Jaguar F-Type R Coupe: За честта на короната (тест драйв)

17272
Снимки: Христо Петров

Бих възкликнал „невероятно красив“, но този автомобил е толкова впечатляващ под яркото слънце, че бих го определил като „безобразно красив“. Съзерцавам го на „Дракон“ и в съзанието ми се ражда някакъв откачен мокър сън: това творение на Ян Калъм ми изглежда като нереална комбинация между красотата на Жизел Бюндхен, Адриана Лима и Даутцен Крус. Лица и тела на богини, недостъпен блян за милиони, който е на ръка разстояние от мен, под формата на блестящ метал. А аз мечтая именно за такава красота, защото съм от тези щастливци, които имат шанса да се докоснат до такива четириколесни красавици. Честта на Короната е защитена. Jaguar цели да натрие носовете на опонентите си от Германия, които специализират в спортното автомобилостроене десетилетия наред. Повече от половин век Porsche развива една концепция, с която именно всички световни медии сравняват F-Type R Coupe. Не мога да кажа дали е по-добър на пътя, но няма абсолютно никакво съмнение, че този автомобил е много, много по-красив. По този параметър си съперничи с италианските прелести.

 

Отне на Ford около 20 години, за да извади Jaguar (буквално) от бизнеса, но на индийската Tata Motors й трябваха само шест години, за да върне котката в правия път. След като спаси Jaguar и Land Rover от Ford през 2008 г., Tata развърза кесията си и ръцете на отговорните в британските брандове, за да стигнеме до момента, в който двете британски икони процъфтяват. Преди година „котките“ представиха F-Type, първият напълно нов модел, разработен под владението на бившата колония. Сега това продължава с XE (очаквайте неговото ревю съвсем скоро), а съвсем скоро се очаква и кросоувърът F-Pace.

ЗАВЪРТЕТЕ ЕДНА ОБИКОЛКА НА „ДРАКОН“ С F-TYPE R COUPE

Крайъгълният камък обаче се казва F-Type, който е духовен наследник на легендарния E-Type. Той бе свален от конвейра през 1975 г. и в следващите 40 години Jaguar страдаше от липсата на истински масов спортен автомобил. Не че е нямало спортни модели, но аввтомобил, който да остави такъв отпечатък като E-Type... Не. До появата на F-Type. А купето с магическата буква „R“ е визуално пиршество за сетивата. Автомобил, който вече се сравнява с легандарния си предшественик, определян от мнозина специалисти като един от най-красивите автомобили на всички времена. Освен това той е въплъщение на чистия ентусиазъм, къйто е трудно да бъде открит в днешно време. Смесмайки тези две съставки, F-Type е... прелестен. Добави R Coupe и определението става неустоимо красив.

 

Този автомобил е бомбата, която Ян Калъм и екипът му хвърлиха и разтресоха автомобилния свят. Тътенът от взрива бе толкова силен, че може да се сравни само с грохота на Vergeltungswaffe (Фау-2 за по-лесно или „Второто оръжие за възмездие“), която поразява за пръв път Лондон на 8 септември 1944 г. Разликата сега се крие в незначителния факт, че с това оръжие за масово поразяване на немски спортни автомобили, Jaguar атакува ва банк целия резерв на немското спортно автомобилостроене. А той се води от Porsche и въздесъщия 911.

 

За такова нещо се изисква кураж. И опит. Какъвто, на пръв потлед изглежда, че Jaguar няма. Все пак конфигурацията с голям двигател отпред, задвижващи задни колела (с опция за 4х4), а по средата две места, е нещо, за което се изисква кураж и познания... каквито британците имат още от преди 60 години. Аз не мога да правя никакви умозаключения дали Jaguar може да устои на Porsche 911, но накои британски медии (предполагам съвсем безпристрастно) твърдят, че превъзхожда именития си опонент. Проблемът тук се крие в това, че F-Type R Coupe стои някак по средата: той е по-евтин от прекия си конкурент 911 GTS, по-малък е по размери (и доста по-тежък), но въпреки това отстъпва в динамично отношение. С малко, но 911 усъвършенства формулата над половин век. И да, основната разлика се крие в разположението на двигателя.

За сметка на това обаче е далеч по-красив, да не кажа, че Jaguar F-Type R Coupe е един най-емоционалните спортни автомобили, появявал се в близките години. Изглежда невероятно под ярките слънчеви лъчи на писта „Дракон“.

 

А звукът му, звукът му е убийствен. Преди по-малко от два месеца тествах Range Rover Sport SVR, чиято саунд система щеше да срути тунелите по „пернишката“ магистрала. Тук тунели няма, но гъргоренето и припукването при понижаване на предавките вероятно се чуват чак в Пловдив. Има си и специален усилвател, бутон под скоростния лост, след натискането на който тътунът става плашещ. Тук го няма характерното пилене на италианските бегачки, а вместо това се чува някаква странна смес между грохот при сваляне на предавки и изчистен, режещ звук при ускорение в границата на 6500 об/мин. Британците продължават да си настояват на своя компресор, а техният отговор на въпроса „защо“ е следният: докато не се измисли решение, при което да няма турбо дупка. BMW са имат отговор под формата на 3 турбини. Но да не задълбавам, защото тази красавица е адски нагла: забърсва ти два яки шамара и дълго време не можеш да се освестиш, за да осъзнаеш на какво е способен този 5,0-литров V8 двигател с 550 к.с. и 680 Нм. Агрегатът работи в синхрон със спортно настроената 8-степенна автоматична трансмисия, която сменя предавките с 50% по-бързо. Но стилът на управление на този автомобил на писта може да е само един: като придърпаш скоростния лост към себе си и започнеш сам да казваш кога да се сменят предавките. За мое огромно съжаление нямам никакво време за опознаване.

 

Разсеяно изчаквам да съм последен за моите две обиколки на „Дракон“, тъй като самото очакване на мига само засилва апетита ми. Най-после сядам и аз в автомобила. Сядам е грубо казано, тъй като това си е ритуал, при който прекрачваш дебелия праг, хващаш се за А-колоната и се отпускаш в изключително ниските и дълбоки седалки, а дупетото ти посяда почти на нивото на асфалта. Оглеждам се в обстановката, окото ми се спира на 1-2 дребни детайла, които биха могли да бъдат още повече изпипани. Няма съмнение за качеството на материалите, но сякаш общите форми не интериора на следват тези на екстериора, в който всяка извивка е изпипана до педантичност. Бих бил по-доволен, ако цялата конфигурация на интериора бе по-изчистена, по-елитарна. Но кой съм аз, че да недоволствам от заобекалящата ме алкантара и карбон? Централната конзола въобще не ме интересува. Гледам само в таблото и червената граница на оборотомера. Пукащите спирачки, миризмата на феродо и нагорещен двигател са като наркотик за сетивата ми. Нищо в този автомобил не се оценява и възприема рационално. Всичко в него е емоционално. Емоциите вземат връх, докато го гледаш. Емоциите вземат връх, докато се опитваш да погълнеш всеки един дребен детайл в купето.

 

Нямам време за никакви флиртове. Педалът на газта в ламарината и ... следващите няколко секунди не ги помня. Всичко свършва като в мокър сън – тамън да стане интересно, и се събуждаш. Две обиколки на „Дракон“! Давам всичко за поне 15 минути, но де тоя късмет. Не мисля, че мога да определя как върви този автомобил. Крум Дончев ми казва, че, за да свикнеш с подобна кола, ти трябват около 2 месеца. Но съм убеден, че щастливците, които извадят парите за Jaguar F-Type R Coupe, няма да съжаляват и за секунда, че са го предпочели пред Porsche 911.

Технически характеристики

Jaguar F-Type R Coupe

Размери

Дължина, мм: 4470

Широчина, мм: 1923

Височина, мм: 1308

Колесна база, мм: 2622

Маса, кг: от 1650

Двигател

Тип: V-образен, механичен компресор

Работен обем, куб. см: 4999

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 550 при 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 680 при 3500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 300

Renault Kadjar 1,6 dCi: Ръкавицата е хвърлена (тест драйв)

Поредният кросоувър! Да, защо не, след като това е формулата, която носи на компанията толкова много клиенти през последните години. Ca...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 255

Среден разход, л/100 км: 10,7

Базова цена, лв. с ДДС: 209 790

КОНКУРЕНТ

Porsche Carrera 911 GTS

BMW i8: Звезден кораб „Ентърпрайз“ (тест драйв)

BMW i8 разтърси света не само на спортните автомобила, когато се появи през 2014 г., но и автомобилния свят като цяло. Това е един от н...

Размери

Дължина, мм: 4509

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1295

Колесна база, мм: 2450

Маса, кг: 1445

KIA Soul EV: Презареди душата си (тест драйв)

Студена зима, дъждовна пролет, още незапочнало лято... Подобни условия могат да скапат всеки. Затова летният период е времето, когато н...

Двигател

Работен обем, куб. см: 3800

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 430 при 7500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 449 при 5750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 304

BMW 6 Series Gran Coupe: Без ограничения (тест драйв)

Едва ли има дизайнер, който да иска след неговото творение да се наредят анализатори, маркетолози, инженери и цял куп други специалисти...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,0

Среден разход, л/100 км: 8,8

Вредни емисии СО2, г/км: 202

Базова цена, лв. с ДДС: 243 500

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com