BMW Series 4 Cabriolet: Трансформърс 4 (тест-драйв)

77864
Снимки: Христо Петров

Вече знаех, че Серия 4 Купе е прекрасен на пътя. С най-ниския център на тежестта в баварската гама и с този прекрасен 3,0-литров двигател, 435i Coupe е гаранция за приятни емоции. А какво да кажа, когато към това добавиме факта, че за 20 секунди получаваш един коренно различен автомобил? Автомобил, в който се чувстваш много по-добре, докато шофираш с до 90-100 км/ч. Автомобил, който е направил някои компромиси спрямо купето, но който завърта главите на околните, който е направен, за да се наслаждаваш на всеки слънчев миг, каквито това лято липсват.

 

Докато в по-голямата част на България преди 30-ина години можеше да се гледат две български телевизии и една руска, във Видин се радвахме на три сръбски канала и филми, които в останалата част на родината ни хората щяха да гледат 10-ина години по-късно. Още тогава станах фен на „Трансформърс“. Обхваща ме лека носталгия, като си спомням сега колко „дървени“ изглеждаха първите екранизирани комикси, които гледах като дете. Но за времето си бяха нещо велико за мен. Така се роди любовта ми към героите, които сега са се превърнали в един от най-успешните финансови продукти в Холивуд. Първите 3 серий на филма съм гледал поне по 5-6 пъти (защото с тях се пълнят програмни дупки), а в последната година и половина затвърждавам знанията си с малкия ми син по време на екшън блоковете на Супер 7. Съпругата ми още не може да разбере как мога да гледам такива филми, но аз ги обичам, връщат детското в мен. Още повече, че основните персонажи в тях са автомобили, раздаващи правосъдие. Майкъл Бей е надминал себе си с последната част (включително и като времетраене), нещо, което мога да кажа и за баварската „четворка“ в изпълнениято й Кабриолет.Трансформирането й от купе в кабриолет трае доста по-дълго, отколкото е необходимо на Оптимус Прайм да приеме формата си на Аутобот, но за сметка на това трансформацията е красива и зрелищна.

 

Динамичните пропорции на Серия 4 Кабриолет са променени значително в сравнение със Серия 3 Кабриолет, който наследява. Дължината на автомобила е увеличена с 26 мм до (4638 мм), междуосието е нараснало с цели 50 мм и в комбинация с увеличената с 43 мм широчина (1825 мм) гарантира изключително атлетично и в същото време елегантно излъчване. За това допринасят и скъсените в сравнение със Серия 3 Кабриолет надвеси, дългият преден капак, изтеглената назад пътническа клетка и по-широките следи отпред (+ 45 мм) и отзад (+81 мм).

Дизайнът на предната част целенасочено подсказва за модела, който се заменя. Широчината на автомобила се подчертава от големия въздухозаборник под линията на фаровете, а аеродинамичните отвори зад предните колела Air Breather (в комбинация с Air Curtains) не правят автомобила по-бърз, но подобряват насочването на въздушния поток около тях. Отзад стоповете с L-образна са разтегнати, насочващи погледа към мускулестите арки на колелата и широката следа, а под тях има по една цев на изпускателната система.

ВИЖТЕ BMW СЕРИЯ 4 КАБРИОЛЕТ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

Проблемът, свързан с подобен род автомобили, е обемът на багажника. При вдигнат покрив той е 370 литра (+20 л), но когато се радвате на слънцето, обемът се свежда до 220 л, а това означава две неголеми чанти. Разбира се нещо подобно може и трябва да бъде изтъкнато като недостатък на конструкцията с твърд сгъваем покрив. Но... едва ли ще пропътувате няколкостотин километра до морето (например) със спуснат покрив, защото това е нереално и на практика – невъзможно. Така че, тръгнете ли на дълъг път, ще има място за багажа ви, а когато излезете на разходка със спуснат покрив – ще има място за пазарските чанти. Инженерите са измислили и един много интересен способ, улесняващ достъпа до мястото за товарене, когато покривът е сгънат: чрез натискане на бутон, разположен върху капака на багажника, вертикално се повдига целият сгънат триелементен покривен пакет, като така може да поставите своите вещи и след това с другия бутон да свалите пакета до първоначалното му положение.

 

Голямата разлика и голямата атракция – това е профилът и сгъваемият 3-елементен покрив на кабриото, чиято височина е нараснала с 10 мм спрямо тази на купето. Трансформърът сменя образ и подобие за 20 секунди, което не е най-бързият подобен параметър, но 3-4 секунди повече не са нещо, за което да опявам. А пък те дават възможност да се насладите визуално на целия процес, който наистина е впечатляващ. Аз го правех на по-закрито от хорските очи място, за да не бъда заподозрян в „липса на сантиметри“. Иначе операцията по трансформиране може да стане и в движение със скорост до 18 км/ч, но подобна скорост е по-скоро затруднение, а не улеснение, затова препоръчително е да спрете.

 

Красивите трансформърски движения, които осигуряват 2 в 1 (два автомобила на една цена), идват с едни 200 килограма в повече, които неминуемо се отразяват върху динамичните и пътни характеристики на Серия 4 Кабриолет. Той си остава чудесен за светофарни „ластици“, но това е автомобил, в който се чувствах най-добре с около 80-90 км/ч. Ускорението му до 100 км/ч е с 0,5 секунди под това на купето, но подобна разлика не може да бъде засечена от човешките сетива. Балансираното разпределение на тежестта между осите от 50:50 е предпоставка да се позабавлявам на „Петрохан“. Трибуквените системи поддържат палавата задница да не бяга много след рязко отваряне на дроселовата клапа. Не мога обаче да скрия, че 200-те килограма са оставили своя отпечатък върху прословутата процизност на баварците. Кабриолетът се усеща по-тромав от купето, особено при излизане от завой, когато инарцията на по-голямата маса дава своето отражение. Мога да направя разликата, тъй като много скоро карах Серия 4 Купе, но тогава не можех да слушам от първия ред симфонията на двата тромпета отзад. Солото им става изключително след избор на режим Sport. Тогава любимият ми 3,0-литров 6-цилиндров агрегат се преобразява. Освен че минава една тоналност по-високо, смяната на предавките от още по-любимата ми 8-степенна трансмисия става по-бързо и на по-високи обороти. Четиристотинте нютон метра идват още при 1200 об/мин, поддържайки ги чак до 5000 об/мин. Това е възможно благодарение на двете турбини, които си предават топката една на друга. Автомобилът продължава да предлага невероятна емоция зад волана, но винаги имам едно на ум, когато на задния капак го няма надписа xDrive.

Това сигурно е единственото BMW обаче, в което се чувствам най-добре със скорост под 100 км/ч. Причината е очевидна. Прави ми впечатление, че няма никакви шумове или вибрации от подвижните панели на покрива, когато се получава усукване на каросерията, или минавам през неравности. Още по-впечатляваща е шумоизолацията. Благодарение на „абсорбиращата тапицерия” е постигнато намаление на шумовете от вятъра с до 2 децибела спрямо предишния модел. Макар коефициентът на аеродинамично съпротивление да е само 0,33 при отворен покрив (0,28 при затворен), отзад не е особено приятно, ако вдигнеш около 100-ина километра в час. Затова препоръчвам единствено красив спътник с дълга коса и крака в дясно от вас. Опционалният ветробран също е задължителен, защото осезаемо намалява завихрянията, а когато няма нужда от него, той лесно се сгъва зад задната облегарка. Кабриолетът предлага и т. нар. система Air Collar с 3 степени за отопление на врата, ако решите да шофирате в по-хладно време, каквото на Острова (най-големият пазар на кабриолети) е традиционото.

 

Интериорът е крещящ с тази червена кожена тапицерия в ниво Sport, на което се радвам аз. Седалките по традиция предлагат чудесна странична опора. В последно време BMW започна да търпи критики, че не променя нищо в конфигурацията на интериора от години, но аз продължавам да го харесвам именно заради това. Знам всичко къде да намеря и нямам нужда дори и от минута, за да се ориентирам в обстановката. За пръв път решавам да видя за по-продължително време какво прави режимът ЕfficientDynamics. В режим „кабриолет“ и спокойно шофиране – това е особено удачен модул на задвижване, при който следя на борд компютъра за колко допълнителни километра пробег спестявам гориво. Характерът на автомобила се променя рязко при избор на Normal и Sport (за Sport+ не съм си и помислял). Особено съм впечатлен от показателя за среден разход на гориво. При най-спокойното междуградско шофиране постигнах 8,8 л/100 км, а само преди седвица карах KIA Optima Hybrid, която ми даде подобен разход. При най-динамичното шофиране показателят бе 10 л/100 км, като и в двата случая отклонението от заводските параметри е много малко.

Има още нещо освен страхотната визия и пътно поведение. Този конкретен модел харчи малко, а е и по-евтин от основния си конкурент. Нито Mercedes, нито Audi са изневерили на меките сгъваеми покриви за своите кабриолети, но няма как да сравня Серия 4 Кабриолет с Opel Cascada. Затова избрах най-близкия възможен: Mercedes-Benz E350 Cabriolet. При абсолютно една и съща мощност, Merc е само с 55 кг по-лек, въпреки мекия си покрив. По-икономичен е, но и по-бавен от BMW, а базовата му цена в конкретната версия е с над 4000 лв. по-скъпа. Оттам насетне марката ще натежава при избора, който не е по джобовете на масата от нас. За съжаление.

Технически характеристики: BMW 435i Cabriolet

Размери

Дължина, мм: 4638

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1384

Колесна база, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1815

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 5800-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1200-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,6

Среден разход, л/100 км: 8,4

BMW Series 4 Coupe: Добавена стойност (тест-драйв)

Единственият въпрос, на който търсех отговор през трите дни, в които ключовете за това BMW 435i Coupe бяха в джоба ми, бе: толкова ли е...

Вредни емисии СО2, г/км: 195

Базова цена, лв. с ДДС: 89 000 (за модел 420i)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 109 250

КОНКУРЕНТЪТ

Mercedes-Benz E350 Cabriolet

Размери

KIA Optima Hybrid: Оптимална изнеда (тест-драйв)

Фейслифтът на Optima извежда корейската марка в компанията на модели и марки, на които преди това не можеше да се радва. Красив за авто...

Дължина, мм: 4703

Широчина, мм: 1786

Височина, мм: 1398

Колесна база, мм: 2760

Собствено тегло, кг: 1805

Двигател

Maserati Ghibli S Q4: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест-драйв)

Мазззераааатииииииииииии. Ще го кажа пак... Мазззераааатииииииииииии. Да, не се случва всеки ден да седнеш в Maserati, още по-малко да ...

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 3498

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 370 при 3500-5250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Renault Twizy: Автомобилният аналог на Лейди Гага (тест-драйв)

Twizy е съшит от противоречия. Много е скъп, но срещу около 3 лв. можеш да изминеш 70-80 км. Не е нито кола, нито мотоциклет, на четири...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,4

Среден разход, л/100 км: 7,5

Вредни емисии СО2, г/км: 175

Базова цена на модела, лв с ДДС: 113 823

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com