Френското правителство атакува дизеловите автомобили

45398
Френското правителство атакува дизеловите автомобили

Манюел Валс, френският министър-председател, обяви въвеждането на нова идентификационна система за автомобилите, която ще започне да се използва от следващата година с цел ограничаване на завърсяването на въздуха в градовете. Чрез тази система властите ще могат да следят най-мръсните автомобили в страната. След това местните власти ще могат да използват тези данни, за да ограничат достъпа на дизелови автомобили и ванове в центровете на градовете.

Обявявайки въвеждането на системата, Валс определи предпочитанията на французите към дизеловите автомобили като „грешка“, заявявайки: „Постепенно, интелигентно и прагматично, ще неутрализираме това“. Смята се, че около 80% от френските автомобилисти шофират дизелови коли.

От 2015 г. автомобилите няма да е нужно да се регистрират в общината

При покупка на автомобил, след като той бъде регистриран в КАТ, собственикът няма да има нужда да ходи в общината и отново да подава де...

Освен че правителството ще намали данъчното преимущество, което досега ползват дизеловите автомобили, то ще увеличи т. нар. TICPE налог върху дизеловото гориво в размер на 2 евроцента, който ще вкара допълнителни 807 млн. евро в хазната.

Тези мерки са поредният знак, че доминацията на дизела в Европа е към края си. Експерти вече предупредиха, че комбинацията от затягащите се екологични норми в ЕС, нарастващите цени на дизеловото гориво и увеличаващата се ефективност на бензиновите двигатели може да доведе до спад в продажбите на дизелови автомобили.

В исторически аспект Европа е най-големият купувач на дизелови коли, като около 55% от общите продажби се падат именно на този тип задвижване.

Подобни мерки е възможно да бъдат приети във Великобритания, като в столицата набира скорост предложението за оформяне на т. нар. Ultra Low Emissions Zone. Тази зона може да бъде въведена в центъра на Лондон около 2020 г. и вероятно ще облага със сериозни данъци онези дизелови автомобили, които не отговарят не последните екологични норми на ЕС.

10 години по-късно: Dacia с 3 млн. продажби

Във вторник, 14 октомври, щандът на Dacia на Автомобилен салон Париж 2014 предостави сцената за церемония, на която испанецът Анрес Пал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com