BMW 220d Cabriolet: Изискан стил (тест-драйв)

21122
Снимки: Христо Петров

BMW Серия 2 Кабриолет заменя Серия 1 кабрио с повече динамика, ефикасност и голяма инжекция стил. А именно стилът е най-важното в сегмента на компактните кабриолети, където Audi A3 Cabriolet има сериозни позиции. Но вече и повече от достоен конкурент, чиито елегантен, но едновременно с това и остър дизайн правят „двойката“ по-атрактивния за мен модел, такъв, който BMW не е имал досега в нишата на малките кабриолети с мек покрив. Нещо повече, стилът, който излъчва Серия 2 Кабриолет не е постигнат за сметка на удоволствието от шофирането, защото моделът е изключително забавен на пътя. Предлага предостатъчно сцепление, същото важи и за обратната връзка от шасито през волана, както и сравнително висок комфорт, което означава, че е впечатляващо всестранно развит автомобил.

Очаквайте съвсем скоро впечатленията ни от звяра с 575 "коня" на заден план.

Първият ми досег със Серия 2 бе повече от запомнящ се. Все пак това бе М235i с 326 к.с. и ускорение до 100 км/ч под 5 секунди! Разделянето на купето от хечбек роднината му в две отделни серии изглеждаше като доста безсмислена маркетинг идея преди време, но резултатът бе съдържателна и потентна 2-врата машина, която много напомня за класическите компактни BMW модели, които направиха марката известна.

Дългогодишната история на BMW с 3-обемни купета включва немалко кабриолети – 1600-2 и 2002 дадоха начало на лимитирани версии преди Е21 и Е30 да ги направят обемни серийни тиражи. Ето го поредният кабриолет, с който Серия 2 се разраства и може да се гордее.

РАЗГЛЕДАЙТЕ BMW СЕРИЯ 2 КАБРИОЛЕТ В ПЪЛНИЯ МУ БЛЯСЪК

Макар новото кабрио да е по-голямо от Серия 1 Кабриолет, тук ще говоря за есенцията на всичко онова, върху което се гради имиджът на BMW: компактен модел, задно задвижване, прекрасна инженерна работа, мек сгъваем покрив.

 

Мак сгъваем покрив ли? А защо не твърд? Причините са три: разходи, тегло и размери. Ако покривът бе твърд, това би добавило около 100 кг към общата маса, която и така е прекалено голяма за автомобил с подобен размер (над 1600 кг в тази модификация). Другата причина е, че той би заел почти целия багажник, в който сега можеш да натъпкаш 1-2 малки чанти, когато покривът е сгънат (макар обемът му да е увеличен). С твърд и това не би било възможно. И да не забравяме: сгъваемият мек покрив е класика и стил, към които много малко други модели продължават да се придържат. Икономията на пространство и тегло обаче е свързана с притеснения относно шума. И да, той е по-висок спрямо купето на Серия 2 (друго не би било логично), но трябва да кажа, че инженерите са свършили чудесна работа именно в тази посока. Сгъващият (и разгъващ) се за 20 секунди гюрук (при скорост до 50 км/ч) е изработен от 5-слоен шумоизолационен текстил, благодарение на който шумовете в интериора са намалени с 5 dB и 7 dB респективно за предните и задните места спрямо предходния модел. Ако тези децибели не ви говорят нищо, ще кажа, че намаление на шума с 3 dB човешкото ухо възприема като двойно по-нисък шум! Този факт мисля е достатъчен, за да даде отговор на въпроса за комфорта в интериора по отношение на шума. Бонус е фактът, че освен в стандартния черен цвят, покривът може да се поръча в два опционални цветови варианта, които добавят още една щипка подправки към стилното излъчване на Серия 2 Кабриолет. Опционалният ветробран е препоръчителен, тъй като съществено намалява завихрянията в купето. Монтирането му е лесно и бързо, ако решите да се поразходите с отворен покрив извън града. Скоростите тогава се увеличават, с което и завихрянията. Ветробранът върши своята работа, но извън града е немислимо отзад да се возят двама човека.

 

Макар да съм свикнал с визията на BMW, не мога да откъсна очи от този 220d Кабриолет. Той е... красив. Предната част е структурирана от динамично насочените към голямата, насочена напред бъбрековидна радиаторна решетка на BMW линии. Ниската странична линия на Срия 2 Кабриолет в комбинация с типичните за марката пропорции, които се дължат на късите надвеси, дългия преден капак и изтеглената назад пътническа клетка, създават истинска наслада за сетивата. Страничната линия леко се издига към задната част и преминава в почти хоризонталния капак на багажника. При взаимодействието със силно подчертаната и преминаваща успоредно до задната част извивка, в която са интегрирани и дръжките на вратите, се образува динамична клиновидна форма. Мощно оформените повърхности в областта на задните калници подсказват за задното задвижване. Достигащите много навътре в страничните панели задни светлини се отличават с типичната за BMW L-образна форма и с LED светлинни блокове на стоповете. Най-съществената черта в облика на този кабриолет се откроява при отворен покрив. Страничната линия и капакът на отделението за прибиране на покрива са еднакво ниски. Те обгръщат интериора плавно и на едно ниво, което осигурява типичния за кабриолетите на BMW Boat Deck характер.

 

В интериора се чувствам като у дома си. Всичко е на мястото си, знам разположението на уредите наизуст, но усещането е по-различно. По-изискано. Още по-финото премиум излъчване се осигурява и от специфичното за модела оформление на средната конзола на BMW Серия 2 Кабриолет. Елементите за управлението на музикалната и климатичната системи са оградени от блестящо черни повърхности, а вентилационните отвори са с хромирани рамки. Те са съчетани с ексклузивно оформен дисплей на автоматичната климатична система с бели индикации на черен фон.

 

Изненадите идват на пътя. Преди години, когато керванът на WRC посети България, отсечката „Славовица“ бе перфектно асфалтирана. Фактът, че по нея минават по 10-ина коли дневно я е запазил непокътната през годините. Страхотни завои и гледка за фотографа, на които се наслаждавам с огромно удоволствие под открито небе. Присъствието на облаци в горещия август допълнително подсилва това удоволствие, тъй като главата ми не е напечена от безмилостното слънце и мога да се съсредоточа върху дребните неща. Едно от които е съвсем лекото потрепване на каросерията, дори и при преминаване от идеално гладкия асфалт върху стария и разбит такъв, характерен за по-голямата част от пътищата ни. Това се дължи на оптимизираната здравина и устойчивост срещу усукване на каросерията. Те са оптимизирали както пъргавината на управляемост, така и на пасивната сигурност. В сравнение с предишния модел каросерията на BMW Серия 2 Кабриолет е по-устойчива на усукване с 20 %, а здравината на огъване е повишена с 10 %. Това означава, че кабриото се стъпва грациозно на пътя, а когато натиснеш газта в завой, той с готовност изкарва усмивката на лицето ти. Кормилното управление е естествено, а балансът неутрален. Усещам го доста гъвкав и маневрен, което лично мен ме изненадва.

 

Под откритото небе бих се радвал на нещо по-режещо от ауспуховата система, но при този дизелов агрегат не звукът е нещото, което прави впечатление. Новият двулитров TwinPower Turbo агрегат генерира 190 к.с (+14 к.с.) и сериозните 400 Нм (+50 Нм), който е на разположение между 1750 и 2500 об/мин. Турбото е модернизирано, а инжекторите с магнитни клапани вече работят при максимално налягане от 2000 бара за още по-прецизно дозиране на горивото. С сравнение с двигателя на предишния модел теглото е намалена с 2 кг. Напредък е постигнат и по отношение на акустичния комфорт. Впечатляващо е ускорението на автомобила от 7,5 сек, тъй като в тази конфигурация тестовият ми автомобил тежеше доста над 1600 кг. И въпреки това успях да постигна среден разхход от 6,8 л/100 км за над 500 км пробег, като в моментите, когато галех педала на газта, разходът клонеше към 6,0 л/100 км.

 

BMW 220d Кабриолет има всички качества да надхвърли 130-те хиляди продажби на предшественика си. Разчита на кораво шаси, мощен и икономичен мотор, отлично поведение на пътя. А погледнат в профил, BMW Серия 2 Кабриолет е изключително привлекателна гледка. Красив и елегантен, а не крещящ, каквито модели в гамата на BMW има доста.

Технически характеристики: BMW 220d Кабриолет

Размери

Дължина, мм: 4454

Широчина, мм: 1774

Височина, мм: 1413

Колесна база, мм: 2690

Тегло, кг: 1610

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 225

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,5

Среден разход, л/100 км: 4,6

Емисии СО2, г/км: 124

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 64 400 (за 218i)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: от 75 700

КОНКУРЕНТЪТ

Audi A3 Cabriolet 2,0 TDI

Размери

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI: Готов да служи (тест-драйв)

Скаут в превод означава „разузнавач“, но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природа...

Дължина, мм: 4238

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1424

Колесна база, мм: 2578

Маса, кг: 1495

Двигател

Jaguar XE S: She’s got the jack* (тест-драйв)

В нито един момент досега Jaguar не е бил сред големите играчи на пазара. XJ е превъзходна лимузина, но Серия 7 и S-клас държат палмата...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 4200

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 207

Opel Mokka 1,4 Turbo: Обречен на успех (тест-драйв)

Със сигурност германците не са известни с хубавото си кафе. Нямат традиции в приготовлението и пиенето му. Това обаче се промени през 2...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Среден разход, л/100 км: 5,6

Емисии СО2, г/км: 148

Базова цена, лв. с ДДС: n/a

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com