Audi работи по фаровете на бъдещето

13738
Audi работи по фаровете на бъдещето

В рамките на спонсорирания проект „интелигентни лазерни светлини за компактни адаптивни предни светлини с висока резолюция (iLaS), марката със четирите кръга работи върху светлините на бъдещето с индустриални и научни партньори. Матричната лазерна технология с висока резолюция ще направи осветяването на пътя още по-гъвкаво и изключително адаптивно във всякакви ситуации.

Матричната лазерна технология е базирана на технологията LaserSpot за светлинни източници за дълги светлини, въведени от Audi в производство в модела Audi R8 LMX. За първи път ярките лазери правят възможно интегрирането на прожекторната технология в компактни и мощни предни светлини.

 

Audi Q7 пристигна предпремиерно в България

Изминаха цели 9 години до момента, когато, в началото на януари тази години, дебютира новото, второ поколение на Audi Q7, след като пър...

Новата технология функционира на базата на бързо движещо се микро огледало, пренасочващо лазерния лъч. При ниски скорости на движение на автомобила, светлинният сноп се разпределя върху по-голяма прожекционна зона и пътят се осветява в много широк диапазон. При високи скорости, ъгълът на апертурата е по-малък, а интензивността и обхватът на светлината се увеличават значително. Това е особено важно предимство при движение по магистрала. В допълнение, снопът на тези светлини може да бъде разпределен по-прецизно. Това означава че яркостта в различните зони на осветяване може да бъде променяна чрез прецизно контролиране на времето на затъмняване и осветяване в тях.

Новост е също интелигентното и бързо активиране и деактивиране на лазерните диоди в зависимост от позицията на огледалото. Това дава възможност разширяването и свиването на светлинния сноп да е динамично и изключително бързо променящо се. Както и при актуалните матрични LED светлини (Matrix LED) на Audi, пътят е винаги ярко осветен без при това да се заслепяват останалите участници в движението. Съществената разлика се състои в това че матричната лазерна технология предлага още по-прецизна и фина динамична резолюция и следователно по-висока степен на оползотворяване на светлината, а това подобрява безопасността в пътния трафик.

При новата технология, сините лазерни диоди на OSRAM прожектират лъч с дължина на вълната от 450 нанометра върху бързо движещо се огледало с размер три милиметра. Това огледало пренасочва синята лазерна светлина към конвертор, който я преобразува в бяла светлина и я насочва към пътя. Използваното за целта огледало, което се осигурява от компанията Bosch, е микрооптична система с електромеханичен контрол и е базирана на силициева технология. То е изключително здраво и има много дълъг живот. Подобни на него компоненти се използват в акселерометри и контролни елементи в системите за електронен контрол на стабилността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com