Ford Mondeo 2,0 TDCi: Mondeo man* (тест-драйв)

52064
Снимки:

След като миналата година за пръв път тествах новото Mоndeo по време на международния тест-драйв, провел се в Малага, сега, на родна територия имам много певече време, за да се загледам в подробностите. А те са много. И така трябва да бъде, защото Mondeo стъпва в сегмент D в момент, когато тук стана много „бъбриво“. От 2013 имаме фейстлифт на Insignia, сега дойдоха фейслифтите на Mazda6 и Peugeot 508, изцяло новият Passat... Срещу цялата тази плеяда силни имена Mondeo вади тежката артилерия: три силуета (лифтбек, седан, комби и хибриден седан), мощни и икономични дизелови и бензинови двигатели, 6-степенна механична и автоматична трансмисии, дори задвижване на четирите колела. Към това мога да добавя цял набор системи за безопасност, страхотни фарове, много добро поведение в завоите и не на последно място – атрактивна визия, която обаче отзад трябваше да бъде доизкусурена. Накратко казано: от пиле мляко.

 

През 1992 г., две години след като Sierra бе извадена от производство, Ford Европа пусна на пазара заместникът, наречен Mondeo. Петото поколение (макар че по-точно би следвало да се каже четвърто поколение, тъй като фейслифтът на първата генерация бе наречена Mk II) на седана от средния клас се забави. При това с цели две години, което го изправя пред много силна конкуренция. Но именно силната конкуренция ражда големите победители. Силна беше конкуренцията и през 90-те, когато седаните от средния клас бяха във вихъра си. Тогава никой не купуваше мини автомобили, а кросоувърите не бяха измислени. Именно в онези силни години на седана, Mondeo си извоюва слава, която към края на десетилетието Тони Блеър популяризира с фразата „Mondeo man“. С нея британският министър-председател оприличаваше човека от средната класа, който обикновено кара Ford Mondeo, предпочитайки да прави това, вместо да използва градския транспорт. Убеден съм, че нещото, което най-много би зарадвало родния автомобилен бранш, би било наличието на средна класа в България. По-голяма. Защото именно към нея е насочен новият Mondeo. Традиционалист в това отношение, но подплатил традициите с невероятен технологичен арсенал.

 

И визия. Макар и с 2-годишно закъснение на пазарния дебют, новият Mondeo не е загубил нищо от първоначалния си чар, когато бе представен за пръв път през 2012 г. Чар дори е слаба дума, защото отпред Mondeo е много атрактивен с тази хромирана радиаторна решетка, която дава основание на голяма част от колегите ми да го сравняват с Aston Martin. Особено атрактивни са тънките фарове и дневните светлини, които играят ролята и на „бягащи“ мигачи. Mondeo е елегантен, като всяка повърхност, ъгъл и ръб са така осмислени и очертани, че да изглеждат еднакво добре от различни гледни точки в профил и анфас. Отзад обаче стоповете са почти идентични по форма с тези на предишния модел, което оценявам като недостатък.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НОВИЯ FORD MONDEO В ДЕТАЙЛИ

Mondeo е първият модел на Ford в Европа, който е оборудван с адаптивни LED фарове. Цената им е около 2500 лв., но ви уверявам, че за хора, които не се чувстват комфортно на пътя през ноща, тъй като зрението им ги предава (като в моя случай), това ще са много разумно похарчени пари. Нещо подобно не е прищявка, а голямо удобство. Специално излязохме да направим една нощна разходка в и около Стара Загора. Технологията избира една от седемте настройки в зависимост от скоростта на автомобила, външната осветеност, ъгъла на завиване, отстоянието до автомобила отпред и дали предните чистачки са включени.

 

Mondeo предлага изключително богат арсенал от технологии, грижащи се за безопасността и комфорта. Такъв, че човек спокойно може да се сети за времето преди и малко след 10 ноември, когато популярен бе изразът „от пиле мляко“. Оксиморон, тъй като тогава магазините бяха празни, а сега кошницата на Mondeo е наистина натъпкана догоре.

Асистентът за превенция на сблъсъци и засичане на пешеходци може да засича хора на пътя или в близост до него отпред. Системата за активно спиране в града работи при скорост до 40 км/ч. При по-висока скорост новият Асистент за превенция на сблъсъци използва технология с радари и камера, която му позволява да сканира пътя отпред и автоматично да задейства спирачките до крайна степен, за да помогне на водача да смекчи или предотврати сблъсък с предния автомобил. На радарната технология се базират още две нови технологии. Системата за индикация на разстоянието осигурява интуитивен визуален интерфейс, който информира водача за дистанцията в секунди до предния автомобил. Адаптивният автопилот автоматично поддържа избрано отстояние от автомобила отпред.

В допълнение предната камера поддържа Системата за спазване на пътното платно и Системата за разпознаване на пътните знаци. Няма да забравя Активния паркинг асистент, включващ Система за перпендикулярно паркиране, но още по-интересно – и Система за напускане от паркомясто.

Първите в индустрията Надуваеми задни колани на Ford правят европейския си дебют в новото Mondeo. В случай на сблъсък, коланите рязко се надуват, за да разпределят силата на удара на пет пъти по-голяма площ по тялото от конвенционалния колан.

 

Ситуацията под предния капак е също толкова богата. Бензиновите двигатели на изцяло новото Mondeo включват 1,5- и 2,0-литровите EcoBoost, а малко по-късно ще се появи и 1,0-литровия 3-цилиндров EcoBoost, обявен за „Световен двигател на годината“ за безпрецедентен трети пореден път. Новото Mondeo предлага също и 2.0-литров дизелов TDCi двигател с двоен последователен турбокомпресор с 210 к.с. и 450 Нм въртящ момент. Ще е наличен и модел с ECOnetic технология, задвижван от 1.6-литров дизелов двигател с водещи в класа СО2 емисии от 94 г/км, както 2,0-литрови дизели със 150 или 180 к.с.

Изключително силно съм впечатлен от новия 1,5-литров бензинов мотор със 160 к.с. Да, като всеки човек, и аз изповядвам максимата на Мечо Пух „колкото повече – толкова повече“: 210 к.с. с 4х4 задвижване. То се появява за пръв път в Mondeo. Звучи добре, но дали ще ти трябва? За мен въпросният 1,5-литров EcoBoost е идеалният двигател: еластичен, позволяващ динамично шофиране в завои (в което се убедих преди месеци в Малага), но и икономично и комфортно движение по магистрала, на която по-дългите предавателни чиста на 6-степенната механична трансмисия пасват идеално. Mondeo е изключително комфортен круизър, с който изминаването на стотици километри е безпроблемна, дори приятна задача.

 

Предполагам обаче, че 150-те дизелови коня на 2,0-литровия мотор ще са сред най-предпочитания избор на клиентите. Един факт в подкрепа на това мое мнение: Стара Загора – София, четирима възрастни на борда с багаж, стриктно спазване на ограниченията по магистралата: 6,4 л/100 км. Единственият проблем, който забелязвам при двигателя, е постигането на максималния въртящ момент при 2000 об/мин., което означава, че се усеща турбо дупка.

За поведението на пътя отношение има и увеличена с 10% здравина на купето, което се отнася и за склонността му към усукване, както и със сериозни усилия на инженерите да ликвидират „дигиталното усещане" от работата на електрическото серво на волана. Теглото на автомобила е намалено със 115 килограма (при 1,5 EcoBoost), а нивото на шума в купето е смъкнато с 3 децибела. На пръв поглед последната цифра не е кой знае какво, но, уверявам ви, това е много. Три децибела човешкото ухо възприема като намаление на шума наполовина. Първото ми впечатление от Mondeo на пътя бе именно от изключително обезшумения му интериор.

 

Самият той е много просторен, а оформлението, материалите и качеството на изработка приближават Mondeo близо до луксозните конкуренти в този сегмент. Седалките са много удобни и предлагат голяма странична опора на тялото. Багажникът е с обем 514 л с компактно резервно колело и 458 л с пълноразмерно (до 1700 л стига със спуснати облегалки в комбито). Впечатление прави новата централна конзола, която е олекотена откъм бутони. Под скоростния лост има емблема Power by Microsoft, който е разработил софтуера за инфоразвлекателната система Sync2. Тя е интуитивна и лесна за боравене чрез 8-инчовия сензорен екран. За музиката са се погрижили от Sony, а дигиталното приборно табло предлага цялата налична информация, което неутрализира нуждата да шарите с очи на ляво, на дясно. На дисплея между оборотомера и скоростомера може да се изведе списък с последователността на завоите от навигацията, което е много полезно.

Ford Mondеo има трудна задача. Трябва да се мери с Passat. Но, за разлика от него, Ford остава верен на фразата Mondeo man, като на средната класа предлага от пиле – мляко. Проблемът е, че това идва на идентична ццена с тази на Passat.

Технически характеристики

Ford Mondeo 2,0 TDCi

Размери

Дължина, мм: 4871

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1482

Колесна база, мм: 2850

Тегло, кг: 1577

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 2000-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 215

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,3

Среден разход, л/100 км: 4,4

Skoda Fabia Combi 1,2 TSI: Simply Clever* (тест-драйв)

В сегмент В стана горещо. Но докато конкурентите на Fabia залагат на по-спортните 3-врати модификации (освен стандартните с 5 врати), F...

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена, лв. с ДДС: 43 900 (за 1,5 ЕcoBoost, 160 к.с., TREND)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 47 950

КОНКУРЕНТЪТ

VW Passat 2,0 TDI

Размери

Opel Corsa 1,4T: Върхът на острието (тест-драйв)

В началото на своята Христова 33-та годишнина и след четири поколения Opel Corsa е утвърден бестселър – от него са реализирани 12...

Дължина, мм: 4866

Широчина, мм: 1832

Височина, мм: 1456

Колесна база, мм: 2771

Маса, кг: 1475

Двигател

Mercedes-Benz C-Class: Дриймлайнер (тест-драйв)

Щеше да е добре, ако компактният автомобил получи простора на модел, който е клас над него. Ако имаше възможност, щеше да е добре списъ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Hyundai Genesis: Технологична витрина (тест-драйв)

Този автомобил се конкурира със Светата германска троица! Това е факт, но се абстрахирайте от него. Забравете го. Hyundai не иска да пр...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, л/100 км: 4,1

Вредни емисии СО2, г/км: 109

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 48 720

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Любомир Асенов, LAP.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com