BMW 6 Series Gran Coupe: Без ограничения (тест драйв)

54929
Снимки: Христо Петров

Едва ли има дизайнер, който да иска след неговото творение да се наредят анализатори, маркетолози, инженери и цял куп други специалисти, които в крайна сметка да окастрят първоначалната му идея да такава, пригодна за масово производство и продажба. Понякога обаче, на част от дизайнерите ръцете им се развръзват и те получават широко поле за действие. Обикновенно става въпрос за нишови модели, които ще се продават в малки обеми, но на високи цени. Като в този случай. BMW Серия 6 Гран Купе е от онези автомобили, в които най-тежката дума са имали дизайнерите. Затова този автомобил предлага такава емоция за сетивата. Единственото, което предизвиква, е възхищение. От силуета, от размерите, от формата на отделните елементи, от тузарския интериор, от мощния двигател, от голямата цена. Този автомобил е направен, за да заглуши всичко онова, което диктува здравият разум, и човек да послуша сърцето и очите си, оставяйки с готовност много над 200 бона.

 

Пречупването на автомобилните табута никога не е било лесно. Докато много хора ще определят това за отвратително, когато чуят или видят модел, който изглежда не на мястото си, други ще го приемат на драго сърце. Така е било винаги и вероятно ще продължи да бъде така с течение на годините, защото индустрията ще опознава все повече и повече клиентите си. Обновеният Серия 6 Гран Купе е един от тези примери.

Преди години, само малка част от компаниите имаха смелостта да експериментират с нишови автомобили, създавайки всякакви налудничаво изглеждащи, нелогични творения. BMW не беше от тях. Преди само 10 години баварската компания имаше едва седем модела в гамата си, които бяха достатъчни да отговорят на всички нужди на феновете. Днес, този брой е драстично по-голям, като пропелерът стои върху капаците на автомобили с предно задвижване, ванове, кросоувъри, 4-врати версии на 2-врати купета.

Нека приемем, че моделите с предно са манна небесна за счетоводителите. Нека приемем също, че вановете и кросоувърите са задължителни. Къде тогава се вписва 4-вратата огромна версия на 2-врато купе? Необходимо ли е нещо такова?

Разбира се, че не, но стане ли въпрос за покупката на автомобил, колко от нас го правят само заради необходимостта, и колко от нас взимат под внимание други, много по-емоционални фактори предвид? Точно така, не винаги логиката диктува нашия избор. Ето защо, BMW Серия 6 Гран Купе е автомобил за хора, които искат стилен външен вид (какъвто е случаят с класическото купе), но съчетан с повече практичност и пространство отзад. В идеалния случай. Другият вариант е, че купувачът на този автомобил иска едно дълго продължение на... егото си. И в двата случая обаче, BMW е насреща да предложи това, което искат хората. Да, малка част от тях, но пък от най-заможните. Няма да повдигам въпроса, защо същите тези не изберат направо М6, струващ толково, колкото и тестовият ми автомобил.

ГАЛЕРИЯ: BMW СЕРИЯ 6 ГРАН КУПЕ В ПЪЛНИЯ СИ БЛЯСЪК

Замислен първоначално да е конкурент на първото 4-врато купе, Mercedes-Benz CLS, обновената Серия 6 Гран Купе е истинско купе, няма две мнения по въпроса. Дизайнерите са имали много конкретна задача, поставена им, когато им развръзват ръцете по този проект. Техните усилия са били съсредоточени върху това стилът и усещането за купе да останат непокънтати.

 

Фейслифтът на голямото купе, както можеше да се очаква, е много фин и трудно забележим на пръв поглед. Защо? Защото при създаването му дизайнерите са свършили чудесно своята работа. Сега те са се задоволили само с ново оформление на бъбрековидната решетка, както и на предните и задните брони, които подчертават широчината на каросерията. Но най-съществената новост са новите Full LED, предлагани вече серийно. И трите модела в гамата изглеждат почти идентично до А-колоните, но назад всеки от тях има свой подход. В случая на Гран Купе, получаваш четири врати, вместо две. И доста сантиметри в повече. Защо 6 Series Gran Coupe е толкова голямо? PR-отделът ще ви отговори: за да бъде осигурено повече пространство за пътниците и багажа им. Инженерите: за да осигурява по-добра стабилност и отлично поведение на дълъг път. И никой няма да излъже. Но дизайнерите на BMW ще отговорят: за да го направим по-красиво. Голямото купе е с над 10 см по-дълго от Серия 6 Купе, височината е пренебрежимо по-голяма, а широчината - идентична. По-впечатляващото е, че Гран Купе е малко по-къс от Серия 7! А дълго, широко и ниско е формула, за която всички дизайнери се борят. Причината: по-големият „тезгях“ дава повече свобода на въображението. А всичко това е чудесно, ако си човек, търсещ по-голямо внимание, защото дизайнът на този автомобил привлича погледите на всичко живо в радиус от 1 км. Да, баварецът изглежда невероятно, особено отстрани и отзад, което ще ви направи ярко откроим във всяка заобикаляща ви среда.

 

Интериорът е на такова ниво, че собствениците на CLS би трябвало да позеленеят от завист. Централно място на таблото заема огромният 10,2-инчов екран над централната конзола. Новият head-up дисплей дава много повече и разнообразна като графика и параметри инфорация, като му липсва единствено мерник, с който да насочваш ракети с топлинно насочване към всичко движещо се с под 200 км/ч. На немски аутобан. Аз се задоволявам с разрешеното от закона. Приликата между двете скорости е тази, че независимо с колко се движиш, в интериора не се чува нищо. Ако си изключил жестоката аудио система на Вang&Olufsen. И не упражняваш резки спринтове, за да си напомпаш егото. Тогава тишината бива разрязана от грохота на V-осмака, който през „усилвателите“ на Петрохан е потресаващ. Но най-страхотни са седалките. Бяло-черната перфорирана кожа ме кара да се замисля всеки път, когато положа дънките си върху нея. А комфортът, който предлагат, е на най-високото възможно ниво. На задните две отделни места мястото е огромно, както за краката, така и за главите на пътуващите. Ниската позиция на седене, седалките и цялостното удоловствие от интериора подхранват усещането, че седиш в истинско купе, което има повече пространство отзад и в което се влиза по-лесно.

 

Това има и своето неудобство. Усещам го в града, най-вече по тесните улици. Датчици и камери ме предпазват от опасността да закача нещо, но с огромните размери на автомобила се свиква по-бавно и това ме кара да съм постоянно нащрек. Същото важи и за по-тесния южен склон на Петрохан, от където минавам, за да проверя дали това огромно купе обича завоите. Проблеми никакви, независимо от лекия дъждец, който направи настилката много хлъзгава. В релсите ме държи xDrive. Истината обаче е, че при над 5 м дължина и базово тегло от 2015 кг (с ескрите не знам колко отива), BMW Серия 6 Гран Купе не е от най-удачните решения, ако търсиш жега в завоите.

Но пък е върховното решение, когато стъпиш на магистралата. Adaptive Drive дава още един допълнителен режим за настройка на шасито, като тук в повече от обикновено е режимът Comfort Plus. Дали е случайно? Съвсем не. Защото тази кола е правена за града, където могат да те видят всички, и за магистралата, където гигантските „валяци“ буквално свалят горния пласт на асфарта, когато сгазиш педала на газта. Ревът е заглушителен и след първите 2-3 секунди се случва нещо, което противоречи на законите на физиката. Тези доста над 2 тона се изстрелват до 100 км/ч за 4,4 секунди благодарение на две турбини, 450 к.с. и 650 Нм! Клапаните за впръскване на горивото вероятно са с размерите на чаши за шотове, защото минималният разход, който аз постигнах с галене на педала на газта, бе към 14,5 л/100 км. Споменавам този факт, макар че той е крайно неуместен, когато говорим за подобни на горните цифри, както и за автомобил, струващ 260 000 лв. И за клиенти, които ще имат нужда да превозят огромно количество багаж в купе. Купе и огромно количество багаж? Над 500 литра, за да съм по-точен. Тези две понятия някак си не се връзват. Както и фактът, че седиш в едно невероятно кресло, а жабката е на три ръце разстояние от теб. Предполагам всичко това пасва по-добре на един гран турер, а не на машина, която по презумпция би следвало да се чувства по-добре в завоите. Да, но едва ли пластичните хирурзи в Калифорния си паднат по подобни забавления.

 

Серия 6 Гран Купе има един единствен проблем. И той също носи на предния си капак синьо-белия пропелер. Говоря за Серия 5. Двата автомобила са почти идентични като механика, като петицата може да се натъпче с почти всички екстри, предлагани в купето. Освен това седанът предлага по-голяма практичност, по-голям багажник и по-добра видимост. На много по-ниска цена.

Но помните ли това, с което започнах? Не винаги човек си купува автомобила, в който има повече смисъл. Защото дизайнът е фактор, който е основен за мнозина с дълбоки портфейли. Когато говорим за толкова висока цена, единственото, което има значение, е стилът и дизайнът. В тази връзка, BMW Серия 6 Гран Купе определено е на върха в своя клас, което го прави неустоима притегателна сила.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

BMW Серия 6 Гран Купе 650i xDrive

Размери

Дължина, мм: 5007

Широчина, мм: 1894

Височина, мм: 1392

Междуосие, мм: 2968

Маса, кг: 2015

Двигател

Тип: V-образен, 8-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 4395

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 450 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 650 при 2000-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,4

Volvo XC90 D5: Скандинавска елитарност (тест драйв)

В класа на луксозните SUV модели е претъпкано, конкуренцията е убийствена, а предложенията – кое от кое по-по-по-добро. Но дори и...

Среден разход, л/100 км: 9,2

Вредни емисии СО2, г/км: 219

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 200 400

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 262 310

КОНКУРЕНТЪТ

Mercedes-Benz CLS 500 4MATIC

Ford C-Max и Grand C-Max: Фокус-мокус (тест драйв)

Ford C-Max и по-големият му брат, Grand C-Max, винаги са предизвиквали хората да мислят, буквално, извън (дву-обемната) кутия. Но без з...

Размери

Дължина, мм: 4937

Широчина, мм: 1881

Височина, мм: 1418

Междуосие, мм: 2874

Двигател

Subaru Outback 2,0D: Традиции и още нещо (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато в Subaru обръщаха внимание единствено на традиционните ценности на марката, но с новото поколение на Ou...

Тип: V-образен, 8-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 4663

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 408 при 5000-5750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 600 при 1600-4750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

BMW Серия 1: Красотата е в симетрията (тест драйв)

В началото на тази година, малко повече от 10 години след дебюта си, второто поколение на Серия 1 премина през задължителния си фейсли...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,8

Среден разход, л/100 км: 9,3

Вредни емисии СО2, г/км: 219

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: n/a

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com