Ford C-Max и Grand C-Max: Фокус-мокус (тест драйв)

51705
Снимки:

Ford C-Max и по-големият му брат, Grand C-Max, винаги са предизвиквали хората да мислят, буквално, извън (дву-обемната) кутия. Но без значение колко оригинален да мислиш, че си, излъчването винаги ще е от първостепенно значение, затова скорошният фейслифт за C-Max и батко му има задачата да направи така, че автомобилите да ви намигват, а вие да не може да останете равнодушни към този дяволит жест. Отидох във Франкфурт, за да се заподная с тях отблизо. Там беше и лимузината (съжалявам за объркването, но в гамата на Ford той е точно такъв) S-Max, но за него друг път. Леко се обърквам от факта, че Ford е производителят, който предлага цели 5 (повтарям: 5) мини- и макси ванове, но явно компанията знае нещо, за което аз не подозирам, и иска да е в пълна бойна готовност, когато MPV отново стане на мода. А за такава тенденция говори един прост факт: след дългогодишно инатене, BMW набързо извади два представителя в този клас. Явно скоро те отново ще станат актуални и тогава Ford ще е на гребена на вълната.

 

Винаги съм предпочитал хечбеците пред седаните, просто защото те са по-практични, по-компактни, а в правилната модификация – и по-забавни и емоционални за управление. Седанът, по моите разбирания, е за по-улегнали и традиционни хора, докато моят глас го давам за хечбека и комбито.

С двоуяечните близнаци C-Max и Grand C-Mаx, Ford иска да удвои залога. Благодарение на Focus базата, получаваме всички плюсове на техния компактен модел, към който се добавя практичността на MPV. Това звучи малко като Светия Граал на хечбека (казано по този начин), но с досегашния дизайн това определено не беше Focus-ът, който би те възхитил. Затова задачата на фейслифта е да промени това.

Когато Ford представи първото поколение на C-Max през 2003 г., дизайнът бе доста спортен, но забележките бяха в друга посока. Второто поколение, дебютирало през 2010 г., неутрализира тези недостатъци, но пък загуби от излъчването си.

 

На пръв поглед визуалните и комфортни промени по фейслифта на модела са тези, които веднага изпъкват на очи. И докато изглежда, че моделът е научил всички уроци от предшествениците си, на теста във Франкфурт имах възможността да навляза по-надълбоко в нещата и да видя колко гъвкави са C-Max и Grand C-Max.

Решетката ала Aston е тук, както и редица детайли, които задоволяват погледа ви. От извитата линия на покрива до по-компактните задни светлини, които някак си ми напомнят за предишното поколение на Mondeo, автомобилът казва: „Аз съм активен“. Казано най-общо, дизайнът е балансиран, като нито един елемент не е оставен на заден план.

Що касае Grand C-Max, дизайнът отпред е идентичен с този на по-малкия модел. Линията на покрива е доста по-консервативна, което е напълно разбираемо, тъй като този модел трябва да предлага място за главите на двамата пътници, пътуващи на най-задните две места. И естествено, плъзгащите се задни врати са най-голямата разлика и основен елемент в този модел. Те дават лесен достъп до интериора, но проблемът с тях е, че изискват по-голямо усилие при отваряне и затваряне. Естетичният елемент, който най-много ме притеснява, са много консервативните стопове, които не са в синхрон с атрактивните предни светлини и въобще – спортно изглеждащата предница на автомобила.

 

Вътре ситуацията е добре позната. По-голямата част от таблото и приборния панел са еднакви като при Focus, което означава, че дизайнът е по-спортен. Приборният панел е насочен изцяло към водача, като за другите пътници на борда няма видимост, но не се оплаквам. Имам някои забележки към Sync2 инфотейнмънт системата и те са свързани с менютата, които не са от най-интуитивните. Осем инчовият екран и графиката му обаче са добри. А когато кажен на системата за гласов контрол „I’m hungry“, тя предлага списък с ресторанти в близост. Откриват се пластмаси, на които мястото сякаш не им е тук, но пък ергономията на централната конзола, най-вече удобно разположеният скоростен лост, удобните седалки и изобилието от ниши за съхранение на вещи правят интериора удобно и комфортно място, в което без затруднения може да изкарате 5-6 часовото пъплене по „Тракия“ до морето, ако все още залагате на него.

 

И тъй като това е автомобил, в който се предполага, че ще пътувате със семейството си през по-голямата част от времето, пространството е най-важното. Умишлено седнах отзад, за да се уверя в наличието на достатъчно, като дори средната седалка е удобна и може да се използва за дълъг път. Що касае допълнителните две седалки в Grand C-Max, те са подходящи за деца (и фирмена регистрация заради възможността за ползване на данъчен кредит), но при нужда – там могат да седнат и възрастни заради високия покрив, но в областта на краката няма да им е особено комфортно. Достъпът до тях е лесен, тъй като вторият ред седалки е лесен за сгъване и преместване. Що касае товарното пространство, C-Max предлага обем от 437 до 1851 литра, което го поставя в средата на сегмента. Grand C-Max идва със 115/448 до 1715 литра, като обемът зависи от това дали третия ред седалки е сгънат и колко напред/назад са изтеглени седалките на втория ред.

 

Вероятно най-интересното при C-Max е неговото поведение на пътя. Имам зебележки към намалената видимост напред и страни, причинена от изнесените А-колони. Да, има малки странични стъкла под колоните, но те решават тази забележка само частично. Оттук насетне спокойно мога да нарека C-Max отличник на пътя. Ще се концентрирам основно върху него, тъй като го карах повече, а и допълнителната дължина на по-големия модел носи след себе си определени минуси, когато караш в завои, но и плюсове, когато го „опънеш“ на дълъг път.

Специално внимание инженерите са отделили на звукоизолацията, като по този показател усещането в C-Max е като в премиум автомобил. Най-важното е, че на тишината в купето се радват и пътниците отзад (т.е. семейството ви), а не само тези отпред. „Вина“ за това носи и изцяло независимото окачване на колата.

Автомобилът се държи на пътя като малко по-голям хечбек, т.е. игривото поведение на Focus го има и тук, което ви кара да се позабавлявате с едно по-вдъхновено взимане на завоите. Не бих си го позволил със семеен автомобил, но тестовете на Ford винаги са по маршрут, изпълнен с множество завои, като целта е да се демонстрира именно възможността за прецизното им изписване. Такъв е случаят и с Ford C-Max, който се кара като лек и по-нисък автомобил. Още повече, че тестовата кола бе оборудвана с прекрасния 1,5-литров EcoBoost със 150 к.с. Работи супер прецизно с 6-степенната „ръчка“ и ще се справи с всичко, което му предложите като предизвикателство. Ок, не е спортен модел, но това е ясно от самосебе си. Има и версия със 182 к.с., както и 1,0-литровият EcoBoost (100 и 125 к.с.). Базовият агрегат е 1,6 VCТ със 125 к.с.. На дизеловия фронт имаме новия 1,5-литров TDCi, който заменя предишния 1,6-литров мотор. Той се предлага във версия със 120 и 95 к.с. Има и 2,-литров TDCi със 150 и 170 к.с., което звучи по-примамливо. Те могат да се куплират с PowerShift автоматичната трансмисия с двоен съединител на Ford.

 

Не смятам да се впускам в подробности относно безопасността, но не защото я неглижирам, а защото това е тема, която е трудно да бъде обхваната в няколко реда. Ще кажа само, че Ford е снабдил своите модели с достатъчно активни системи за безопасност, че водачът и пътниците в тях да се чувстват защитени и превантивно предпазени в случай на инцидент, за което се грижи системите Active City Brake и Active Braking, като последната работи в диапазона 8-180 км/ч. И е полезна, ако някой небие спирачките в последния момент, сещайки се, че е изпуснат отбивката.

Ford е изградил цял култ около това да счупи традицията в своя MPV подход. Докато S-Max е предназначен за нова клиентела, C-Max е много по-лесно да бъде разбран. Grand C-Max е по-средата, но с някои компромиси между двата модела. Затова, освен ако не сте човек, който иска ST или RS, C-Max лесно може да играе ролята на Focus.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Ford C-Max 1,5 EcoBoost

Размери

Дължина, мм: 4379

Широчина, мм: 1858

Височина, мм: 1610

Маса, кг: 1394

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1499

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1600-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 204

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Subaru Outback 2,0D: Традиции и още нещо (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато в Subaru обръщаха внимание единствено на традиционните ценности на марката, но с новото поколение на Ou...

Среден разход, л/100 км: 6,1

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 30 800

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 35 800

КОНКУРЕНТЪТ

Citroen C4 Picasso 1,6 THP

Skoda Superb 1,4 TSI: Ренесансът в своя апогей (тест драйв)

Кацаме на летището във Флоренция, където красиви хостеси ми подават два листа. На двата листа, двустранно и с много дребен шрифт, са из...

Размери

Дължина, мм: 4600

Широчина, мм: 1826

Височина, мм: 1634

Колесна база, мм: 2840

Двигател

BMW Серия 1: Красотата е в симетрията (тест драйв)

В началото на тази година, малко повече от 10 години след дебюта си, второто поколение на Серия 1 премина през задължителния си фейсли...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с.: 155

Макс. въртящ момент, Нм: 240

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

Mazda6 4х4 Adventure: Курс към премиум сегмента (тест драйв)

Не бих се и опитвал да скрия, че имам особен афинитет към Mazda. Ще си кажа от самото началото, че тази кола за мен е еталон в класа. А...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 41 997

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com