е много проста: нашият автомобил трябва да може да отиде навсякъде, където собственикът му пожелае. Затова Di...

Среден разход, л/100 км: 6,7

Вредни емисии СО2, г/км: 171

Базова цена, лв с ДДС: 67 460 (за 2,0 CRDi 4х2, 150 к.с.)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 73 990

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com