BMW 535d xDrive: Взривоопасни емоции (тест-драйв)

163700
Снимки: Христо Петров

Мерилото в този клас винаги е било едно и също: Audi, Mercedes и BMW. A6 е... ами малко скучен автомобил. Фейслифтът на E-Class го направи привлекателен отвън, но заради дизайнерското лутане сега ще трябва отново да връща доверието в себе си. Докато нещата при Серия 5 са най-комплексни: спортна визия, прецизно пътно поведение и двигател, за който трябва да се напише ода. Двигател, с какъвто другите двама големи не разполагат. Двигател, който не подлежи на логика, наука и здрав разум.

 

Заради подобни далечни роднини на творението на Рудолф Дизел съм склонен да ръся толкова много епитети и сравнения, без да се притеснявам, че ще бъда обвинен в пристрастие. Този двигател е едно от най-великите творение в дизеловото двигателостроене (макар че BMW има още едно чудовищно дело с три турбини в гамата си), чийто параметри предизвикват логиката, науката и здравия разум.

ВИЖТЕ 535D XDRIVE M PACK ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

Цифрите са потресаващи: 3,0 литра, 6-цилиндъра в линия, 313 к.с. и 630 Нм. Тази комбинация, допълнена от чудесната 8-степенна ZF трансмисия, прави този луксозен и дебел (1915 кг без екстрите) седан истинско чудо на пътя. Ускорението до 100 км/ч трае феноменалните 5,1 секунди (докато новият Nissan 370Z NISMO се ускорява за 5,2 секунди с 344 к.с.), което е само с 0,4 сек по-бавно спрямо M550d xDrive, разчитащ на три турбини, 381 к.с. и 740 Нм. Разликите в цифровите параметри са значителни: 68 к.с., 110 Нм и 45 000 лв. в плюс (в базовите оборудвания на двата модела). И това се измерва в 0,4 секунди по-малко време за спринта до 100 км/ч? Не случайно още в началото казах, че този 3,0-литров дизелов двигател има достойно място в Пантеона на дизеловото двигателостроене! Всичко в него е монументално. Дори и фактът, че даде разход от 8,7 л/100 км след 580 см пробег, през по-голямата част от които, дори и при скорост на ръба на ограниченията, стрелката на оборотомера рядко надхвърляше 2000 об./мин.

 

В това има нещо ненормално. Започвам да се чудя дали някой в Мюнхен не е открил някакъв нов закон на физиката. При големите бензинови двигатели (ще посоча любимият ми в баварската гама 3,0-литро, 6-цилиндров мотор с 306 к.с.) поне има звуково предупреждение за скоростта, докато тук, потънал в разкош, объркан от големите размери и голямата маса, летиш към скорости, които блюстителите на закона наказват сурово с „Ами сега какво правим“. А стрелката на оборотомера дори не докосва маркера за 2000 об./мин. И въпреки това мощността на 535d е точно там, където я искате, в чудовищни количества. А сгазите ли педала на газта, през двата ауспуха излиза звук, който няма нищо общо със звука от дизелов двигател, поредният скрит коз на този автомобил.

 

Проблемът при Е-класата и А-шестицата е един: те също са натъпкани с всевъзможни екстри и нови технологии, но зад волана им (модели, които съм карал при дебюта на последните поколения) има реална опасност да се почувстваш като 60-годишна „якичка“, облечен със строг сив костюм и ръб на панталона, върху който муха би се подхлъзнала, бързащ да излезе от подземния гараж на офиса на път за ранната вечеря у дома в 19,00 часа. А „петицата“ е „друга бира”. Шофирането й не те отегчава. Да, със сигурност липсва онази прецизност, на която се радвах в Серия 2 или Серия 4, но нека не забравяме, че тази кола може да бъде оприличена като една умалена 7-ца. Нейното предназначение е да привлича клиентите си с лукс, комфорт, невероятни двигатели и безкраен списък от екстри. Поискате ли обаче, може да изкара усмивката ви на лицето. Задвижването на четирите колела е препоръчително, тъй като стоварването на тези 630 Нм, дори върху xDrive (какво ли ще е само със задно), е съпроводено на моменти с разклащане на задницата. Електрониката върши своята работа и сякаш всяка една система извлича най-доброто от другата. Най-заклетите фенове на баварската марка биха възроплати именно срещу последното изречение, което според тях е отнело чистотата от BMW. Но времената отдавна се смениха, клиентите отдавна искат друго от своите автомобили. Вече няма място за старите кучета.

 

Интериорът на петицата е едновременно луксозен, спортен (доминиран от металните облицовки на М-пакета), ергономичен и опияняващо скучен. Приборното табло е изцяло дигитално, променящо цвета си в зависимост от избрания режим на управление и слънчевата светлина. Четвъртото поколение iDrive улеснява още повече общуването между човек и машина, като контролерът на системата е с нараснал диаметър и вече е чувствителен на допир. Трябва да си запознат с гамата на BMW, за да не се смутиш от многото копчета и безбройните възможности за настройка на седалката, с които съпругата ми се справя трудно.

 

Не го препоръчвам, но ако решите, може да накичите Серия 5 като коледна елха. Лъскавите украшения могат да са под формата на всевъзможни системите за асистиране на водача. Именно една част от тях бяха причината моделът толкова бързо да бъде подложен на козметични промени. За две години и малко след влизането си в продажба, Серия 5 (F10) бе реализирана в тираж от над 1 млн. Новите технологични решения баварците въведоха с лек рестайлинг. Разликите са почти незабележими, но така пипнати, че още по-силно да откроят визията на Серия 5. В моя случай, с този М-пакет, ситуацията отпред е наистина плашеща със застрашителната паст в бронята.

 

Дизеловият двигател е съставката, която превръща този луксозен и бърз автомобил в Супер дизел. За да станат нещата още по-впечатляващи, въпросният агрегат, макар и с цели 55 к.с. по-мощен спрямо 530d (258 к.с.), показва заводски среден разход на гориво само с 0,2 л/100 км по-голям от този на 530d xDrive (5 г/км са в плюс СО2 емисиите). Поредната магия. Да, по-скъп е с 12 000 лв. при съпоставимо обзавеждане и 4х4 задвижване, но тези 12 000 лв. са нищо в сравнение с това, което дава един от най-страхотните двигатели в историята.

По-голяма „тройка” или умалена „седмица”? Без значение, въпрос на гледна точка. Аз оценявам шестата генерация на „петицата” с оценка „6+“.

Технически характеристики: BMW 535d xDrive

Размери

Дължина, мм: 4907

Широчина, мм: 1860

Височина, мм: 1462

Колесна база, мм: 2968

Маса, кг: 1915

Двигател

Вид: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 313 при 4300

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 630 при 1500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,1

Renault Clio Limited: Още нещо към атрактивната визия

Откакто Лоренс ван ден Акер оглави дизайна, Renault пое курс нагоре по скалата на продажбите. Нещо повече, дизайнът на Режията стана из...

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 157

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 120 300

КОНКУРЕНТ

Mercedes-Benz Е 350 BlueTEC 4Matic

Размери

Peugeot 308 SW 1,2 e-THP: Щафетно бягане (тест-драйв)

Подходих с предубеждение към 308, което в последствие той разби на пух и прах. Подхождам с предубеждение и към 308 SW, като отново пред...

Дължина, мм: 4879

Широчина, мм: 1854

Височина, мм: 1474

Колесна база, мм: 2874

Маса, кг: 1955

Двигател

BMW Series 4 Cabriolet: Трансформърс 4 (тест-драйв)

Вече знаех, че Серия 4 Купе е прекрасен на пътя. С най-ниския център на тежестта в баварската гама и с този прекрасен 3,0-литров двигат...

Вид: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2987

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 252 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 620 при 1600-2400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 245

KIA Optima Hybrid: Оптимална изнеда (тест-драйв)

Фейслифтът на Optima извежда корейската марка в компанията на модели и марки, на които преди това не можеше да се радва. Красив за авто...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 109 251

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com