BMW X4 xDrive30d: Златна жила (тест-драйв)

90079
Снимки: Христо Петров

Спомням си времето, когато копирах британските си ментори от TopGear (докато се подвизавах в едноименното издание) и обяснявах колко грозен и безсмислен е BMW X6. Не мисля, че съм бил далеч от истината. Само че въпросният грозен и безсмислен Х6 стана такъв хит, в какъвто се превърна години преди това Porsche Cayenne, определян по същия начин: като грозен и безсмислен. Е, ето ме сега, години по-късно, зад волана на модел, който почитателите на стереотипите биха определили като „baby X6“. Х4 влиза в играта, която BMW превърна в златна жила през последните години: запълване на всяка възможно останала ниша на пазара. При това го прави по начин, който заслужава уважение. Поне моето, защото Х4 вероятно е най-многофункционалният модерен модел на BMW.

Феновете на BMW са издигнали в култ своята любима марка. Екстремистите сред тях правят черна магия и анатемосват всичко, различно от задно, атмосферен двигател, ръчна трансмисия, седан или купе каросерия. Но светът се променя супер динамично, а BMW показа, че не робува на стереотипите и пое в правилната посока. Баварците сами разбиха своите постулати, но това беше най-точният подход. Започна се с Х5, а след това и Х6, който отнесе толкова критика и злост, колкото бе огромен успехът му. Богохулство бе наречено решението за създаване на BMW с предно, но и за него съм абсолютно сигурен, че ще обори критиците си. Новият Х4 е поредното доказателство, че в момента баварската компания разполага с една от най-всеобхватните и точно позиционирани моделни гами в индустрията.

 

За две поколения и фейслифт BMW X3 служеше като кросоувър въплъщение на Серия 3 седан. Бе повече от логично X3 да се сдобие със Sports Activity Coupe брат във формата на X4, точно както X5 си има Х6. Е, да и не.

Докато второто твърдение звучи разумно, то не трябва да забравяме, че ако искаме BMW, иградено на платформата на Х3, на ваше разположение имате Серия 3 комби, Серия 3 Gran Turismo, Серия 4 Gran Coupe. В тази връзка Х4 е отговор на въпрос, който никой не задава.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ СНИМКИ НА BMW X4
Не само че X4 не се вълнува от горните подробности, но вероятно е най-многофункционалният модерен модел на BMW. Той иска да ни предложи най-доброто от всички сфери. Х4 предлага спортно усещане и динамика, компактност и кросоувър форми (задължителни вече в днешния свят), който микс го прави в по-добрата версия на Х6. Освен това е доста по-лек, макар да гони 1900 кг, а следствието от това е по-ниската консумация на гориво и по-спортното усещане, което дава.

 

Това, което би могло да раздели мненията за този модел, е визията му. Подобно на всички купета, най-високата точка на автомобила се намира над главата на водача, след което линията на покрива се спуска рязко надолу, което приковава погледа. Полюсните мнения вероятно биха предизвикали въпросните хардкор фенове, които, след като анатемосаха Х6 при излизането му, сега ще го превъзнасят за ясно изразената му спортна визия, докато при Х4 линиите са по-омекотени, по-плавни, по-елегантни. Но очевидно това е умишлено търсено, тъй като целта на този модел не са хардкор феновете, които ще заложат на мачото (който след месец ще е в България и ще се метна и на него) Х6, целта са новите клиенти, които ще заложат на метросексуала Х4. Междувпрочем едно от най-силните качества на самата компания BMW, е способността да се привличат нови и нови клиенти.

 

Всеки, който се е качвал в Х3, ще е напълно готов за това какво да очаква в интериора на Х4. Тук предните седалки са монтирани по-ниско с 20 мм, а задните – с 28 мм, за да се компенсира ниската линия на покрива. Което аз одобрявам, тъй като не обичам да седя като на трон, както съм се чувствал в някои от големите SUV-ове. И въпреки това позицията на седене е по-висока, давайки впечатлението, че шофирате по-голям SUV. То се подсилва и от големите странични огледала, които усилват паразитния шум при високи скорости и нарушават иначе идиличното обезшумяване на интериора. За размера им си има причина и тя се крие в ограничената видимост през задното стъкло. Одобрявам много приборното табло, най-вече прибраният в централната конзола централен екран, който не е залепен отгоре като в Х5. Малко ме притесни пластмасата, използвана за облицовка на долните панели в интериора, която не отговаря по качество на останалите материали в купето.

Отпред мястото е предостатъчно, което може да се каже и за задните места. Там пътниците се радват на повече място за краката спрямо сегашното Х6. Облегалките също са по-удобни на настоящия Х6, а в багажника с обем 500 л може да влезе всичко, което съпругата ви реши, че е необходимо за 2-3-дневна почивка.

 

Впечатлението за по-голям автомобил създава приятно усещане в града, където откривам, че BMW X4 е много маневрен, нещо, което не очакваш в първия момент. Автомобилът се справя чудесно с това да те изолира от напрежението, което се свързва с трафика в София. Това, от което не може да те изолира, е вниманието на колегите по волан.

Аз обаче предпочитам да насочя вниманието на Х4 към завоите, в които, след няколко резки и скоростни смени на посоката, трябва да аплодирам стабилността му. Х4 се справя със завоите много добре, въпреки че е загубил задния диференциал с т. нар torque vectoring, характерен за Х6. При Х4 ефектът на torque vectoring се постига чрез упражняване на спирачно усилие върху вътрешните на завоя колела. Ще се наслаждавате на Х4, докато се движите нормално по магистралата или предпочетете умереното спортно шофиране. А Х4 е много добър в този род упражнения. Добавете отличното обезшумяване и получавате много добро изживяване на борда, свалящо напрежението от дългото пътуване.

 

Двигателят е чудесен: 3-литров дизел с турбокомпресор с променлива геометрия и директно впръскване Common-Rail. Максималната му мощност е 258 к.с. и максимален въртящ момент от 560 Нм, които са на разположение между 1500 и 3000 об/мин. При спринта няма равен. При 1895 кг тази баварка се ускорява до 100 км/ч за страхотните 5,8 секунди. Още по-страховит е той по отношение на разхода на гориво, чийто заводски показател е 6,1 л/100 км. Тези параметри наистина заслужават адмирации. А когато видиш на таблото реални 8,2 л/100 км след над 500 км – тогава за пореден път стигам до извода, че BMW нямат равни по отношение на двигателостроенето. По този показател Х4 бие основния си конкурент Porsche Macan. Сравнението между двата модела е неизбежно: те изповядват еднаква идеология, построени са според сходни принципи, показателите на двигателите им са почти идентични. Изборът е оставен на клиента. С няколко подробности: при идентични 258 к.с. мощност, BMW X4 е по-бързият от двата. И с цели 11 бона по-евтин в базовото си обзавеждане.

 

Най-доброто при Х4 е способността му да обединява в едно, да миксира многото плюсове от различните светове на автомобилостроенето. Tова BMW може да се оприличи като много талантлив DJ. Що касае поведението на пътя, най-силната черта на X4 е комфортното до спортно шофиране, но без да се гони лимита на възможностите му в червената граница на физичните закони. Макар и нееднозначен, дизайнът е този, който ще привлече купувачите на Х4. Въпреки че е по-малко просторен от Х3, който използва като база, Х4 е по-тежък от него. По-скъп е също така, а обемът на багажника му е по-малък от този на Серия 3 комби. Това, на хартия може да отблъсне някои от потенциалните купувачи, но Х4 е автомобил, заявяващ жизнен статут. Това е автомобил, който на практика казва, че собственикът му предпочита да изпъква, а не да е рационален. Не, човекът, който купува Х4, го обожава. А това, по подразбиране, е основополагащото за всеки нишов модел.

Технически характеристики: BMW X4 xDrive30d

Размери

Дължина, мм: 4671

Широчина, мм: 1881

Височина, мм: 1624

Колесна база, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1895

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 258 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 560 при 1500-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 234

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,8

Среден разход, л/100 км: 6,1

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Най-добре изглеждащият Ford (тест-драйв)

Най-после Mondeo стъпва на пазара. „Най-после“, защото трябваше да чакаме повече от две години, за да го видим в Европа. То...

Вредни емисии СО2, г/км: 159

Базова цена, лв. с ДДС: 88 650 (за X4 xDrive20i)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 107 550

КОНКУРЕНТЪТ

Porsche Macan S Diesel

Размери

MINI Cooper: Политически коректен (тест-драйв)

От две седмици имам чувството, че „чуковете“ на Кубрат Пулев ми набиват в главата думите след поредната консултация за "пол...

Дължина, мм: 4681

Широчина, мм: 1923

Височина, мм: 1624

Колесна база, мм: 2807

Собствено тегло, кг: 1880

Двигател

Land Rover Discovery 4: Последният мохикан (тест-драйв)

Dosco-то e живо и винаги на мода. Четвъртъците в столичните клубове са доказателство за това. Възрастта на Discovery 4 е потвърждение, ...

Тип: 6-цилиндров, V-образен, турбо

Работен обем, куб. см: 2967

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 258 при 4000-4250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 580 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Nissan X-Trail: Смяна на патрула (тест-драйв)

Няма съмнения, че 2014 е годината на Nissan. Японстата марка е предприела масирана атака по всички фронтове, за да постигне целта си до...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,3

Среден разход, л/100 км: 6,3

Вредни емисии СО2, г/км: 164

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 118 288

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com