Изцяло електрическият KIA Soul е на родна земя

18842
Изцяло електрическият KIA Soul е на родна земя

КIA Soul EV е оборудван със съвременен захранващ блок с литиево-йонна полимерна батерия, предоставена от SK Innovation. С водеща в сегмента енергетична плътност от 200 watt-hour/kg, захранващият блок е резултат от 3-годишен проект между КИА Моторс Корпорейшън и SK Innovation в Корея.

Инженерите от КIA разработват захранващия блок със 192 литиево-йонни полимерни елементи от батерията в 8 модула, с обща мощ от 27 kWh. Блокът инкорпорира съвременна термична технология, която поддържа отделните клетки на оптимална температура.

KIA произведе 1-милионния cee’d

Вчера, 26 май, в Европа се „роди“ KIA cee’d №1 000 000, първият модел на марката, конструиран и произведен в Европа. ...

Обогатен с никел NCM (никел-кобалт-магнезий) катод материал се използва в серийното производство на батерията за електрическия Soul. Чрез използване на водещата в сегмента енергетична плътност на батерията, Соул EV изминава 212 км с едно зареждане.

 

Комбинацията от ниско електрическо съпротивление на батерията, подходяща система за топлинен контрол и акуратна калкулация на състоянието на заряда подобрява характеристиките на заряда, като по този начин се постига „бърз заряд“ за 33 мин. (45 kW DC). Времето за пълно зареждане, в зависимост от захранващия източник отнема до 5 часа (6.6 kW AC).

Предимствата на литиево-йонната полимерна батерия (в сравнение с нормалните литиево-йонните батерии), включват: по-голяма ефективност, благодарение на опростена клетъчна структура (по-малко части), по-ниски разходи, повишаване на сигурността и надеждността (благодарение на по-добра термична дифузия и вътрешен контрол на налягането), лекота на производство в различни мощности и форми.

KIA Sorento 2,2D: Различен акцент (тест-драйв)

Новият 7-местен SUV на KIA излиза на пътя с много агресивна визия отпред, но това е само детайл от общата картина. Най-важното е, че фл...

В опита си да оптимизира производителността, Soul EV използва трето поколение регенеративна спирачна система, която запазва 12% от кинетичната енергия на автомобила, която обратно зарежда батерията при спускане по инерция или спиране. Притежателите на модела могат да избират между регенеративните режими: ‘Drive’ или ‘Brakes’ при изключен еко режим, и ‘Drive’ или ‘Brakes’ при включен еко режим.

Соул EV се задвижва от 81 kW електрически мотор със 110 к.с. и въртящ момент от 285 Nm. Максималната скорост е 145 км/ч.

На 6 и 7 юни „КИА Моторс България“ организира отворен тест драйв уикенд. Желаещите да изпробват екологично чистите автомобили могат да посетят автосалона на КIA в София, от 10 до 19 ч, на бул. Цариградско шосе 144.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com